Voetbal in België

De overblijfselen van profvoetbal bij RBC Roosendaal

De toetreding, voor de tweede maal in haar historie, tot het betaalde voetbal in 1983. De verloren bekerfinale van 1986 tegen Ajax. De twee promoties naar de Eredivisie in 2000 en 2002. Het record voor minste punten in de Eredivisie met het verbazingwekkende aantal van slechts 9 punten. Spelers als Pierre van Hooijdonk, Henk Vos, Geert den Ouden en Pius Ikedia. Het oranje shirt met de witte broek en blauwe sokken. Het faillissement op woensdag 1 juni 2011. Hoe je het ook wendt of keert, RBC heeft het Nederlandse voetbal jarenlang toch een beetje kleur gegeven. Tegenwoordig zijn de Roosendalers nog steeds bezig, op zoek naar de glorie van vroeger.

RKVV Rimboe

Na het faillissement duurde het niet lang voordat RBC een doorstart maakte. Vanuit de absolute kelder van het amateurvoetbal begon de club aan een langzame weg omhoog. Op de dag van het 100-jarig bestaan neemt de club het in de zondag 5e klasse op tegen MOC ’17. Het stadion bleef nog gesloten en dus moest worden uitgeweken naar Sportpark Rimboe in Wouwse Plantage. En zo speelde een voormalig profclub nog geen twee jaar nadat het tegen clubs als FC Zwolle, Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam speelde plots tegen clubs als RKVV Rimboe (10-1) en VV Val Aan (2-9). Nadat het kampioenschap in de vijfde klasse is behaald, wordt het seizoen erop de stap teruggezet naar het Herstaco Stadion. RBC is weer thuis.

In de jaren erop komt de club vaak op het nippertje iets tekort, maar langzaamaan wordt de weg omhoog ingezet. In de afgelopen ‘coronacompetitie’ staat RBC op het moment van stoppen bovenaan. Een promotieverzoek wordt gehonoreerd en dus promoveert RBC naar de Tweede Klasse. Maar afgelopen zomer was het bijna afgelopen met de club. Een fusie met het naburige Halsteren, actief in de Hoofdklasse, leek zo goed als rond tot Corona roet in het eten gooide en een ledenvergadering onmogelijk maakte. Een zelfstandig bestaan zal ook nu nog lastig worden voor RBC. De club kampt (wederom) met schulden die voor het einde van het seizoen opgelost moeten zijn. Het kan dus zomaar weer eens over zijn met de Roosendaalse club. Ga dus snel nog eens een kijkje nemen in het Herstaco stadion, om een stukje voormalig profvoetbal te kunnen zien. Je weet immer nooit wanneer het te laat is…

 

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %