Voetbal in Griekenland

Succes en corruptie bij Olympiakos, de tegenstander van PSV in League

PSV is in de zestiende finale van de Europa League gekoppeld aan Olympiakos, de meest succesvolle club van Griekenland. Na omkoopschandalen en een waslijst aan aanklagen tegen de club is het niet altijd even rustig in Piraeus. Wat staat PSV te wachten? De fanatieke supporters van Gate 7 hebben banden met onder andere Rode Ster Belgrado en Liverpool, maar helaas gaan we ze niet in actie zien bij deze ontmoeting.

Populariteit

Met 45 kampioenschappen heeft Olympiakos verreweg de volste prijzenkast in Griekenland. Wie succes heeft, heeft vrienden. Geschat wordt dat er zeker drieënhalf miljoen mensen in Griekenland zijn die Olympiakos een warm hart toedragen. Vooral de laatste jaren is de club heer en meester in het land. Sinds 1997 won Olympiakos twintig titels. Het team heeft vaak bekende routiniers in haar selectie. In de voorgaande jaren hebben onder andere Éric Abidal, Esteban Cambiasso en Kevin Mirallas voor de club gespeeld.

Schandalen in 2010

Het Griekse voetbal kende bijzondere tijden na het seizoen 2009-2010. 40 wedstrijden zouden omgekocht zijn. De eigenaar van Olympiakos, Evangelos Marinakis, en Avraam Papadopoulous, destijds speler van de club, werden aangeklaagd. Ze werden uiteindelijk vrijgesproken, ondanks dat er talloze telefoongesprekken zijn afgeluisterd waarin duidelijk werd dat verschillende scheidsrechters werden bedreigd.

Niet alleen Olympiakos was betrokken. Na dit seizoen werden Olympiakos Volos en Kavala na het aanvechten van hun straf ‘slechts’ bestraft met enkele punten aftrek. Een paar weken later kregen ze geen licentie voor de competitie en degradeerden ze. Olympiakos kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Topje van de ijsberg?

De lijst met aanklagen is lang. Een voormalig lid van Olympiakos riep op om te rellen tegen Panathinaikos. Welke club kreeg uiteindelijk een boete en punten in mindering? Panathinaikos. Helaas was dit nog niet alles. Volgens de officier van justitie heeft Marinakis in 2012 scheidsrechter Petros Konstantineas de opdracht gegeven om Olympiakos te laten winnen tegen Xanthi dat seizoen. De scheidsrechter weigerde en Xanthi won de wedstrijd. Volgens de aanklager is de bakkerij van de scheidsrechter vervolgens gebombardeerd, wederom uit opdracht van Marinakis. In Griekenland is het vaker gebeurd dat auto’s en huizen van scheidsrechters in brand zijn gestoken.

In 2014 intimideerde Marinakis een scheidsrechter in de rust van de wedstrijd tegen Asteras Tripolis. Ook werd er in zijn schip 2,1 ton heroïne aangetroffen. Een jaar later kwamen er wederom berichten naar buiten dat Olympiakos wedstrijden zou hebben gekocht. Wat zijn alle titels nog waard na zoveel beschuldigingen? Andere teams spreken zich continu uit tegen de club uit Piraeus. Ze claimen dat zij en de voetbalbond onder één hoedje spelen. De twee hoofdpersonen in deze zaak zijn Theodoros Kouridis, een lid van de Griekse voetbalbond, en.. oude bekende Marinakis. In dit schandaal zouden meerdere personen betrokken zijn, waaronder scheidsrechters en verschillende directeuren.

Stadion Karaiskakis, de thuishaven van Olympiakos.

Recente ontwikkelingen

Minister van Sport, Leftenis Avgenakis, is een bekend aanhanger van Olympiakos. Toevallig is het dus niet dat hij afgelopen seizoen met het voorstel kwam om Xanthi en directe concurrent PAOK te laten degraderen na een merkwaardig bericht over deze clubs. En wie bracht dit nieuws over PAOK en Xanthi de wereld in? Juist, Marinakis.

Veel scheidsrechters zijn inmiddels geschorst voor het leven. Marinakis is verbannen binnen het voetbal en moet zich om de zoveel tijd melden op het politiebureau. Andere schuldigen hebben dezelfde straf gekregen en mogen het land niet meer uit. Het is een begin, maar nog niet alles is naar buiten gekomen. De Griekse bond doet haar best om bij topwedstrijden buitenlandse scheidsrechters in te zetten. Stap voor stap hopen ze het Griekse voetbal weer helemaal schoon te vegen.

Beladen wedstrijden

Het Griekse voetbal kent een hoop sfeervolle wedstrijden. De bekendste is Olympiakos tegen Panathinaikos, het duel tussen de meest succesvolle teams van het land. Waar Panathinaikos onder andere in de jaren 70 het Griekse voetbal domineerde, doet Olympiakos dat met name deze eeuw. De sfeer is zeer beladen ondanks dat uitsupporters ontbreken bij wedstrijden tussen deze clubs.

Gate 7 tijdens de derby tegen Panathinaikos in 2018 (via Ultras-Tifo).

De rivaliteit tussen Olympiakos en PAOK of stadsgenoot AEK Athene moet je ook niet onderschatten. Eerstgenoemd duel is ook wel het Noorden tegen het Zuiden. De ontmoetingen door de jaren heen kennen een waslijst aan incidenten en opmerkelijke gebeurtenissen.

Vriendschappen

Gate 7 van Olympiakos onderhoudt een vriendschap met Delije, de harde kern van Rode Ster Belgrado. Beide clubs hebben rood en wit als clubkleuren. Mooi detail is dat rivaal PAOK bevriend is met Partizan Belgrado, de zwartwitten uit Griekenland en Servië! In seizoen 2017-2018 speelde Olympiakos tegen Partizan voor de Europa League. Vanwege de veiligheid werd de wedstrijd in Belgrado zonder uitsupporters gespeeld, maar ondanks dat was er een grote groep van Olympiakos en Rode Ster op de been. De politie hield hen tegen toen ze in de buurt van het stadion kwamen.

Delije en Gate 7 gezamenlijk in Belgrado (via Ultras-Tifo).

De supporters van Olympiakos zijn ook bevriend met supporters van Liverpool. Hoe dat tot stand is gekomen lees je hier.

Uitschakeling Arsenal

Vorig seizoen verloor Olympiakos thuis met 0-1 van Arsenal. In de return stond het na 90 minuten 0-1 voor de bezoekers, dus werd er verlengd. Arsenal maakte 1-1 in de 113e minuut, maar een minuut voor het einde wist Olympiakos de 1-2 tegen de touwen te schieten. De Grieken schakelden Arsenal uit! Het uitvak met zesduizend uitzinnige supporters ontplofte. Bekijk hier beelden van de Griekse invasie in Londen:

Het uitvak ontplof bij de uitwedstrijd tegen Arsenal (via Pro Shots).

Olympiakos – Aris

Fotograaf van In De Hekken, Sander Wesdijk, bezocht eerder de wedstrijd tussen Olympiakos en Aris. Meer foto’s vind je hier!

Vuurwerk bij Olympiakos – Aris (via Sander Wesdijk).

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %