ActueelGroundhopping

Groundhoppen in een Slowaaks sprookjesparadijs

Bekervoetbal, klinkt wat gewoontjes. Slowaaks voetbal al wat minder. Maar groundhoppen vlakbij het Slowaakse Krasgebergte met een prachtig, oud kasteel op de achtergrond is zeker uniek te noemen. Op voorhand een aanrader voor elke voetballiefhebber die tegelijkertijd een stukje historische cultuur wil proeven!

Kasteel Krásna Hôrka

Krásnohorské Podhradie. Hoe je het ook uitspreekt, Joost mag het weten. Dit kleine dorpje in Slowakije staat niet bekend om een voetbalclub. Integendeel, het kasteel Krásna Hôrka trekt de aandacht van de mensen. Het letterlijke hoogtepunt is prachtig gelegen op een bergtop dat vanaf de grote weg al te zien is.

Sinds de 13e eeuw is het kasteel onder andere in bezit geweest van drie Hongaarse families. In een latere fase werd het kasteel voor toeristische doeleinden gebruikt. Met de nadruk op “werd”, want 7 jaar geleden is door een brand vrijwel het hele dak van het bouwwerk verwoest. Het verhaal gaat dat de brand is veroorzaakt door twee jongens die hun sigaretjes op droog gras achterlieten. Voorlopig zijn de poorten van de bezichtiging gesloten, zodat er aan de restauratie gewerkt kan worden.

Magnifiek uitzicht

Hoe dan ook, Krána Hôrka is nog steeds van dichtbij te bezichtigen. Een klim van 5 minuten met de auto van de dorpsstraat naar de bergtop is zeker de moeite waard. Eenmaal boven waan je je in het verleden. Het mooie is dat de bergtop niet alleen als strategische ligging fungeerde, maar nu ook als fantastisch uitzichtpunt met een uitkijk op het veld van de plaatselijke voetbalclub: Krásnohorské Podhradie FK.

Sprookje

Vandaag, op 14 augustus, wordt de eerste ronde van de Slowaakse beker gespeeld. Ik bezoek de eerdergenoemde club die het opneemt tegen een club van de hoogste afdeling, MFK Zemplín Michalovce. Geen bijzondere wedstrijd, nee. Maar als je eenmaal langs het veld staat, geniet je toch minimaal 90 minuten lang van de ligging. Het “stadion” Ihrisko pod Hradom ligt in een kuil aan het einde van een zijstraatje. 1 hoofdtribune staat recht tegenover een ander simpel tribunetje. Voorbij de hoofdtribune gelopen, verandert de ground in een soort sprookjesparadijs. Het kasteel Krána Hôrka dient namelijk als fantastisch decor. Puur genot dus!

Eenrichtingsverkeer

Tijdens de wedstrijd zelf is eigenlijk bijna niemand bezig met het spelletje. Er wordt geouwehoerd met elkaar en vooral de uitsupporters maken toch even een fotootje van de ground met de prachtige achtergrond. De wedstrijd is niet om aan te gluren. Dat is ook niet gek, de thuisploeg speelt in de 7. Liga en de spelers van de uitploeg glijden constant uit door het natte veld. Het product van anderhalve dag noodweer. Desondanks weet Michalovce genoeg kansen te creëren waarvan zes benut worden.
Voor de voetbal hoef je zeer zeker niet te komen, maar als je een keer in Slowakije bent, dan is Ihrisko pod Hradom echt een unieke ground om te bezoeken. Sport, cultuur, historie en natuur omhelzen elkaar!

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Reageren is niet mogelijk.

0 %