In de actualiteit

Visit Rwanda: malafide sponsor van Arsenal

Toen ik op televisie de wedstrijd Everton – Arsenal aan het bekijken was viel het mij op dat de toeristische dienst van Rwanda fiere sponsor is van The Gunners. Het voetbal staat er bol van, idiote sponsordeals waar iedereen van denkt… “Serieus?”

Visit Malaysia, Azerbaijan, online gokkantoren, en nu ook Rwanda. Vreemde sponsoren voor Europese topclubs. Zijn daar dan echt financiële belangen bij betrokken waar beide partijen beter van gaan worden? Is er echt iets meer dan niets? Even wat achtergrond informatie voor onze vrienden uit Londen.

Sinds de genocide in 1994 (Hutu’s en Tutsi’s moorden elkaar uit, er vielen 1miljoen doden) heeft de hoofdstad Kigali een ware metamorfose ondergaan. Als je genoeg geld hebt natuurlijk. Ik zie één of andere Hutu al bellen met zijn exclusieve satelliettelefoon naar Londen om het bruto nationaal product van Rwanda erdoor te blazen. Een land waar het woord “transparantie” en “inspraak” Maleisisch lijkt te klinken voor onze Afrikaanse vrienden. Enkele jaren geleden konden ze wel een mooie prestatie neerzetten in de competitie genaamd “Persvrijheid”. Rwanda stond fier op een 161ste plaats, gevolgd door Noord Korea en Jemen.

Dat net zulke landen de grootste voetbalcompetitie ter wereld een financiële bijdrage mogen brengen is niet meer dan terecht? De grap van het Financial Fair Play inbegrepen. Visit Rwanda en Arsenal hebben een deal voor de komende drie jaar, waarin dus bijvoorbeeld spelers de lokale talenten gaan bezoeken en zullen helpen met euhm… pakweg selfies. Of zo iets.

Zie je het al gebeuren?

Petr Cech die een bal uit een bananenboom probeert te halen omdat Lacazette over trapte. De foto’s en filmpjes van het grote avontuur van Arsenal in Rwanda, de bakermat van voetbal en welvaart.

Goed gelachen, dat wel.

 

 

 

Over de schrijver

Een alleenstaande papa die, als de kans zich voordoet graag proeft van de voetbalcultuur. Het verloop van de wedstrijd en resultaat speelt niet zo een rol. Alles wat er rond gebeurt, des te meer. Omdat de kansen zich niet altijd voordoen door mijn werk en werelds mooiste, geniet ik er dus des te meer van. Ondanks alles ben ik fan van Lierse. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.
Ook leuk om te lezen...
Voetbal in Engeland

Restanten van Highbury: stadion wordt appartementencomplex

Voetbalgeschiedenis

In De Geschiedenisboeken: Ontroerende reacties familie Reyes na overlijden

In de actualiteit

Vincent Kompany pleit voor lagere kaartprijzen

In de actualiteit

Pie-Fixing