Actueel

Top 10 best bekeken artikelen 2020

Het is eind december en dus is het tijd om terug te blikken. Welke artikelen zijn door jullie het best bekeken in 2020? Je ziet het hier!

1. Canelas 2010: Het meest geduchte team in Portugal – 32.000 keer gelezen

Al meer dan een jaar oud, maar nog altijd actueel. En zeg eerlijk, dit is toch gruwelijk! Op het derde niveau van Portugal is momenteel een team actief dat gevreesd wordt door alle Portugese clubs. Canelas 2010 terroriseert namelijk al 6 jaar lang de Portugese amateurvelden. Nadat teams op het vierde niveau weigerden nog langer tegen de voetbal ultras te spelen promoveerde, de club naar het semiprofessionele derde niveau. Ook scheidsrechters zijn doodsbang voor het team dat onder leiding staat van een gevreesde ultra van Porto.

Bekijk hier het artikel!

2. Dit zijn de 40 mooiste stadions ter wereld – 27.000 keer gelezen

We inventariseerden wat de mooiste 40 stadions van de wereld waren. Ruim 27 duizend keer bekeken en behoort daarmee tot de best bekeken artikelen van 2020. Laten we voorop stellen dat meningen en voorkeuren subjectief zijn. Dat maakt het niet minder leuk natuurlijk. Het onderzoek vanuit de Spaanse sportsite Marca, waar RTL naar refereert, had een hele verrassende winnaar. Het Cairo Stadion van Ah Ahly stond daar op nummer 1. Terecht? Wie zal het zeggen. Vanuit onze redactie waren wij vooral verbaasd over het aantal stadions wat ontbrak. Griffin Park, Hillsborough en Estadio Tomas Adolfo Duco zijn bijvoorbeeld prachtstadions, waarvan de eerste twee in ieder geval wel terug komen in onze top 40.

Bekijk hier het artikel!

3. Robin Friday: de zuipende, drugsverslaafde, gestoorde superster van Reading FC – 21.500 keer gelezen

Wat een baas! Verscheidende malen werd Robin Friday verkozen tot de allerbeste speler in de geschiedenis van Reading FC. En dat is opvallend, aangezien Friday slechts drie jaar onder contract stond bij The Royals. Een voetballer zoals Friday hadden ze echter nog nooit gezien in Reading.

Bekijk hier het artikel!

4. East-Side Never Dies; een unieke inkijk in één van de beruchtste supportersgroepen van België – 21.000 keer gelezen

Ook een ouder artikel, maar behoort nog altijd bij de best bekeken artikelen van 2020. En terecht! Op 23 april 1980 werd er door Club Brugge supporters voor het eerst de naam East-Side gebruikt. Ruim 35 jaar later bestaat de harde kern van Club Brugge nog steeds en hebben ze een reputatie opgebouwd waar je u tegen zegt. Schrijver Thierry Dodici, pseudoniem, was er als puber bij toen de East-Side werd geboren. Decennialang hield Dodici alles bij wat hij meemaakte met deze groep hooligans. Deze ervaringen legde hij vast in het boek East-Side Never Dies.

Bekijk hier het artikel!

5. In gesprek met de MI-Side: “Niemand durft naar Leeuwarden te komen” – 21.000 keer gelezen

Wat ons betreft één van de tofste artikelen ooit. Via een gastredacteur komen we aan dit artikel. Soms moet je ook een beetje mazzel hebben hé! Hij denkt hardop terug aan de uitwedstrijd bij Ajax in 2014. “We kregen die dag vrij vervoer naar Amsterdam. Vooraf plaatsten we een oproep om de trein van 10:04 vanuit Leeuwarden naar Amsterdam te nemen. We rekenden op een groep van 100 á 150 man, maar er stonden uiteindelijk zeshonderd Leeuwarders op de Wallen. In de stad was het gezellig, maar bij het stadion werd het een grote chaos. De politie zette ons op de metro en stuurde ons er voor het supportershome van Ajax weer uit. Da’s vragen om problemen. Er vlogen meteen allemaal bierflesjes boven onze hoofden en wij zijn natuurlijk ook niet zo heilig als de Paus. Die gasten van Ajax maakten nog niet eerder mee dat ze bij hun eigen stadion werden aangepakt. Kregen we later veel respect voor. Binnen ons wereldje dan, de lokale driehoek was er niet erg blij mee.”

Bekijk hier het artikel!

6. FC Saarbrücken: de club die in Duitsland en Frankrijk werd verbannen – 19.000 keer gelezen

Één van onze redacteuren bezocht in 2018 FC Saarbrücken. Beter laat dan nooit maakte hij er dit jaar een verslag van. Gelukkig maar, want het is een hele bijzondere club. Een club met een uniek verhaal. Ten tijde van het bezoek waren Die Molschder al weer enkele jaren in ballingschap in het nabijgelegen Völklingen terwijl haar eigen stadion aan een ellenlange verbouwing bezig was. Een ballingschap die niks was vergeleken bij wat de club meemaakte na de tweede wereldoorlog. FC Saarbrücken werd namelijk verbannen uit het Duitse voetbal en speelde één seizoen in de Franse competitie 

Bekijk hier het artikel!

7. Start de normalisatie: politiegeweld Helmond – 15.000 keer gelezen

In Coronatijd zal je het bijna vergeten, maar voor de voetbalsupporters is er nog een lange weg te gaan. De vrijheid om een wedstrijd op een normale manier te beleven. Zo werd Helmond supporter Berrie afgelopen jaar door politiegeweld in Helmond het ziekenhuis in geslagen. Achter een van de bussen, in een hoekje weggestopt, had inmiddels ook het dieptepunt zich voltrokken. Supporter Berrie was de bus uitgestapt maar wilde er (begrijpelijk) weer terug in. Hij werd door twee ME’ers tegengehouden en zonder dat hij ook maar iets had gedaan, werd de hond op hem losgelaten. Die hond zorgde voor meerdere diepe bijtwonden aan beide armen. Later moest daar nog tot diep in de nacht een chirurg voor aan te pas komen, om ervoor te zorgen dat Berrie zijn hand kon blijven gebruiken. 

Lees hier het hele artikel!

8. In gesprek met: Jeroen Verhoeven, dé cultheld van de lage landen – 13.000 keer gelezen

Dit jaar spraken we regelmatig met markante voetballers en trainers. Zo ook met Jeroen Verhoeven. “In De Kuip, met Volendam. Echt heel indrukwekkend om daar te staan. En dan pakte ik een bal, hoorde al die mensen schreeuwen en keek omhoog en zag mijn buurman staan. Hey. Hey. En weer door. Dat vond ik heel grappig. Maar verder zat ik tijdens de wedstrijd toch vooral in mijn focus.”

Lees hier het hele artikel!

Foto van Jeroen Verhoeven

9. Brasserskade Delft: een monumentaal stadion in het amateurvoetbal – 12.000 keer gelezen

Had jij ooit van dit stadion gehoord? Het staat op de 14e plek van grootste stadions in Nederland, maar er wordt al heel lang geen profvoetbal meer ingespeeld! Een prachtig stadion dat absoluut zijn plek bij de best bekeken artikelen in 2020 verdiend!

Lees hier het hele artikel!

10. Hooligans Bielefield vs Groningen – 11.500 keer gelezen

In september raakten hooligans van Groningen en Bielefield slaags met elkaar rondom een vriendschappelijke wedstrijd. In Het Dagblad van Het Noorden staat: ”Het ging zo snel. Binnen 15 tot 20 seconden veranderde de straat in een oorlogsgebied.” Op beelden die zijn gemaakt wordt duidelijk dat een grote groep gasten als een dolle op elkaar in hakt. Afgesproken werk, lijkt het.

Lees hier het hele artikel!

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %