GroundhoppingVoetbal in Slowakije

FC Nitra: van koploper tot amateurs

Na vijf wedstrijden gaat promovendus FC Nitra verrassend aan kop. In de zesde speelronde komt DAC Dunajská Streda op zoek. Het oude en volgepakte Stadion Pod Zoborom is het decor van duel. De supporters zorgen voor een sfeervolle avond!

In Nitra worden we verrast door een geweldig stadion en het massale publiek dat op de wedstrijd is afgekomen. We worden getrakteerd op een voetbalshow en het stadion gaat los na elke goal. Mooie tijden in Nitra, dat later ineens hard bergafwaarts gaat en zichzelf terugvindt bij de amateurs.

Planning omgegooid

De avond voor dit affiche kwamen we in Žilina in contact met een Slowaak. We vertelden hem onze plannen om naar een wedstrijd in Ružomberok te gaan, maar hij vertelde ons overtuigend dat we in Nitra moesten zijn voor de mooiste pot van het weekend. Nitra was net gepromoveerd, maar verraste vriend en vijand door aan kop te gaan met dertien punten uit vijf wedstrijden. Bovendien beloofde hij dat de tegenstander uit Dunajská Streda, zo’n uur rijden vanaf Nitra, flink wat supporters zou meenemen.

Foto via http://mmgroundhopping.blogspot.com.

Gezien het de eerste keer in Slowakije was en we op dat moment niet erg op de hoogte waren van het Slowaakse voetbal, ging bij het horen van de namen van deze clubs nog geen lampje branden. Toch namen we zijn woorden graag aan en pakten we de volgende dag ’s ochtends vroeg de trein. Vanaf Žilina vertrokken we naar Nitra om deze wedstrijd te bezoeken!

Prachtig stadion

In de stad is het prima vertoeven. Gezien de hitte die al de hele week heerst in Slowakije belanden we na het bezoeken van het kasteel van Nitra direct op het terras. We maken het niet te laat, want we hebben nog geen kaarten voor de wedstrijd. Normaal gesproken is een wedstrijd van FC Nitra nooit uitverkocht, maar toch wilden we het risico niet nemen.

We hebben nog geen idee hoe het stadion eruitziet en hebben ons voor de wedstrijd nog niet ingelezen over beide clubs. Alleen vanaf het kasteel konden we het stadion zien, aangezien het er pal achter ligt. We passeren eerst de ijshockeyarena en zien daarna het Stadion Pod Zoborom, dat al sinds 1909 is geopend.

Voor slechts drie euro heb je een kaartje voor dit duel. Na de fouillering vallen bij binnenkomst al direct een paar dingen op: dit ovale stadion bestaat voor driekwart uit oude tribunes, er zijn auto’s geparkeerd naast het veld en het is al aardig druk. Zowel links als rechts van ons hebben we een prachtige uitzicht: aan de kant van het uitvak zie je een bergachtig landschap en aan de andere zijde zie je het kasteel van Nitra in volle glorie!

De grote hoofdtribune is doorgetrokken tot aan de grond. De bovenste rijen zouden bij een eventuele bui droog zitten: een flink contrast met de tribune B-tribune, waar de voorste rijen niet eens stoelen hebben. Een stijl die je voorheen vaak in Slowakije terugzag. Tegenover de hoofdtribune nemen de verschillende fanatieke groeperingen plaats. Later blijkt dat elke tribune tot de nok gevuld zal zijn, enkel een klein buffervak naast het uitvak blijft leeg.

Het Hongaarse DAC

Zoals beloofd werd, zijn er veel uitsupporters te zien. Ons wordt verteld over de bijzondere status van de gasten van DAC Dunajská Streda. Dunajská Streda is een dorpje in Slowakije met iets meer dan 20.000 mensen. De inwoners van het dorp zijn voornamelijk Hongaars, iets wat te danken is aan het voormalige Oostenrijk-Hongarije. Bijna 75% van de inwoners heeft de Hongaarse nationaliteit.

DAC is gezien de supportersaantallen een van de populairste verenigingen in het land. Als een thuisduel van het team door zo’n 10.000 man wordt bezocht, is dat omgerekend zo’n 50% van alle inwoners van het dorp. De club kan rekenen op veel support van buitenaf, zoals etnische Hongaren in de streek of supporters van Ferençvaros die de wedstrijden komen bezoeken.

De supporters van DAC uiten maar al te graag waar ze vandaan komen, iets wat een doorn in het oog is bij supporters van andere clubs in Slowakije. Dit maakt DAC een van de meest gehate clubs van het land. Lees hier meer over het bijzondere verhaal van DAC.

Prestaties Nitra

Nitra is de vierde stad van Slowakije en de hoofdstad van het gelijknamige district. De voetbalclub is een van de oudste van het land. Sinds de oprichting in 1909 heeft Nitra tweemaal de top-3 weten te behalen in de nationale competitie van Tsjechoslowakije. Nadat beide landen onafhankelijk verder gingen, kwam Nitra af en toe een niveau lager uit.

De laatste vijftien jaar heeft de club voornamelijk in de hoogste competitie gespeeld, met als beste prestatie een derde plek in het seizoen 2007-2008. Waar de hockeytak van Nitra behoort tot de beste van het land, moet de voetbalafdeling genoegen nemen met minder.

Supportersgroepen

Het is al druk op de tribune aan de overkant. De verschillende supportersgroepen staan zij aan zij op het vak. Het doek dat het meest opvalt, is dat van de Fraternity Group, de grootste hooligangroep van de club. De supporters van oude club van Miroslav Stoch (die elke zomer meetraint met het team) zijn bevriend met Košice en Sparta Praag.

Naast de Fraternity Group kent Nitra met Notorikos Nitra en ZaNitrum (ultras) en Chrapúni en Mladi Trogári (hooligans) meerdere fanatieke groeperingen. Al jaren zijn de supporters ontevreden met de directie van de club. Eerder spraken we al met supporters van Nitra over hun ambities en hun huidige strijd tegen het bestuur.

Onverwachts

In de eerste helft is het DAC dat het eerste doelpunt weet te maken. Na twintig minuten spelen is de stand 0-1. In de rust kan je stellen dat de wedstrijd nog niet helemaal los is gekomen en dat beide teams een beetje tegenvallen.

Direct na rust gaat het ineens de goede kant op voor de thuisploeg. Twee minuten na de pauze bewegen de touwen: met een geplaatst schot van afstand wordt de bal het doel in gekruld. De teams staan op gelijke hoogte! Lang blijft het spannend, want allebei de ploegen hebben kansen om te scoren.

Met nog ongeveer een kwartier speeltijd komt Nitra voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. Het lukt de keeper van de bezoekers niet om de bal te vangen en hier wordt gauw van geprofiteerd. Vier minuten later is het zeker dat de punten in Nitra blijven, want een afvallende bal wordt van buiten de zestien snoeihard het net ingeschoten. Na het laatste fluitsignaal bedankt het hele team de supporters voor hun steun.

Een wedstrijd zoals vandaag toont aan dat de onverwachtse bezoekjes de mooiste kunnen zijn. Je gaat naar een club waarvan je nog niet hebt gehoord en de tegenstander ken je ook niet. Het stadion heb je niet opgezocht en van de opkomst kan je geen inschatting maken. Uiteindelijk tref je een uniek en oud stadion aan en zie je dat inwoners van Nitra massaal op deze wedstrijd zijn afgekomen. Als kers op de taart is het uitvak ook nog eens vol. Met 5.500 toeschouwers melden sommige sites dat deze wedstrijd is uitverkocht. De kans is groot dat niet iedereen enthousiast wordt van zo’n affiche, maar deze herinnering is mooier dan menig topduels die zijn bijgewoond!

Nitra nu

Momenteel ziet de toekomst er minder goed uit voor FC Nitra. Seizoen 2020-2021 begon niet slecht, maar de onrust binnen de club had effect op de prestaties in het veld. Zo zijn de supporters in conflict met het bestuur en kregen spelers kregen niet uitbetaald. Het stadion is vaker akelig leeg en punten worden nauwelijks gepakt. In de degradatiepoule eindigde het team met zes punten verschil als hekkensluiter, wat directe degradatie betekent. Na vier seizoenen op het hoogste niveau mag Nitra het weer gaan proberen in de tweede divisie.

De gifbeker is nog niet leeg, want hier blijft het niet bij. Vanwege de financiële problemen krijgt Nitra geen licentie voor de profcompetitie en wordt het teruggezet naar het derde niveau. Dit is voor het eerst sinds 67 jaar. Zo wordt de lijst met Slowaakse clubs die (tijdelijk) ter ziele zijn gegaan steeds langer. Clubs als Dukla Banská Bystrica, Petržalka (Artmedia) en Košice keerden na een paar promoties weer terug in de tweede divisie, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van clubs die een ander lot hebben ondergaan.

Van het oude Stadion Pod Zoborom dat we zo prezen, is op de hoofdtribune na weinig meer van over. Het stadion is in 2018 opnieuw geopend. Helaas is deze nieuwe thuishaven een stuk minder identiek dan voorheen, want de drie nieuwe tribunes hebben hetzelfde ontwerp als een aantal andere tribunes in het land. De oude tribunes zijn dus vervangen door vrijwel dezelfde tribunes als bij Poprad en Senica. Alles wat Nitra toen zo mooi maakte, is voor nu even verdwenen.

Sommige foto’s zijn afkomstig van MM Groundhopping, wij bedanken hem hiervoor!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %