Voetbal in Slowakije

Ook tijdens corona: Kosice leeft!

Het is de meest interessante wedstrijd in de Slowaakse tweede divisie: Kosice tegen Dukla Banska Bystrica. Een duel tussen twee ploegen met een gerespecteerde aanhang. Vanwege de nieuwe maatregelen zijn er geen toeschouwers meer toegestaan, iets waar Slowaakse supporters op 17 oktober in actie tegen komen. Ondanks dat liet de harde kern van Kosice zich toch zien met een prachtige actie! 

Protest op 17 oktober

Falend beleid van de overheid, minder interesse bij het volk dan voorheen en slechte resultaten in Europa: het ging al bergafwaarts met het Slowaakse voetbal. De beslissing van de regering om restricties op te leggen betreft het aantal toeschouwers was uiteraard in het verkeerde keelgat geschoten. In augustus lieten tientallen clubs daarom spandoeken zien met de tekst ‘Hrobári Športu Na Slovensku‘ (‘de doodgravers van sporten in Slowakije’).

Supporters van Slovan met het statement in het uitvak van Zlaté Moravce (foto via Ultras Slovan).

De competitie is vorig seizoen vanwege corona al eens stilgelegd. Die beslissing was destijds al vol onbegrip ontvangen, want van veel besmettingen in het land kon je niet echt spreken. Slowaakse sportclubs hadden het al zwaar te verduren. De crisis hakte er flink in. Zilina kampte met flinke financiële problemen, FK Poprad moest een hoop spelers laten gaan en Ruzomberok haalde haar B-team uit de competitie. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Per 1 september mochten er slechts 1.000 supporters toegelaten worden. Vanaf oktober werd de maatregel verscherpt en blijven de stadions zo goed als leeg. Voetballen zonder publiek betekent een nieuwe tegenslag voor het Slowaakse voetbal, ijshockey en andere sporten. De sport wordt benadeeld, terwijl grote winkelcentra en discotheken open mogen blijven. Reden genoeg voor supporters in Slowakije om in actie te komen! Ultras Slovan kwam met een oproep om 17 oktober massaal naar het centraal station van Bratislava te komen. Hier willen ze gaan protesteren tegen de nieuwe maatregelen van de overheid.

Vrijwel alle grote kampen hebben laten weten ook te komen: de oproep is inmiddels veel gedeeld. Het bericht is te lezen op de pagina’s van onder andere FC Nitra, Petrzalka en aartsrivaal Spartak Trnava. Gezamenlijk komen ze op voor de sport en cultuur. De harde kern van Kosice roept ook op om te gaan, ondanks dat de reis voor hen ruim 400 kilometer is. Solidariteit wint het van rivaliteit. Daar kunnen we in Nederland nog wat leren. Zie je het al voor je, wanneer de F-side een oproep plaatst om naar Amsterdam Centraal te komen, dat clubs als Feyenoord, Cambuur en Vitesse hier ook heen zullen komen?

17 oktober: centraal station van Bratislava (Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

17 oktober: centraal station van Bratislava (Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

Topduel in leeg stadion

De supporters van Kosice en Dukla Banska Bystrica zijn gewaardeerd in Slowakije. Beide clubs namen enkele jaren geleden vanwege financiële problemen gedwongen afscheid van de hoogste competitie en moesten via de lagere divisies terug weer omhoog klimmen. Ze zijn inmiddels aardig op weg. Kosice is bezig aan haar tweede seizoen op het tweede niveau, terwijl Dukla Banska Bystrica iets eerder wist terug te keren. Kosice eindigde vorig seizoen tiende in een niet afgemaakte competitie. Dankzij een plek bij de beste zes maakte Dukla Banska Bystrica nog een kans, maar op een haar na gingen de play-offs aan hen voorbij.

Qua support is dit de meest aantrekkelijke wedstrijd van de tweede divisie. FC VSS Kosice deelt op hun Facebookpagina deze mening. ‘Het is ongetwijfeld de meest interessante tegenstander in de competitie. We herinneren ons veel onderlinge wedstrijden van voorheen in de Fortuna Liga met een goede sfeer. Ook is dit een strijd om de eerste plaats!’, valt er te lezen.

Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

Supporters van Kosice bij het stadion (Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

De laatste ontmoeting tussen de twee clubs in het stadion van Kosice dateert alweer van vijf jaar geleden. Vorig jaar werd dit duel wel gespeeld in Banska Bystrica. De return stond later op het programma, maar vanwege corona werd deze niet meer gespeeld. Er werd erg uitgekeken naar het duel van dit seizoen, maar door het verscherpen van de restricties per 1 oktober is de wedstrijd net te laat. De lol was eraf: het affiche werd afgewerkt in een vrijwel leeg Štadión Lokomotívy v Čermeli.

Alsnog werd er door de supporters van Kosice opgeroepen om naar het stadion te komen. Aangezien zij geen moeite hebben om met honderd man naar een uitwedstrijd te reizen, werd deze oproep ook niet onbeantwoord gelaten. De supporters verzamelden zich achter het hek om zo alsnog de wedstrijd te kunnen zien. Klimmen was niet moeilijk: de reclameborden fungeerde als een perfecte plek om het duel mee te krijgen.

Prachtige vuurzee

Het was onmogelijk voor de spelers om de aanwezigheid van deze supporters niet mee te hebben gekregen. Tijdens de wedstrijd liet de harde kern van Kosice zien dat de club na alle chaotische jaren vol tegenslagen nog steeds leeft.  Door tientallen afgestoken fakkels was er een rode vuurzee te zien achter het doel. Een geweldige actie!

Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

De strijd om de eerste plek wist Kosice niet te winnen: de gasten gingen dankzij een 1-2 overwinning met de punten naar huis. Met een duel minder staat Dukla Banska Bystrica sterk aan kop. Gelukkig is het seizoen pas begonnen en komen er nog genoeg kansen. Aan het einde van het seizoen kunnen twee ploegen promoveren: het kampioenschap betekent directe promotie en de tweede plek gaat de play-offs in. Hopelijk lukt het beide teams om te promoveren, zodat het hoogste Slowaakse niveau weer wat sterker vertegenwoordigd is qua sfeer. Kosice en Dukla Banska Bystrica horen allebei thuis in de Fortuna Liga!

Fotograaf Svako van Ultras Magazine  wist alles prachtig vast te leggen. Meer van zijn werk kan je onder andere vinden op zijn Instagram. Geniet hieronder van de mooie fotoserie!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %