AmateurvoetbalVoetbal in NederlandVoetbalgeschiedenis

RBC Roosendaal dendert door en grijpt weg omhoog

RBC lijkt tweemaal op rij te promoveren en heeft de smaak helemaal te pakken. De club speelt nog altijd in haar grote stadion en trekt doorgaans een behoorlijk aantal bezoekers. We trekken een dag op met de supporters, wat is de huidige staat van deze ex-Eredivisionist?

Er ligt genoeg voetbalhistorie in het mooie Roosendaal. Denk aan iconen zoals Gerrie Voets en Eric Hellemons of Sportpark de Luiten aan de Voltastraat. Promotie onder kroonprins Robert Maaskant en topschutters zoals Geert den Ouden en Pierre van Hooijdonk. Of het behalen van de bekerfinale tegen Ajax in 1986? RBC Roosendaal kwam sinds de eeuwwisseling liefst vijf seizoenen uit in de Eredivisie en menig voetbalsupporter in Nederland kent de club daarom nog goed. Een einde kwam er in 2011 toen de club failliet ging. Wat is er overgebleven van RBC Roosendaal? 

Begraven en herrezen

Woensdag 1 juni 2011 staat te boek als een zwarte dag in de historie van Roosendaal, RBC is failliet. Hulp van de gemeente komt er niet en geen enkele geldschieter wil zijn vingers branden. De gemeenteraad wijst de voorstellen af en een laatste reddingspoging mislukt. RBC Roosendaal is niet te redden, de club verdwijnt officieel uit het profvoetbal. Zelfs een doorstart is onmogelijk door de ernst van de situatie. Supporters kunnen het niet geloven, de club die zij decennialang hebben gesteund is niet meer.

Een paar maanden na het faillissement krijgt Noud Bominaar het toch voor elkaar een doorstart te realiseren. De club wordt heropgericht onder de naam ‘RBC’ en laat ‘Roosendaal’ achter de naam weg. RBC begint in de Vijfde Klasse, het negende en tevens laagste niveau in het Nederlandse voetbal. Als de dag van het 100-jarige bestaan aanbreekt speelt de club in de Vijfde Klasse tegen MOC´17, ’thuis’ op het treurige Sportpark Rimboe in de Wouwse Plantage. Het eigen stadion was nog gesloten. Drie jaar na het faillissement krijgt RBC toestemming het stadion weer in gebruik te nemen.

Loyale support

Supporters blijven RBC bezoeken, zij laten hun club niet in de steek. Zowel thuis- als uitwedstrijden gaan ze het team achterna. Awaydays brengen de supporters bij de kleinste amateurclubs, zonder tribunes of thuissupporters. Velden met of zonder hek vanwaar ze hun club toejuichen en RBC geleidelijk een weg omhoog vindt. In 2020 bereikt RBC de Tweede Klasse, waarin het in 2023 knap kampioen wordt. In de Eerste Klasse staan de Roosendalers in november alweer fier aan kop zonder een verliespartij. Genoeg reden om langs te gaan, hoe staat het er nu voor met de Luiten?

Kampioenswedstrijd in 2023 tegen Virtus, bron: Arthur Verbraak

Groot stadion

Zondag 12 november speelt RBC in het Atik Stadion tegen RKVV Emplina. Als ik op de brug boven het spoor loop zie ik gelijk de verwaarloosde staat van het stadion. Muren zijn volgeklad met graffiti, onkruid puilt uit, toegangspoorten zijn beschadigd en een paar hekken zijn kapotgemaakt. Als je goed kijkt kun je de oude ticketboxen nog zien. De andere kant van het stadion is wel onderhouden, netjes en druk. Er staan een paar tenten met autoverkopers, ook zie ik een supporterscafé nabij de hoofdingang.

Bij de nieuwe ticketbox haal je een kaartje voor 5,- en kom je een stadion binnen dat qua grootte niet onder doet voor de Eredivisie. In totaal kunnen er zo’n 5.000 supporters in het Atik Stadion en het heeft veel weg van het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk. Een mooi detail zijn de wanden waarop iconen en voormalig sterspelers van RBC Roosendaal staan afgebeeld. Het vorige seizoen was het gemiddeld aantal toeschouwers 518, een aantal waar menig amateurclub rond dit niveau niet aan kan tippen. Tegen Emplida – waar Anthony Lurling hoofdcoach is – zijn er 376 supporters in het stadion. Vermoedelijk heeft de start van carnaval de avond ervoor hiermee te maken. 

Voltaside

Op de Voltaside zit de fanatieke aanhang van de club. Vandaag tegen Emplina  maken ze helaas nauwelijks geluid, maar zo nu en dan zet de groep een mooie sfeeractie op. Zo pakte de Voltaside vorig seizoen groots uit bij de kampioenswedstrijd tegen Virtus. Er waren toen liefst 1.400 supporters die RBC kampioen zagen worden. Dit seizoen was er een mooie sfeeractie tegen SC ’t Zand op 25 november. De Voltaside had een geweldig spandoek gemaakt: Welkom in de Hel van Roosendaal. Op het veld kroonde het team zich tot winterkampioen door met 4-0 te winnen.

Op de Zuidzijde zit ook een groep met passie, zij maken met Podcast de Luiten veel mooie verhalen en bespreken de wedstrijden van de club. De ambities van RBC? Zo hoog mogelijk in het amateurvoetbal komen. En wie weet, misschien ooit nog eens profvoetbal. De faciliteiten staan er al! En een opknapbeurt kan heel veel doen. Bij wedstrijden kun je het hele stadion rondlopen en zelfs even het uitvak in. Het uitvak van het stadion bestaat voor een klein deel uit stoeltjes en is voor de rest een staanvak. Hier en daar liggen bij het uitvak wat gebroken stoeltjes en stalen balken. Wanneer stoeltjes op een van de thuisvakken vernieuwd moeten worden, halen ze gewoon wat weg in het uitvak. Sommigen supporters missen Sportpark de Luiten, het oude karakteristieke stadion van RBC Roosendaal dat echt floreert als je het naast het huidige rechttoe-rechtaan stadion zet. 

RBC winterkampioen en tifo Voltaside, bron: Arthur Verbraak

Supporterscafé

RBC legt vandaag een aardige pot op de mat en loopt na een rode kaart voor Emplina uit op een 3-0 overwinning. Na de wedstrijd duiken we het prachtige supporterscafé in. Je vindt er veel historie van vroeger, van foto’s en prijzen tot een wall of fame en leuke merchandise. Er is een feest-DJ aanwezig en een aantal RBC-spelers loopt naar binnen om met de supporters te praten over de wedstrijd. Bijna iedereen kent elkaar. Niet alle supporters in het café wonen ook daadwerkelijk in Roosendaal, zo spreek ik mensen die in Purmerend, Den Haag en Rotterdam wonen. Afstand is voor hen geen probleem, RBC-supporter ben je nou eenmaal voor het leven. Er gaan borrelhapjes rond en het bier vliegt in de rondte, terwijl we op de TV zien hoe Almere City een punt pakt tegen Ajax. Het blijft nog lang gezellig in Roosendaal.

RBC dendert door in de Eerste Klasse en mag al denken aan het volgende seizoen in de Vierde Divisie, het vijfde niveau van Nederland. De club is springlevend en werkt aan een toekomst ‘samen hogerop’. Ga een keer langs en kom terecht in de gemoedelijke, optimistische sfeer van Roosendaal Boys Combinatie.

https://www.youtube.com/watch?v=20knoKe0ZMY

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %