Voetbal in Slowakije

Een warm welkom bij Dukla Banska Bystrica

Gelegen tussen de bergen in Centraal-Slowakije ligt Banska Bystrica, de zesde stad van Slowakije. Hier komt Dukla Banska Bystrica vandaan, de club die sinds 1959 in Stadion Stiavnicky speelt. Begin dit seizoen is bekend gemaakt dat het oude stadion gerenoveerd gaat worden, dus van een lange nadenktijd is geen sprake. We gaan op bezoek bij Dukla Banska Bystrica, dat op dit moment hard op weg is om weer terug te keren naar de hoogste divisie.

Terugkeer na fusie

Met een kampioenschap in de tweede divisie (2003) en twee bekeroverwinningen, waarvan de laatste in 2005, staat er niet erg veel op de palmares van Dukla Banska Bystrica. Ook de Europese prestaties zijn bescheiden. Sommigen zullen de club herkennen vanwege de Europese wedstrijden tegen Ajax in 1999.

Sinds enkele jaren is Dukla Banska Bystrica actief op het tweede niveau van Slowakije. De club uit de stad waar Marek Hamsik is geboren en getogen, wil in 2009 fuseren met Podbrezova en 40 kilometer verderop verhuizen naar Brezno. Hier steken protesterende supporters een stokje voor. In 2017, na een degradatie naar het derde niveau, valt het doek voor Dukla Banska Bystrica. Wel fuseert de club met SK Kremnicka, waardoor het verder kan gaan onder de naam MFK Dukla Banska Bystrica.

In seizoen 2017-2018 wordt de club kampioen en keren ze terug naar het tweede niveau. In het seizoen daarna eindigt Dukla Banska Bystrica op de zesde plaats. Dit seizoen kent de club een geweldige start, met maar liefst vijf overwinningen na zes wedstrijden.

Voetbalcultuur

Rondom het stadion is er genoeg vergane glorie te zien. Gesloten ingangen, dichtgetimmerde kassahokjes en een voormalig hoofdingang die niet in gebruik is. Jammer om te zien dat zo’n club niet meer op het hoogste niveau meedoet. Rondom het stadion oogt het niet erg druk, maar de kroeg een steenworp afstand verder zit goed vol. We besluiten die kant op te gaan.

Het heeft veel weg van een kleine kroeg, met hier en daar ingelijste Dukla-shirts en stickers op de muur. Het goedkope bier van Slowakije bereikt hier het hoogtepunt: slechts €1,10 voor een halve liter! We willen graag een shirt of een sjaaltje kopen, helaas is de fanshop verleden tijd sinds de club niet meer in de Fortuna Liga uitkomt.

Na een biertje in de kroeg lopen we naar de kassa’s. We kopen een kaartje en lopen de oude trappen van de thuishaven van Dukla Banska Bystrica op. Aangezien we niets bijzonders bij ons dragen, is het niet erg dat we slecht worden gefouilleerd. Enkele seconden later betreden we het Stadion Stiavnicky.

Geplande renovatie

Wij zijn nog net op tijd, aangezien de plannen zijn uitgesteld en Dukla Banska Bystrica waarschijnlijk tot september in haar eigen stadion zal blijven spelen. De verbouwing – die zo’n twaalf miljoen gaat kosten – zal dit jaar plaats gaan vinden. Gezien de ambities van de club is het begrijpelijk, maar voor de bezoeker die houdt van oude stadions is het zonde dat de modernisering ook Banska Bystrica heeft bereikt.

Het stadion stelt ons niet teleur. Sterker nog, het is nog mooier dan verwacht. De club is in augustus al bezig geweest met het demonteren van stoelen en het weghalen van gras tussen de tribunes, maar dit maakt het er niet lelijker op. Ruim driekwart van het stadion dient nu als staantribune.

Het is genieten geblazen in dit stadion. We lopen een rondje op de tribunes en zien nog steeds wat begroeide terraces, afbrokkelend steen en slechts een enkel hek die de toeschouwers van het veld scheidt. Dit soort oude bakken zie je vaker naarmate je in de Oostelijke richting van Europa reist. Het Tatragebergte op de achtergrond vormt de kers op de taart.

Warm welkom

Al gauw worden we aangesproken door jongens op het vak en raken we aan de praat. Ze vinden het wel bijzonder dat er toeristen uit Nederland zijn. Het duurt niet lang voordat we een worst van de barbecue in onze handen krijgen gedrukt. Een warm welkom! Een barbecue in het stadion: in de tweede divisie van Slowakije kan dat gewoon. Daar waar er geen catering in ons deel van het stadion is, lopen de supporters het stadion in en uit om hun drinken te halen bij de hiervoor beschreven kroeg.

Wij bezoeken de club op het moment dat FK Poprad langskomt, die op een haar na niet wist de promoveren afgelopen seizoen. We hadden eigenlijk gehoopt op wat awaysupport, gezien de stand van de competitie en de afstand van de twee steden. Een supporter vertelt ons dat de bezoekers waarschijnlijk niet op zouden komen dagen. Vorig jaar zijn ze namelijk bestolen van hun doek in dit stadion. Ons viel het op zijn kop hangende doek al op. In de tweede helft is de barbecue niet het enige dat brandt: ook het gestolen doek moet er aan geloven.

Band tussen spelers en supporters

Met zo’n 700 man in het stadion is de opkomst is tegen Poprad iets minder dan verwacht. Op het gezang van de fanatiekelingen na is de sfeer dan ook rustig. De thuisploeg voor rust via Polievka op een 1-0 voorsprong. Polievka is een van de vele spelers die al eerder voor Banska Bystrica uitkwam of uit de stad zelf komt. Ons wordt verteld dat hij elders beter kon verdienen, maar liever terug naar zijn oude club ging. Tien minuten voor tijd vliegt de 2-0 erin, wat tevens de eindstand is. Na de wedstrijd bedanken alle spelers de supporters, wat ook zou gebeuren ook als de club had verloren. De band tussen het team en de supporters is goed. Dit blijkt wanneer we worden voorgesteld aan een speler, die vanwege een blessure niet in actie komt maar wel op hun tribune plaatsneemt.

Er wordt ons van alles verteld over de club. Over het wanbeleid toen de club werd verkocht en de Europese wedstrijd tegen Ajax. Of toen Dukla Banska Bystrica in de derde divisie speelde en de harde kern nog steeds met honderden naar verschillende kleine amateurcomplexen trok. Nog steeds bezoeken de supporters uitwedstrijden van de club. Zo laat een supporter ons een foto zien van een groep supporters in het uitvak bij Podbrezova.

Supporters van Dukla Banska Bystrica uit bij Podbrezova (via Ultras Dukla Banska Bystrica).

We zijn een mooie voetbalervaring rijker. Na de wedstrijd blijven we nog even bij de kroeg hangen om vervolgens met een paar supporters naar de stad te lopen. We grappen dat we wel weer langskomen als Dukla Banska Bystrica promoveert dit seizoen.

Afscheid van Stiavnicky

Een maand later nemen de supporters afscheid van hun stadion en zal de club tijdelijk in Zvolen gaan spelen. De wedstrijd tegen Dubnica nad Vahom wordt door meer dan 1.300 supporters bezocht. Afsluitend met een hoop vuurwerk is de laatste wedstrijd in het Stadion Stiavnicky eentje voor in de boeken. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het nieuwe stadion.

Momenteel is Dukla Banska Bystrica koploper in de tweede divisie. Het is nog vroeg om te zeggen, maar beloofd is beloofd: Wellicht keren we snel terug in Banska Bystrica!

Meer foto’s van Stadion Stiavnicky:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %