De regering van Slowakije bracht onlangs het besluit naar buiten dat er per 1 september maximaal duizend personen aanwezig mogen zijn bij voetbalwedstrijden. Slowakije was een van de weinige landen waar er wél supporters welkom waren, maar de huidige situatie betreft corona gooit roet in het eten voor de supporters. De aanhang van verschillende club laten daarom een statement achter tegen de beslissingen van de regering.

Clubs in de problemen dankzij corona

Clubs in Slowakije krijgen een groot deel van hun inkomsten dankzij de kaartverkoop. Dankzij de coronacrisis eerder dit jaar zijn verschillende clubs al op de rand van de afgrond. MSK Zilina, het oude team van Feyenoorder Róbert Boženík, liet in april noodgedwongen tientallen spelers vertrekken. Tweededivisionist FK Poprad heeft slechts een selectie van veertien spelers. Dit zijn enkel twee voorbeelden van clubs die het zwaar hebben. De regering weigert financiële steun te geven.

Trogári van Nitra met de boodschap (via Trogari Facebook).

De competities werden in maart stilgelegd en een paar maanden later hervat. Clubs mochten 25% van hun capaciteit ontvangen, een aantal dat per 1 juli werd verdubbeld. Een opluchting voor veel teams die dus niet lang meer zal duren.

Besluit regering

Dat er per 1 september maximaal duizend toeschouwers aanwezig mogen zijn, is de reden waarom supporters in Slowakije zich zijn gaan verenigen. ‘Hrobári Športu Na Slovensku is de tekst die daarom op veel doeken te zien was in de afgelopen speelronde. Het doek hing niet alleen bij clubs met grote achterban als Spartak Trnava en DAC Dunajská Streda: het was ook te zien in de lagere divisies. De vertaling van deze slogan is ‘De doodgravers van sporten in Slowakije’. Naast voetbal, spreken supporters van verschillende ijshockeyteams zich ook uit tegen de regering.

Supporters van Slovan afgelopen speelronde bij Zlaté Moravce (foto via Ultras Slovan).

Statement

Er is vaker kritiek in Slowakije vanwege te weinig media-aandacht voor het voetbal en bizarre beslissingen van de bond, zoals het spelen van bekerwedstrijden op een doordeweekse dag om 12:00. Ultras Slovan, de harde kern van Slovan Bratislava, vond het tijd om de krachten te bundelen liet weten niet achter de beslissing te staan: ‘Deze beslissing is gericht tegen sport in Slowakije. Maximaal duizend supporters betekent een nieuwe klap voor de bloedende sporten in Slowakije. En dat terwijl mensen nog wel gewoon naar discotheken, winkelcentra en kroegen mogen. Samen met de andere clubs laten we daarom deze slogan zien. We geloven dat de mensen wakker zullen worden. Mocht dat niet gebeuren, zullen verdere stappen volgen.’ Slovan Bratislava wordt met een gemiddelde opkomst van zo’n 4.000 supporters hard getroffen door de nieuwe maatregel.

Supporters van DAC met hun variant van het statement (foto via ahl_hoot).

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.