Voetbal in DuitslandVoetbalsupporters

Ultras Rot-Weiß Oberhausen staken support vanwege gestolen groepsdoek

Het is geen beste awayday voor de supporters van Rot Weiß Oberhausen. Na bijna 90 minuten staat hun club met 4-1 achter tegen het belofte-elftal van 1. FC Köln. Maar dat is niet het allerergste. Vlak voor tijd lopen drie thuissupporters vlak voor het uitvak langs. Plots grijpen ze naar het spandoek wat voor het bezoekersvak hangt. Binnen seconden is het kwaad geschied. Weg is het groepsdoek Semper Fidelis. De Fanszene van RWO blijft in puin achter.

Op de beelden is het allemaal perfect duidelijk te zien. Als de wedstrijd bijna klaar is, lopen 3 supporters van FC Köln verdekt over de sintelbaan richting het uitvak. Eenmaal voor het uitvak gaan ze direct op hun doel af. Met twee keer grijpen is het spandoek Semper Fidelis (bij elke uitwedstrijd van RWO aanwezig) los van het hek. Hoewel de ultras van Rot-Weiß Oberhausen nog in de achtervolging gaan tot de middenlijn is het kwaad al geschied. De supporters van Keulen voegen zich samen met de buit bij de rest van de harde kern en vieren het feestje. De uitsupporters blijven woest achter en de wedstrijd wordt gestaakt.

De erecode

Helemaal uit de lucht vallen komt de actie overigens niet. De supporters van 1. FC Köln zijn bevriend met die van Borussia Dortmund en die van Rot-Weiss Essen. En laat laatstgenoemde nou juist een van de grootste rivalen van Rot-Weiß Oberhausen zijn. Het maakt het allemaal des te pijnlijker voor de supporters van RWO. De erecode onder ultras is namelijk duidelijk. Wie zijn groepsdoek verliest moet zichzelf opheffen. Dit zagen we eerder al bij onder meer Royal Antwerp, Preussen Munster en Racing Genk. Ook bij 1. FC Köln zelf was het overigens al eens raak.

Voor nu is het bij RWO nog niet zover. De Fanszene is daar nog in diep beraad over het hoe en wat naar aanleiding van de wedstrijd tegen FC Köln II. Bij de wedstrijd tegen SV Lippstadt afgelopen weekend bleven de vlaggen en spandoeken achterwege. De ultras namen als reguliere supporters plaats op de hoofdtribune en het sfeervak bleef leeg. In het programmaboekje kwamen ze ook nog met een statement om een en ander te verduidelijken.

Hierin geven ze aan nog altijd diep geraakt te zijn door het gestolen groepsdoek en dat het voelt als een “mes in het hart van de groep”. Voorlopig kiezen zij er daarom voor om de support te staken, totdat er definitieve beslissingen zijn gemaakt over de toekomst van de RWO ultras. We blijven de ontwikkelingen in Oberhausen dus op de voet volgen. Het kan namelijk zomaar het einde betekenen van een van de beste ultragroepen in het Regionalliga-voetbal…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %