Against Modern Football

Start de normalisatie: politiegeweld Helmond

Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. Zo werd Berrie afgelopen week door politiegeweld in Helmond het ziekenhuis in geslagen.

Politiegeweld Helmond

Berrie, al decennia lang trouw supporter van Helmond Sport, werd vrijdag het slachtoffer van bruut politiegeweld. Zonder enige aanleiding lieten agenten een hond op hem los en knuppelden daarna – toen Berrie al op de grond lag – nog een tijdje op hem in. Als klap op de vuurpijl kwamen agenten ’s nachts aan zijn ziekenhuisbed melden dat hijzelf van openlijke geweldpleging wordt verdacht. Een dag later mocht hij om die reden geen aangifte doen van wat hém was overkomen.

Berrie is met recht een begrip bij Helmond Sport. Altijd aanwezig, uit en thuis, een goed getrainde lever maar nooit vervelend of erger. ‘Berrie zou een vlieg vangen en hem buiten zetten’, aldus een supporter zaterdag. Maar kwaad doen, dat nooit.
Des de groter was daarom de schok toen bleek wat hem is overkomen. Dat verhaal kent zijn aanloop in de derby FC Eindhoven – Helmond Sport afgelopen vrijdagavond.

Dadergerichte aanpak?

Halverwege de tweede helft brak een vijftal Helmonders uit om richting de Eindhovense aanhang te gaan. Daarbij ontstonden wat schermutselingen waarbij een agent een stoeltje tegen zijn hoofd kreeg. Waar eerst nog werd gesproken van een gescheurde nekspier, meldde Omroep Brabant nog geen uur later dat het ‘allemaal lijkt mee te vallen’. Hoe dan ook, geweld tegen agenten is onacceptabel en daarom alle begrip dat de autoriteiten de dader(s) wilden opsporen.

Het ging echter mis bij de manier waarop dat moest gebeuren. De ruim 230 Helmondse supporters werden bij terugkomst bij het eigen stadion opgewacht door een legertje politie en ME. De kleding van alle supporters moest worden gecontroleerd om te kijken of de raddraaiers er tussen zaten. Hoe hun opdracht precies luidde, dat weten we niet, maar al direct toen de eerste supporters uit de bus stapten sloeg de ME op hen in.

Bloeddorst

Diverse getuigen bevestigen onder meer dat een supporter tegen de grond werd geslagen waarna de betreffende ME’er op hem in bleef knuppelen en trappen. Een andere ME’er moest tussenbeide komen om zijn bloeddorstige collega tot stoppen te manen. Zo werden meerdere supporters zonder aanleiding mishandeld met onder meer blauwe plekken en een aantal gebroken neuzen tot gevolg. Ook kreeg een undercoveragent een knuppel in zijn rug, wat bewijst dat letterlijk alles wat bewoog vogelvrij was verklaard.   

Achter een van de bussen, in een hoekje weggestopt, had inmiddels ook het dieptepunt zich voltrokken. Supporter Berrie was de bus uitgestapt maar wilde er (begrijpelijk) weer terug in. Hij werd door twee ME’ers tegengehouden en zonder dat hij ook maar iets had gedaan, werd de hond op hem losgelaten. Die hond zorgde voor meerdere diepe bijtwonden aan beide armen. Later moest daar nog tot diep in de nacht een chirurg voor aan te pas komen, om ervoor te zorgen dat Berrie zijn hand kon blijven gebruiken. Sommige wonden gingen namelijk tot op het bot. Toen de hond Berrie eenmaal tegen de grond had gekregen, besloten meerdere agenten om nog even op hem in te knuppelen. Het resultaat: een gebroken neus, plus zijn hele gezicht onder de verwondingen. Berrie werd willens en wetens tot bloedens toe de vernieling in gebeten en geslagen.

Waarom? Wij weten het nog steeds niet.

Aangifte

Berrie is daarna per ambulance naar het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond gebracht. Rond half 4 ’s nachts, ruim drie uur nadat hij daar was gearriveerd, verschenen enkele agenten aan zijn bed. Zij kwamen melden dat Berrie wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Waarom gebeurde dat om half 4, terwijl Berrie al voor twaalf uur in het ziekenhuis arriveerde? Dat vragen wij ons af. Duidelijk is wel dat daar dus overleg aan vooraf is gegaan.

Ook is het nog een vraagteken wíé opdracht heeft gegeven voor deze buitensporige politie-inzet. Agenten gaven ter plekke aan dat dit in opdracht van de burgemeester gebeurde. Normaliter zou dat de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma zijn. Maar omdat het stoeltje in Eindhoven werd gegooid heeft collega-burgemeester John Jorritsma hierin mogelijk ook een rol gehad. Al kan zo’n besluit op andermans grondgebied normaliter enkel met goedkeuring van de verantwoordelijk burgemeester aldaar worden gemaakt. Links- of rechtsom heeft Blanksma dus een rol in deze.

Een dag later besloten we om samen met Berrie aangifte te gaan doen. De foto’s spreken voor zich (niets rechtvaardigt zo’n bruut politiegeweld) en diverse getuigen ondersteunen het verhaal. Ook bevestigde Berrie nog maar eens: ‘Ik heb echt niets gedaan.’ Eenmaal op het politiebureau in Helmond werd Berries aangifte echter geweigerd. De baliemedewerker begon al met: ‘Dan zult u hun orders wel niet hebben opgevolgd’, om daarna in een achterkamertje te overleggen.

Dan zult u hun orders wel niet hebben opgevolgd

Verdachte

Eenmaal terug gaf deze agent aan dat Berrie geen aangifte kon doen omdat hij zelf verdachte is. Ondergetekende wees de agent er vervolgens op dat dit onwetmatig is, de politie is wettelijk verplicht een aangifte op te nemen. Veel indruk maakte dat niet, waardoor we vervolgens met lege handen zijn vertrokken. Via een omweg heeft onze advocaat Christian Visser daarna alsnog met de politie gesproken. Berrie mocht ineens toch aangifte doen.

De reden waarom dat enkele uren eerder nog niet mocht? Omdat ondergetekende ook aanwezig was. Een pertinente leugen. De politie in Helmond lijkt geen enkel moreel bezwaar te hebben tegen liegen, zolang het maar in het eigen voordeel uitpakt. Die leugen is tevens een voorbode voor wat ons te wachten staat: de politie zal er alles aan doen om dit verhaal in de doofpot te krijgen.

Zaterdag al ontvingen we via Twitter en Facebook veel support, met vele steunbetuigingen voor Berrie. De politie en de gemeente volgen dat uiteraard nauwgezet. Onze zaak wordt een lastige: als supporters tegen de overheid ben je normaliter al op voorhand kansloos. Maar met de steun vanuit voetbalminnend Nederland is er meer mogelijk. We zijn daarom ontzettend blij met de reacties tot dusver, en hopen tevens op jullie steun in het vervolgtraject. We houden jullie daarom graag op de hoogte!

Maarten Driessen
Supporterscollectief We Are Helmond

Normalisatie

Als we normalisatie willen nastreven, is er een daadkrachtige aanpak nodig. Een aanpak waarbij de orde verstoorder wordt aangepakt en niet goedwillende supporters. Dat er een vijftal ”kwaadwillende”’ supporters ervoor kunnen zorgen dat er 230 supporters beperkt kunnen worden in hun beleving én fysieke veiligheid, is onacceptabel. Sterker nog, de politie doet er alles aan om dit in de doofpot te stoppen. Het niet willen opnemen van een aangifte is bizar. Is de voetbalsupporters dan echt vogelvrij verklaard? Is er dan echt geen enkele burgemeester/politiecommissaris en/of beleidsmaker die wél daadkrachtig is?

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %