Het bezoeken van wedstrijden gaat niet zo makkelijk meer als voorheen. Gelukkig wordt het nieuwe seizoen in Slowakije afgetrapt met een maximale bezettingsgraad van 50%. De keuze is snel gemaakt: voor de eerste speelronde van de Slowaakse tweede divisie vertrekken we richting het Tatragebergte voor het prachtig gelegen FK Poprad!

Getroffen door corona

FK Poprad start het seizoen thuis tegen Partizán Bardejov. Wat opvalt is dat de selectie van Poprad slechts uit veertien spelers bestaat. Op de bank zitten twee veldspelers en een keeper. De coronacrisis heeft net als bij andere clubs in Slowakije negatieve gevolgen gehad. Poprad ging de play-offs voor promotie in, maar werd uiteindelijk laatste in een poule van zes, met als dieptepunt de thuisnederlaag tegen Dukla Banska Bystrica. Veel spelers zijn vertrokken en in de uitgedunde selectie zie je veel jonge spelers. Het is dus ook geen verrassing dat de quote op een thuisoverwinning voor Poprad dan ook erg hoog ligt voor deze wedstrijd.

Partizán Bardejov, de oude club van ex-Jong Dordrechtspeler Quintón Christina, eindigde vorig seizoen als elfde in de competitie. De Facebookpagina van de thuisclub beschrijft dit affiche als een derby. Poprad (de tiende grootste stad van het land) en Bardejov zijn de grotere steden uit de provincie Prešov, maar de afstand is zeker 124 kilometer. De supporters van Poprad beschouwen Spišská Nová Ves als de grootste rivaal, al speelt dit team momenteel een niveau lager.

Prachtige ligging

Waarschijnlijk hebben veel clubs in Slowakije dezelfde architect, want drie zijdes van het NTC Stadion van Poprad zijn identiek aan die van onder andere FC Nitra en FK Senica. Talloze clubs in lagere divisies hebben bovendien dezelfde boogconstructie. De hoofdtribune is gelukkig wel wat unieker. Daarbij maakt de ligging van het stadion veel goed!

Wie wel eens in Slowakije is geweest, zal wellicht weten dat het land in Centraal-Europa vol zit met wonderschone natuur. Naast de Nationale Fatraparken en de Karpaten, bevinden de Tatragebergtes zich ook in de Slowaakse Republiek. Verrassend is het niet dat er dus meerdere stadions op een geweldige plek liggen, maar mooi is het wel! Clubs als Ružomberok en Dukla Banska Bystrica zijn omringd door het Nationale Park Grote Fatra, maar Poprad heeft op haar beurt de Tatragebergtes achter zich liggen. Wintersporters gebruiken de stad dan ook vaak als uitvalsbasis om de bergen in te trekken.

Kleine successen

In 2016-2017 speelde FK Poprad voor flink wat publiek de halve finale voor de beker. De finale werd dat jaar in Poprad gespeeld. Een doelpunt van voormalig Slowaaks international Stanislav Šesták in de thuiswedstrijd tegen tweededivisionist Skalica was niet genoeg, want in Skalica gingen ze met 2-0 onderuit. Tot dusver was Poprad nog nooit zo ver gekomen in het bekertoernooi.

Poprad speelt nog niet heel lang op het tweede niveau. Na enkele jaren in de deze divisie, miste FK Poprad in 2019 net aan de promotie naar de Fortuna Liga. Voor meer dan tweeduizend toeschouwers werd AS Trenčín in de heenwedstrijd verslagen met 2-0. In de return ging het fout en werd Poprad met 4-1 naar huis gestuurd. Oost-Slowakije is slecht vertegenwoordigd op het hoogste niveau, helemaal sinds Košice een aantal jaar geleden degradeerde uit de Fortuna Liga.

Fanatieke groep

Na een lange treinreis vanuit de hoofdstad komen we aan op station Poprad-Tatry, waar we te voet naar het stadion gaan. Voor vijf euro kunnen we naar binnen. Het is niet erg druk, dus we kunnen makkelijk een vrije stoel zoeken op de lange zijde. Het is goed vertoeven in de thuishaven van Poprad: onze plekken zitten vol in de zon. Links en rechts van ons zien we continu mensen naar de biertap lopen. Een ijskoude halve liter voor €1,50 kan je ook moeilijk afwijzen in deze temperaturen.

Links van ons zien we het doek Deutschendorf Patriots, hier staat de harde kern van de thuisclub. Deutschendorf is de Duitse naam voor Poprad. De groep supporters is op twee handen te tellen, maar dat doet niet te kort aan hun fanatisme. Voor een club met weinig successen is het mooi dat het begrip ‘Support Your Local’ hier van waarde is. Gedurende de hele wedstrijd hebben we deze groep, die bevriend is met Ultras Concordia van MFK Ružomberok , horen zingen.

Ook het uitvak blijft niet leeg. Vijf supporters gingen hun ploeg achterna voor deze wedstrijd. Geen weergaloos aantal, maar ook het uitvak heeft goed van zich laten horen. Alleen maar respect voor elke supporter die de reis vanuit Bardejov heeft gemaakt.

Supporters, bedankt!

Het jonge team van Poprad komt tegen de verhoudingen op voorsprong, al wordt er vlak voor rust nog gelijk gemaakt. De tweede helft blijkt de tegenstander een maatje te groot en komt Poprad op achterstand. In de slotfase is het gespeeld: de wedstrijd wordt met een derde goal van de gasten op slot gegooid. Het team uit Bardejov neemt de punten mee naar huis.

Na de wedstrijd loopt zowel de thuis- als uitploeg naar hun fanatieke supporters. Het applaus is wederzijds en elke supporter wordt de hand geschud. Dat zien we graag! Een stuk beter dan egoïstische voetballers die na een nederlaag zo snel mogelijk de kleedkamer in gaan.

We zijn benieuwd hoe Poprad het hoofd boven water gaat houden in de II Liga, maar we zijn in ieder geval getuige geweest van hun eerste wedstrijd dit seizoen. Vanwege het stadion met een prachtige achtergrond, de fanatieke support en het goede weer kunnen we zeker spreken van een geslaagde trip. Na de wedstrijd halen we onze tassen op bij de stewards en worden we opgemerkt door de harde kern van Poprad. Een van hen vraagt welke taal we spreken en enkele seconden later hebben we ineens een fles wodka in onze handen. Gezien de staat van verkeren van de groep, zou het ons niets verbazen als deze fles mee naar de tribune was genomen. Ze vinden het wel bijzonder dat er Nederlanders zijn, al hebben we niet veel tijd om te blijven hangen. We wensen ze nog veel succes dit seizoen en vertrekken richting het station, waar onze trein te wachten staat. In de trein is het nog even genieten geblazen door de Hoge Tatra die je vanuit het raam kunt zien!

Foto’s:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.