Voetbal in Duitsland

73 jaar 1.FC Köln: trots van de domstad

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Op 13 februari 1948 fuseren de Kölner Ballspiel-Club 1901 en SpVgg Sülz 07  tot één nieuwe Keulense supermacht: 1. FC Köln. Het is een beslissing die de club geen windeieren legt. In 1964 kronen Die Geißböcke zich tot kampioen van de Bundesliga. Een prestatie die ze in 1978 weten te herhalen. Internationaal kan de club bogen op een finaleplaats in de UEFA Cup van 1986. Een recentelijk hoogtepunt is zonder twijfel de plaatsing voor de groepsfase van de Europa League van 2017/18, waarbij onder meer Londen en Belgrado konden rekenen op een Duitse invasie. Datzelfde seizoen werd ontsierd door een degradatie naar de 2. Bundesliga. Geen onbekende ervaring voor Köln, want na de eerste degradatie in 1998, volgde nog vijfmaal een tocht naar de 2. Bundesliga. 1. FC Köln is sinds die tijd een ware liftclub, die meer opvalt door haar bekende mascotte dan door sportieve prestaties. Niet dat dat de ultras van Köln wat uitmaakt. Liefde kent geen divisie en zij steunen hun club altijd. Maar in de wedstrijden tegen grote rivaal Borussia Mönchengladbach natuurlijk altijd nog wat meer. Al met al is het 73 jaar prachtige geschiedenis voor de Effzeh. Op naar de volgende 73!

Wij gaan Europa in!

Een blik op de UEFA Cup van 1985/86 doet het hart van de voetballiefhebber zonder twijfel sneller kloppen. Zo veel verschillende landen vertegenwoordigt het toernooi allang niet meer. En geen doodsaaie poulefases waar de grote club altijd wint, maar alleen knock-outwedstrijden waar een verrassing nog wel eens mogelijk is. Voor FC Köln-supporters is de editie van 1985/86 een speciale. Nadat in de eerste ronde was afgerekend met het Spaanse Sporting de Gijón werd koers gezet naar Tsjechië. Bohemians Praag werd over twee wedstrijden met een overtuigende 8-2 verslagen en ook het Zweedse Hammarby kon de Duitse opmars niet stoppen. Overwinningen tegen Sporting CP in de kwartfinale en Zulte Waregem (!) in de halve finale leverde een finaleplaats op voor Die Geißböcke. Tegenstander in de finale was het grote Real Madrid met Jorge Valdano, Hugo Sánchez en Emilio Butragueño. In de heenwedstrijd kwam 1. FC Köln in het Estádio Santiago Bernabéu zelfs op een 1-0 voorsprong, maar uiteindelijk waren de supersterren van Los Blancos met 5-1 te sterk. Een 2-0 in Köln was nog slechts goed voor de statistieken. Toch kijken de supporters nog altijd met trots terug op deze Europese prestatie.

Dit millennium hebben de supporters nog maar mogen genieten van één jaar Europees voetbal. Maar wat voor één! Een ongekende vijfde plek in de competitie levert de club een rechtstreekse plaats in de groepsfase van de Europa League op. Uit de koker rollen vervolgens Arsenal, Rode Ster Belgrado en Bate Borisov als tegenstanders. Sportief gezien blijkt de poule te sterk en Köln eindigt op de derde plek, waarbij de 1-0 thuisoverwinning tegen Arsenal het sportieve hoogtepunt is. Op het gebied van supporters zijn de Keulenaren wél een regelrechte sensatie voor de Europa League. De eerste wedstrijd is een bezoek aan Londen, waarbij 20.000 (!) supporters de reis naar Engeland maken. 1. FC Köln neemt de Londense straten over en in het Emirates Stadium volgt een grote vuurzee. Arsenalsupporters, wiens stadion niet voor niets ‘the library‘ wordt genoemd, stonden nog weken versteld van de ongelooflijke sfeer.

Ook het tweeluik tegen Rode Ster Belgrado, zelf toch ook niet vies van wat sfeer en vuurwerk, wordt aangegrepen door de supporters om zich van haar beste kant te laten zien. In de thuiswedstrijd tegen de Serviërs vind wederom een grote pyroshow plaats en de hele wedstrijd lang is er een fantastische sfeer. De uitwedstrijd in het Marakana stadion is de laatste wedstrijd van de groepsfase en de winnaar plaatst zich voor de volgende ronde. De supporters van Rode Ster laten hun korte zijde verworden tot een zee van fakkels, maar zijn voor de verandering eens niet de enige. Ook vanuit het Duitse uitvak worden weer vele fakkels ontstoken waarvan er uiteindelijk enkelen op de sintelbaan eindigen. Het is jammer genoeg (voorlopig) het laatste wapenfeit van Die Geißböcke in Europa.


Rookgordijn

Sportief wordt het seizoen van de Europa League een waar drama. In hetzelfde seizoen eindigt de club kansloos al laatste. De clubtopscorer weet slechts vijf doelpunten te maken in het hele seizoen. International Jonas Hector blijft dan, ondanks het naderende WK, zijn club trouw en gaat als international in de 2.Bundesliga spelen. Het is alweer de zesde degradatie in ongeveer twintig jaar voor de EffzehWhen it rains, it pours. De voormalig topclub met twee Bundesliga-titels en vele Europese avonturen is een liftclub geworden zoals Volendam dat in Nederland een tijd was. De supporters blijven echter onverminderd komen. In 2018/19 ligt het toeschouwersgemiddelde op bijna 50.000 supporters. Ongeveer net zo veel als Ajax dus. En toch blijft een degradatie altijd pijnlijk, hoe erg het ook went. In 2012 leidde de naderende degradatie bijvoorbeeld tot een gigantisch rookgordijn, die zich een weg door het gehele stadion baant, en een woedende pitch invasion. Dat is ook de passie van de supporters van 1. FC Köln.

In 1950 krijgt de club van een rondreizende circusdirecteur een geit cadeau. Voor goed geluk. Köln neemt het cadeau aan en bombardeert het beest tot mascotte. In de jaren 70 wordt de zelfs geit toegevoegd aan het logo en de bijnaam Die Geißböcke hebben de supporters en de club aan het beest te danken. De naam van het beest is Hennes, vernoemd naar Hennes Weisweiler. Dit clubicoon speelde in cruciale rol in het kampioenschap van 1978. Inmiddels is de club toe aan Hennes IX, het negende exemplaar dus, die in 2019 zijn voorganger afloste. De supporters zijn gek op het beest en Hennes is de bekendste mascotte van Duitsland. In de dierentuin van Köln heeft de geit een speciaal plekje, waar supporters regelmatig op bezoek komen. Toen spits Anthony Ujah te ruw met het beest omging terwijl hij een doelpunt vierde maakte hij ook al snel zijn excuses na de ontstane ophef. Groot was de teleurstelling ook toen in 2020 corona ervoor zorgde dat de geit niet meer aanwezig kon zijn bij wedstrijden. Hennes is namelijk onlosmakelijk verbonden aan 1. FC Köln.

De ultras

Alle sfeeracties die hierboven zo mooi zijn uitgelicht komen voor een groot deel op het conto van de Boyz Koln. De groep is in 2001 opgericht en heeft door de jaren heen een uitstekende reputatie opgebouwd in Duitsland. Door hun constante steun ondanks vele degradaties, schitterende sfeeracties en vele vuurwerkacties. Ook hebben ze al jarenlang een intense vriendschapsband met de ‘Desperados‘ van Borussia Dortmund. Maar het meest nog wordt de groep gedefinieerd door de acties en gebeurtenissen rondom de rivaliteit met Borussia Mönchengladbach. Hoewel ook Fortuna Dusseldorf en Bayer Leverkusen een grote hekel hebben aan de mannen uit Köln is de Rheinlandderby tegen Gladbach zonder twijfel de grootste rivaliteit. In 2015 gaat het rondom deze derby goed los. Nadat Gladbach in de laatste minuut de 1-0 scoort bestormen de Boyz het veld en slopen wat dingen aan het stadion, voordat ze terug het uitvak in kruipen om de ME te ontlopen. Door dit incident is de relatie tussen de ultras en de club een tijdje vertroebeld.

In 2018 komt er een einde aan het bestaan van de Boyz. In januari dat jaar staat de derby weer op het programma en verkleed als stewards weten de Boyz het groepsdoek van de Scenario Fanatico te jatten. Een geweldige streek natuurlijk, maar enkele maanden later komt de wraakactie. Als Köln op bezoek is bij Hoffenheim kopen enkele supporters van Gladbach kaartjes vlak naast het uitvak. Als datzelfde uitvak vervolgens begint aan een vuurwerkactie maken de supporters van Gladbach gebruik van de chaos om snel bij het uitvak te komen en (een deel van) het groepsdoek van de Boyz van het hek te grissen om vervolgens het stadion uit te sprinten. Zoals de erecode betaamt heffen de Boyz zich hierna, na 17 jaar sfeermaken, op. Tegenwoordig blijven de Coloniacs en Wilde Horde nog over als ultragroepen.

Al met al kan niet anders gezegd worden dan dat 1. FC Köln en haar supporters een toonbeeld zijn van de Duitse voetbalcultuur. Het is te hopen dat ze nog vele jaren in de Bundesliga aanwezig zijn. Van harte gefeliciteerd Köln, op naar de volgende!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %