EredivisieInterviews

Het seizoen van: AFC Ajax

Als laatste Nederlandse club in de serie ‘Het seizoen van’ de kampioen van 2018-2019: AFC Ajax. Over wisselvalligheid, de groei als team, een heerlijke Europese campagne en supportersacties. Een overzicht van een bewogen seizoen!

Vroeg pieken

Door de tweede plek in het seizoen 2017-2018 begint het seizoen van Ajax al vroeg. Waar Ajax vorig jaar werd uitgeschakeld door Nice en Rosenborg moet de ploeg van Ten Hag dit jaar kost wat kost Europees voetbal veiligstellen. Daarom trapt Ajax op woensdag 25 juli om half negen af tegen het Oostenrijske Sturm Graz. Na een eenvoudige 2-0 thuisoverwinning wordt onder toeziend oog van een met achthonderd Ajacieden uitverkocht uitvak de klus in Oostenrijk geklaard. 1-3 voor Ajax en Europa League is alvast gegarandeerd.

Duizend uitsupporters zien Ajax een kleine week later in de laatste minuut een 0-2 voorsprong in Luik weggeven en met 2-2 gelijkspelen. Dat zijn er minder dan de vorige editie van Luik uit, gelet op de vuurwerkincidenten tussen beide clubs. Op 14 augustus is Luik in Amsterdam kansloos en haalt Ajax met 3-0 de play-offs voor de Champions League. Op 22 augustus wordt in een wederom uitverkochte Arena Dinamo Kiev met 3-1 verslagen. De voorrondes sluit Ajax af in Kiev, waar 280 Ajacieden vanuit het uitvak hun club de poulefase van de Champions League zien halen. Supporters die een heftige dag beleven als de kroeg waar ze op last van club en lokale autoriteiten moesten verzamelen wordt aangevallen door een grote groep Oekraïners.

In zes weken speelde de Amsterdammers zes voorronde wedstrijden. Vier zeges, twee gelijke spelen en een doelsaldo van 13 voor en 4 tegen resulteerden in plaatsing voor de Champions League.

Valse start

In de competitie kent Ajax op dat moment een valse start. In de eerste wedstrijd van het seizoen wordt vlak voor tijd een punt veiliggesteld tegen Heracles en in Venlo wordt de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo vlak voor tijd met 0-1 gewonnen door een benutte penalty van Tadic. Eerder die wedstrijd werd een goal van VVV-Venlo nog door de VAR teruggedraaid wegens een vermeende overtreding.

Na relatief eenvoudige zeges op Emmen, Groningen en Vitesse staat op 23 september de uitwedstrijd tegen PSV op het programma. Na een gelijk opgaande openingsfase wordt Ajax tussen de twintigste en veertigste minuut afgetroefd. PSV wint de wedstrijd met 3-0. De Eindhovenaren hebben uit tegen PEC en Fortuna met moeite en in de laatste minuut gewonnen, maar staan na zes speelrondes al vijf punten voor op Ajax.

Verrassende start

Midweeks voor de wedstrijd tegen PSV opent Ajax het hoofdtoernooi van de Champions League tegen AEK Athene. Ajax begint stroef, maar een goal van Donny en twee goals van Tagliafico zorgen ervoor dat Ajax na rust een 3-0 thuiszege boekt. Ondanks dit prima resultaat zijn de verwachtingen niet heel hooggespannen als Ajax het op 2 oktober in München tegen Bayern op mag nemen. De 3.739 Ajacieden die het uitvak uitverkopen en de honderden in de Bayern vakken vermaken zich prima op de Oktoberfesten. De sfeer wordt meegenomen naar de Allianz Arena waar Ajax met een 1-1 gelijkspel zichzelf tekort doet en vriend en vijand verbaast met fris en aantrekkelijk voetbal. Ineens wordt het tweeluik met Benfica cruciaal voor overwinteren in de Champions League.

Strijd om de achtste finale

De thuiswedstrijd is er een van uitersten. Het spel gaat alle kanten op en een gelijkspel lijkt het logische resultaat. Tot Mazraoui in de 92e minuut de bal voor zijn voeten krijgt en uithaalt. De Johan Cruijff Arena ontploft, niet voor de laatste keer dit jaar. Ajax staat na drie poulewedstrijden gedeeld eerste met Bayern met zeven uit drie en reist met vertrouwen af naar Lissabon. Ook voor de uitwedstrijd in Portugal vindt weer een ware volksverhuizing plaats. 3.162 Ajacieden nemen plaats in het uitvak en weten dat een gelijkspel een hele grote stap in de richting van kwalificatie is.

Het uitvak waar voor de wedstrijd de nodige onrust ontstaat als het net voor het uitvak omlaag wordt gehaald en de Ajacieden in de dicht bevolkte vakken op de eerste rijen gaan staan, iets wat blijkbaar niet is toegestaan. De Portugese politie begint echter met repressief en buiten proportioneel optreden. Ajax krijgt als straf van de UEFA een wedstrijd voorwaardelijk zonder uitpubliek. Benfica speelt de wedstrijd om te winnen en komt ook op voorsprong. Na een fantastische pass van Ziyech weet Tadic de bal te controleren en langs de keeper te werken. Het uitvak ontploft en Ajax komt op gelijke hoogte. De wedstrijd eindigt in 1-1 en met acht uit vier heeft Ajax genoeg aan een zege tegen Athene om zich te plaatsen voor de achtste finale.

Overwinteren!

De reis naar Athene wordt er een die veel Ajacieden niet snel zullen vergeten. 1.200 supporters reizen af naar de Griekse hoofdstad. Een reis die pas op het laatst kon worden ondernomen. Pas dertien dagen voor de wedstrijd keurt de UEFA het uitvak van het stadion van AEK goed nadat er beelden opduiken van Bayern supporters die het stadion letterlijk lieten trillen. Ondanks de kleine twee weken die de Ajacieden hebben reist er een goede groep af naar Athene. Daar wordt op de wedstrijddag bekend gemaakt dat het uitvak naar de eerste ring wordt verhuisd en komt het uitvak van ruim voor de wedstrijd tot na de wedstrijd letterlijk onder vuur te liggen. Molotovcocktails, fakkels, zwaar knalvuuwerk, stenen, flessen en noem maar op worden het uitvak ingeslingerd. Terwijl de Grieken vrij spel krijgen in hun eigen stadion en zelfs met UEFA accreditaties om hun nek fakkels ons vak in gooien reageert de Griekse ME zich af op de Ajacieden. Acht Ajacieden raken gewond. De wedstrijd wordt door Ajax met 0-2 gewonnen waardoor het uitvak ook na de wedstrijd in vuur en vlam staat, maar nu door kwalificatie voor de achtste finale!

De laatste groepswedstrijd thuis tegen Bayern wordt een spektakelstuk. Door de 3-3 loopt Ajax de koppositie mis en wacht een Europees vervolg tegen Real Madrid.

Scheve schaatsen

In de competitie worden de elf wedstrijden voor de winterstop gewonnen, waaronder de klassieker thuis tegen Feyenoord. Door een vroege rode kaart wordt het nooit een echte wedstrijd. Dat is het toch al niet meer sinds er geen uitsupporters meer bij zijn. Ook hier weer de oproep. Normalisatie komt van twee kanten. Ludieke strijd op de tribunes, vocaal en visueel, is prima. Maar geef de autoriteiten niet de kans het verbod te verlengen.

Na de winterstop lijkt Ajax het flink kwijt. Thuis tegen Heerenveen wordt een 3-1 en een 4-3 voorsprong weggegeven en in de klassieker wordt Ajax weggeblazen door Feyenoord. 6-2. Na een zege op VVV wordt ook in Almelo verloren en lijken de titelaspiraties vervlogen. Omdat PSV inmiddels punten begint te verspelen in Emmen, Heerenveen en Utrecht en thuis tegen Feyenoord houdt Ajax alles in eigen hand. De week voor de topper lijkt Ajax het weg te geven als met 1-0 van AZ wordt verloren. De wedstrijd tegen PSV moet dan ook gewonnen worden!

Alles of niets

Door een eigen goal van Schwaab komt Ajax in de eerste helft op voorsprong in een wedstrijd die beide kanten op gaat. Na een uur ontbrandt de wedstrijd volledig als Mazraoui door ingrijpen van de VAR de rode kaart krijgt. Als de vrije trap vervolgens door Luuk de Jong tot doelpunt wordt gepromoveerd lijkt de titelstrijd beslist. Lozano en Bergwijn vergeten dat voetbal een teamsport is en Ajax staat op de rand van het ravijn. De ploeg van Mark van Bommel kan vandaag de definitieve tik uitdelen. De Eindhovenaren vergeten dit en twintig minuten voor tijd grijpt de VAR weer in na een overtreding op Neres. Penalty en Tadic mag achter de bal gaan staan. Tadic schiet hard binnen en Ajax leidt met 2-1! In de 96e minuut maakt Neres ook nog de 3-1. De titelstrijd ligt weer helemaal open!

Zeges op Emmen, Willem II en Excelsior volgen en uit tegen Groningen beslist Klaas Jan Huntelaar in de 78e minuut de wedstrijd. PSV heeft inmiddels punten verspeelt bij Vitesse en het lijkt erop dat de competitie tijdens de laatste speelronde op doelsaldo wordt beslist.

Europese zegetocht

Terwijl de strijd om het kampioenschap vordert heeft Ajax Europees van zich doen spreken. Thuis wordt nog van Real verloren, maar in Bernabeu heersen die Ajacieden. Met maar liefst 1-4 wordt de Koninklijke onttroont. Het met 3.877 Ajacieden uitverkochte uitvak viert feest. Naarmate de wedstrijd vordert blijken dat er duizenden meer te zijn. De Madrilenen druipen af en Bernabeu kleurt wit rood wit. Bernabeu is van ons!

De tweede titelkandidaat

In de kwartfinale wacht een confrontatie met Juventus. Nadat ook hier de thuiswedstrijd goed wordt gespeeld maar met 1-1 te weinig wordt gehaald moet er bij weer een van de favorieten voor de eindzege een overwinning worden behaald. Uitgerekend Ronaldo scoort in de eerste helft de 1-0 en juicht voor het met 2.100 Ajacieden uitverkochte uitvak. Enkele minuten later scoort Donny de 1-1. Het resultaat uit de thuiswedstrijd is weggepoetst en Ajax laat Juve met vlagen alle hoeken van het veld zien. De Ajacieden missen de nodige kansen, tot de Ligt in de 67e minuut een corner snoeihard binnen kopt. Weer een ontploffend Europees uitvak dit jaar. We staan met anderhalf been in de halve finale! Ook hier blijken na het eindsignaal honderden Ajacieden in de thuisvakken te zitten en staan. Ajax schakelt Juve uit en staat in de halve finale!

Dan naar Londen. De halve finale uit tegen Spurs. In het indrukwekkende nieuwe Tottenham Hotspur Stadion. Het kan niet tippen aan White Hart Lane, maar indrukwekkend is het zeker! Ook hier dicteert Ajax het spel. Ook hier scoort Donny. Ajax wint in Londen met 0-1. Vlak voor tijd schiet Neres de bal op de paal. Wat als… We zullen het nooit weten. Wat we wel weten is dat Ajax in de achtste-, kwart- en halve finale van de Champions League de uitwedstrijden tegen Real, Juve en Spurs wint. Wat een serie. En wij waren erbij.

Teleurstelling en trots

Woensdag 8 mei. 22:54:30. Ajax-Spurs, 2-2. Een dag die begint met een entrada met tienduizenden. Die moet eindigen met een plaats in de finale van de Champions League. Weer die blik op m’n horloge. Nog 30 seconden. Onana heeft de bal. De Arena zingt. De Arena staat. Het laatste half uur is het weer een gekkenhuis. Vanaf minuut 88 klinkt weer het 90 minuten lang. Als één man achter ons cluppie. Ons cluppie dat harten heeft veroverd. Een team dat al vanaf juli vorig jaar Europees actief is. Onana naait de supporters op noord met wilde armgebaren op. Brych wijst op zijn klok. De lange bal. Hou die bal in de ploeg. Eén keer een duel winnen. Eén keer de hoekvlag weten te bereiken. Lok één overtreding uit. Eén moment tot historie.

Ajax verliest de bal op het middenveld. Geen idee wie. Doet er ook niet toe. Eén goede tackle. Eén goede loopactie. Of een verkeerde bal van Spurs. Waar is die bal. Godver. Rand strafschopgebied. Pak hem dan. Doe iets. Schot. Onana? Langs? Het net trilt. Godver. Het zal toch niet. 96e minuut. Absolute stilte. Een seconde die een uur lijkt te duren. Dan de teleurstelling. De frustratie. De eerste keer vanavond dat ik het uitvak hoor. Ik zie tranen in de ogen. Ik hoor vloeken. Mensen die hun teleurstelling op een stoeltje afreageren.

De minuut erna een sprankje hoop, tegen beter weten in. Het eindsignaal. Overal liggen teleurgestelde Ajacieden. Uitgeteld. Helemaal kapot. Om me heen heerst verslagenheid. Maar de trots overwint. En iedereen klapt. De Ajacieden krijgen een staande ovatie. Mensen willen weglopen maar draaien zich om. Voor een applaus. Minutenlang. “We love you Ajax, we do” klinkt. En “dit is mijn club”. En een massaal “Kampioenen”.

De Dennenappel

Enkele dagen voor een van de grootste teleurstellingen uit mijn supportersleven spelen we de in Rotterdam de bekerfinale. Na zeges op Te Werve, Eagles, Roda, Heerenveen en een heerlijke 0-3 in de Kuip tegen Feyenoord reizen 15.000 Ajacieden in het uitvak en vele duizenden in de neutrale vakken af naar Rotterdam. Ajax komt tijdens de wedstrijd nauwelijks in de problemen en de sfeer is fantastisch. Een aantal vuurwerk acties wordt gehouden en op tifo gebied laten beide clubs zich van hun beste kant zien. Complimenten voor de Willem II supporters die bijdragen aan een heerlijke cupsfeer.

Hoogtepunt van zondag 5 mei is toch wel de pogo waarbij tienduizenden Ajacieden de Kuip laten trillen. Beelden die de hele wereld over gaan. Het Ajax publiek is dit jaar net zoals de spelers op het veld. Hele diepe dalen, maar ongekend hoge pieken. De bekerfinale was weer zo’n piek. Wat een heerlijke dag. En of anderen de beker nu een echte prijs vinden of niet, doe mij maar elk jaar zo’n finale!

Uitersten

In vijf dagen pakte Ajax de eerste prijs in vijf jaar en werd de eerste Champions League finale in 23 jaar op enkele seconden gemist. Vier dagen na die wedstrijd stond alweer de volgende finale op het programma. Nog twee wedstrijden stonden tussen Ajax en het kampioenschap. FC Utrecht thuis. Voor het eerst in jaren meer dan drie bussen mee vanuit de Domstad. Ze hebben met zeshonderdvijftig man/vrouw het kleine uitvakje vol. Ik hoop dat ze die lijn de komende jaren doorzetten. Bij voetbal hoort een vol uitvak. Dit uitvak laat overigens zien vooral hier te zijn om ons te zieken. Een soort voetbalramptoerisme. Als Edwin van der Sar de supporters toespreekt scandeert het uitvak de naam van Lucas Moura. Clubs die hun identiteit bouwen op de haat voor een ander.

Waar thuiswedstrijden in de competitie nogal eens zorgen voor lege plekken en weinig sfeer, lijkt de Arena vastberaden Ajax over de dreun van woensdag heen te helpen. Ondanks de snelle 0-1 blijft de Arena erachter staan. Het gejuich van het uitvak wordt binnen enkele seconden weer overstemd door de steun van tienduizenden Ajacieden!

We need to pak schaal

Ook de spelers lijken zich te realiseren dat vandaag misschien wel dé finale is. Spelers en publiek naaien elkaar op en nog voor rust staan we op 2-1 voor. De tweede helft is pas net bezig of het gejuich zwelt aan. De tweede ring begint te juichen. We kijken elkaar aan. Mensen pakken telefoons. Staat AZ voor? Steeds meer mensen beginnen te juichen. Zelf maar even controleren. Guus Til. 1-0 AZ. We zijn virtueel officieus kampioen. Ajax loopt uit tot 4-1 en de laatste dertig seconden van AZ-PSV worden uitgezonden op het grote scherm in de Arena. De spelers staan met elkaar in de middenstip en kijken mee.

De ramptoeristen uit Utrecht krijgen waar voor hun geld en moeten blijven. Normaal gesproken had ik gezegd dat je een uitvak zo snel mogelijk moet laten vertrekken, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering. Blind en de Ligt heffen hun armen. Op de schermen zien we spelers in Alkmaar het veld oplopen. Springend en feestend wordt het officieuze kampioenschap gevierd. De Arena staat nog vol en viert massaal feest. Drie punten en veertien goals voorsprong. Het uitvak mag ongeveer een kwartier van het feest genieten. Zeshonderdvijftig Utrechters staan met de armen over elkaar te kijken naar vierenvijftig duizend feestende Ajacieden. Heel erg lekker dit!

Traumaverwerking en trots

Een week later wordt in Doetinchem de titel binnen gehaald. Zijn we meteen van dat gezeur van 2017 af. In een gezapige pot die nul komma nul spanning heeft wint Ajax met 1-4. Voordeel is wel dat de sfeer in de buscombi relaxed is. Ajax eindigt het seizoen met 86 punten en een doelsaldo van plus 87. PSV eindigt daar drie punten en 15 goals achter. Ondanks de soms diepe dalen is Ajax voor mij de terechte kampioen. In een jaar dat we nu nog zien als het jaar van het mislopen van de finale. In een jaar dat we over enkele jaren zien als een fantastisch seizoen. Een seizoen waarin we de dubbel pakten en Europa lieten zien waar Ajax voor ons voor staat. Een jaar waar we ontzettend trots op mogen zijn. Een jaar waar we ook van moeten leren voor de toekomst. Nederlandse clubs kunnen met goed beleid aanhaken in Europese toernooien. Zin in volgend seizoen!

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %