Actueel

Canelas 2010: Het meest geduchte team in Portugal

Op het derde niveau van Portugal is momenteel een team actief dat gevreesd wordt door alle Portugese clubs. Canelas 2010 terroriseert namelijk al 6 jaar lang de Portugese amateurvelden. Nadat teams op het vierde niveau weigerden nog langer tegen de voetbal ultras te spelen promoveerde, de club naar het semiprofessionele derde niveau. Ook scheidsrechters zijn doodsbang voor het team dat onder leiding staat van een gevreesde ultra van Porto.

Het team van de ‘Super Dragões’

In 2010 werden de Canelas opnieuw opgericht na een eerder faillissement. De naam ‘Canelas’ is afgeleid van het Portugese woord voor ‘schenen’. Dit is gelijk een goede indicatie waar de focus van de Canelas ligt. De meeste spelers van het team zijn lid van de befaamde harde kern van Porto FC. De ‘Super Dragões’ staan binnen Portugal bekend als de meest fanatieke en agressieve harde kern van het land. Leden van de Superdraken deinzen er niet voor terug om openlijk scheidsrechters te bedreigen om hun team een voordeel te bezorgen.

Zoals de supporters zich in het stadion gedragen, zo gedragen ze zich ook op het voetbalveld. Het team werkt zich op tot de schrik van alle amateurvelden in de omgeving Porto en weet op deze manier rap op de voetballadder te klimmen. Ook scheidsrechters, die op de lagere niveaus vaak lokale vrijwilligers zijn, durven niet in te grijpen. Een beslissing tegen Canelas 2010 kan je namelijk op een bezoekje komen te staan van diezelfde spelers.

Promoveren zonder te voetballen

In de amateurregio’s wist de club op weinig tegenstand te rekenen. Hun agressieve houding gecombineerd met spierballenvoetbal leidde ertoe dat de club in razendsnel tempo naar het vierde niveau wist te klimmen. Op dit niveau liep de verhouding tussen Canelas en de andere clubs compleet uit de hand. Na een tijdje te hebben gespeeld tegen Canelas besloot een groot gedeelte van de clubs in oktober om te weigeren nog langer te spelen tegen de Portugese ultra’s. Dit leidde ertoe dat Canelas plotseling elke wedstrijd met een stand met 3-0 wist te ‘winnen’. Dat de weigering om te spelen elk team een boete van een paar honderd euro bezorgde namen ze voor lief. Het nadeel van deze ‘overwinningen’ was dat Canelas de kampioenschappoule wist te bereiken en zich hier plaatste voor een plek op het derde niveau.

In deze kampioenspoule ging het echter weer mis voor Canelas. Spits Marco Goncalves kreeg in een wedstrijd rood voor een vuistslag in het gezicht van een tegenstander. Toen de scheidsrechter hem de rode kaart voorhield sloegen de stoppen helemaal door bij Goncalves. Voordat hij het veld afliep gaf hij de scheidsrechter namelijk een knie in het gezicht. De Portugese bond schorste de spits hierna voor vier jaar.

Op het vierde niveau gebeurde echter wel iets wat tot dan toe niet gebeurd was. Op dit niveau werd namelijk af en toe een wedstrijd gefilmd. Dit zorgde ervoor dat de beelden van een wedstrijd van Canelas viraal gingen op internet. In die wedstrijd maakte de ploeg namelijk meer grove overtredingen dan de gemiddelde kelderklasser in één seizoen. Tegenstanders bekende nu ook dat spelers van Canelas tegenstanders en de scheidsrechter regelmatig zeiden dat ze zeer goed wisten waar hun familie woonde. Waar bij de meeste ploegen zo’n dreigement vaak loos is, is dat bij Canelas mogelijk niet zo. Dit komt vooral door de aanwezigheid van Fernando Madureira.

Voetbal ultras

Fernando Madureira is één van de spelers van Canelas. Hij is echter beter bekend onder zijn bijnaam Macaco (aap) en als de onbetwiste leider van de Super Dragões. Zijn rol als voorman van deze harde kern heeft ervoor gezorgd dat Madureira een plaatselijke beroemdheid is geworden. Waar hij vroeger een talentvolle voetballer was, koos hij toch voor een bestaan als leider van de ultra’s van Porto. In 2012 besloot hij met zijn medesupporters van Porto te kiezen om gezamenlijk weer te gaan voetballen. Ze besloten dit te doen bij Canelas 2010 waar ze al snel een beruchte reputatie wisten op te bouwen. Dat Macaco geen man is om ruzie mee te maken was ook te zien bij zijn enige partij in MMA, waar hij zijn tegenstander knock-out wist te slaan.

Madureira zelf vindt overigens dat de media specifiek naar hem zoeken. Hij vindt daarom dat de reputatie van het team zwaar is opgeblazen omdat hij één van de prominente spelers van het team is. Volgens Macaco zijn de tegenstanders pas begonnen met boycotten toen Canelas sportief succes begon te boeken met zes overwinningen in de eerste zeven wedstrijden.

De toekomst voor Canelas

Met promotie naar het derde niveau hoopten veel Portugese voetbalfans dat er een einde zou komen aan de opmars en bedreigingen van Canelas. Met teams die verder weg lagen dan Porto zouden de spelers van Canelas hopelijk niet langer zomaar tegenstanders kunnen bedreigen. Ook het feit dat scheidsrechters hier van de bond afkwamen gaf de voetbalfans hoop dat Canelas snel weer zou degraderen nu ze serieus aan het voetballen zouden moeten toekomen.

Voorlopig blijkt dit seizoen echter niks minder waar. De ploeg van Macaco pakte in de afgelopen vier wedstrijden bijvoorbeeld weer drie rode kaarten. Ook tijdens en na de wedstrijden van Canelas liep het vaak uit de hand met opstootjes op en naast het veld. Daarnaast blijken de ultra’s nog redelijk te kunnen voetballen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ploeg in de middenmoot staat en degradatie dus totaal geen gevaar lijkt. Hiermee lijkt het erop dat Canelas 2010 voorlopig de Portugese velden nog wel even onveilig zal gaan maken.

De enige hoop die de tegenstanders nog hebben is dat de afschrikwekkende reputatie de club op lange termijn geld gaat kosten. Ouders zijn namelijk bang om hun kinderen bij de club te laten spelen, ook zijn er weinig sponsors die zich willen associëren met de beruchte ploeg. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat de club in financiële problemen raakt. Dat is de hoop van alle Portugese voetbalfans.

Ook na en tijdens de wedstrijd tegen Trofense wisten spelers van Canelas zich weer niet te beheersen.

[Headerfoto via Pro Shots / Panoramic]

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %