Op 23 april 1980 werd er door Club Brugge supporters voor het eerst de naam East-Side gebruikt. Ruim 35 jaar later bestaat de harde kern van Club Brugge nog steeds en hebben ze een reputatie opgebouwd waar je u tegen zegt. Schrijver Thierry Dodici, pseudoniem, was er als puber bij toen de East-Side werd geboren. Decennialang hield Dodici alles bij wat hij meemaakte met deze groep hooligans. Deze ervaringen legde hij vast in het boek East-Side Never Dies.

Dodici betekent twaalf in het Italiaans. Hetzelfde getal wat de schrijver in het Romeins op zijn arm heeft getatoeëerd. Daarnaast staat dit getal symbool voor het aantal hoofdstukken in het boek, waarbij het laatste hoofdstuk refereert aan de twaalfde man (supporters). In de overige elf hoofdstukken wordt de geschiedenis van de East-Side verteld.

Oefenwedstrijd Roda JC – Club Brugge is één van de vele rellen die in het boek aan bod komen. [Foto via Pro Shots]

Keihard voetbalgeweld

Aan de hand van rellen wordt het indrukwekkende verhaal verteld van het moment dat de East-Side vorm kreeg tot de val van de groep en de wederopstanding. Door de jaren heen veranderde de naam vaak: Bruges Hooligans Organisation, Vak 17, Bruges Casual Firm en uiteindelijk Bruges Elite. Maar één ding bleef hetzelfde: de onvoorwaardelijke liefde voor Club Brugge. Overal waar zij kwamen verdedigden ze altijd het blauw-zwart. Door het boek krijg je een unieke inkijk hoe het is om deel uit te maken van een harde kern. De lezer wordt meegesleept in de rellen, kameraadschap en de liefde voor de club uit Brugge.

Koop dit boek via Bol.com!

Daarbij schromen de hooligans van Brugge niet om ook de mindere momenten uit de geschiedenis te beschrijven. Uiteindelijk maken zulke momenten de groep tot wat zij is. Ondanks de haat voor andere firms, zoals Antwerpen en Brussel hebben de lads van de East-Side respect voor deze groepen en vice versa. Kopstukken van andere firms worden namelijk ook aan het woord gelaten in het boek bij belangrijke passages.

Inkijk gesloten subcultuur

De rellen rondom en tijdens de wedstrijd domineren het boek, maar de passages over de kameraadschap van de groep, het ontstaan van één van de beruchtste supportersgroepen van België en de randzaken zoals rechtszaken komen voldoende aan bod. Hierdoor krijg je een inkijk in een gesloten subcultuur zonder dat er belangrijke momenten worden weggelaten.

Ondanks dat er een aantal Vlaamse woorden in het boek staat, is dit een prachtig geschreven boek door Dodici, die de groep vanaf het begin meemaakte. Vanaf het begin word je meegesleept in de 35-jarige historie van de harde kern van Club Brugge. Nooit eerder vertelde verhalen en vertoonde foto’s maken dit tot een uniek boek. Voor wie interesse heeft in de supporterscultuur van onze Zuiderburen is dit eerlijke en unieke boek een geschenk uit de hemel.

Koop East-Side Never Dies op bol.com. Meer recensies lezen? Klik dan hier.

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.