De taxichauffeur wees ons op de band tussen Olympiakos en Liverpool. Zelf heb ik beide clubs één of meerdere keren bezocht. Olympiakos heb ik vanuit een vol uitvak van Vicente Calderon, tegen Atletico Madrid gezien. Vooraf gemotiveerd om tussen 4.000 Grieken te staan en achteraf vooral genoten van El Frente. Het uitvak bestond uit tientallen fanclubs van Brussel tot Berlijn en slechts 400 Grieken uit Griekenland. Zowel op het veld als op de tribunes was Atletico Olympiakos de baas.

Het stadion heb ik bezocht de dag na AEK Athene – Ajax. Helaas een volledig gesloten vesting, dus hebben we dat stadion alleen van de buitenkant kunnen bekijken. Uiteraard een moment stil gestaan bij de verroeste tourniquets die het monument ter nagedachtenis aan 21 slachtoffers van de stadionramp in het Karaiskakis vormen. Liverpool heb ik meerdere keren gezien. Ik kan me nog een wedstrijd op het Amsterdam Tournament herinneren. Litmanen speelde als speler van Liverpool weer voor ons Ajax publiek.

Ook de wedstrijd op The Kop tegen Porto was een heerlijke ervaring. Ik blijf een zwak hebben voor het Engelse community singing. Ook het heerlijke uitvak van Porto ging, ondanks de 0-5 in de eerste wedstrijd, 90 minuten helemaal los. Een heerlijke voetbalavond op Anfield Road ook al eindigde de wedstrijd in 0-0.

Hillsborough

De basis van de vriendschap tussen beide havenclubs is er een van stadionrampen, waarbij Liverpool op 15 april 1989 in het Hillsborough stadion in Sheffield de heftigste meemaakte. Meer dan 50.000 toeschouwers kwamen die dag samen voor de halve finale in de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forrest. Om de toestroom van Liverpool supporters te versnellen werden op Leppings Lane End extra ingangen geopend. De toestroom werd daardoor zo groot dat overal mensen in de verdrukking raakten. T

eveel mensen op een oude tribune en te weinig crash barrières in te slechte staat maakten de situatie onhoudbaar. De politie verergerde de situatie door ambulances tegen te houden terwijl er nog mensen gered hadden kunnen worden. Achteraf werden 116 van de 164 getuigen verklaringen gewijzigd of verwijderd. In 2012 bleek uit 4.000 documenten al dat de rol van de politie discutabel was.

Vier jaar later werd na nieuw onderzoek de schuld zelfs bij de politie gelegd. De politie en een aantal kranten, waaronder The Sun, probeerden direct na de ramp de waarheid te verdraaien. Nog steeds worden bij thuiswedstrijden van Liverpool flyers uitgedeeld om The Sun te boycotten. In het verleden schreven we op deze site al uitgebreid over de ramp en de schuldvraag.

Olympiakos

8 Jaar eerder, op zondag 8 februari 1981 vielen 21 doden en 54 gewonden voor een gesloten stadionpoort bij de wedstrijd tussen Olympiakos Piraeus en AEK Athene in het Karaiskakis stadion. 20 Slachtoffers waren supporter van Olympiakos en 1 was AEK supporter, bevriend met een Olympiakos supporter. De ramp voltrok zich nadat Olympiakos de wedstrijd met 6-0 had gewonnen en supporters feestend Gate 7 verlieten. Er is weinig informatie te vinden, maar politierapporten noemen als oorzaak dat de poorten van het stadion nog dicht waren en dat supporters van de trappen struikelden bij het verlaten van het stadion.

De supporters die volgden hadden geen idee wat er gebeurde en overliepen tientallen mensen, met dus 21 doden en 55 gewonden als gevolg. Ter nagedachtenis wordt elk jaar op 8 februari een herdenking gehouden waar duizenden supporters op afkomen. De tekst “Broeders, jullie leven, jullie zijn degenen die ons leiden” wordt dan uit volle borst gezongen. Tevens zijn 21 stoelen op Gate 7 in het nieuwe Karaikasis stadion zwart ter nagedachtenis aan de slachtoffers. 

Vriendschapsband

Deze band van stadionrampen is de aanleiding geweest voor een aantal uitingen van sympathie over en weer. De eerste keer was tijdens de Champions League wedstrijd tussen beide clubs in 2004, waar de fanatieke Liverpool supporters van The Kop een spandoek ontvouwden met de tekst “96+ 21 YNWA”. Dit roerde de in Londen woonachtige Olympiakos supporter Greg Kalogirou. Hij maakt de reis naar Liverpool voor de Steven Gerard testimonial en legde Olympiakos sjaals bij het Hillsborough monument bij Anfield Road. Steven Gerard die toevalligerwijs tijdens de wedstrijd Liverpool – Olympiakos op 8 december 2004 met nog 3,5 minuut op de klok voor The Kop de winnende goal maakte.

Deze goal, de 3-1, zorgde ervoor dat Liverpool zich plaatste voor de achtste finale van de Champions League. Een editie die Liverpool later dat seizoen won door een 0-3 ruststand tegen AC Milan om te buigen in een zege na penalty’s. Gerard noemde de goal tegen Olympiakos later zijn belangrijkste goal voor Liverpool.

Justice for the 96

De geste van de Liverpool supporters tijdens deze wedstrijd werd ook door de Olympiakos supporters in Griekenland gewaardeerd. Vanaf dat moment werd bij verschillende thuiswedstrijden met spandoeken de “Justice for the 96” campagne gesteund. Dit ging redelijk ongemerkt voorbij en werd pas door de Engelse pers opgepikt in februari 2014 toen het doek tijdens de Champions League wedstrijd tussen Olympiakos en Manchester United in beeld kwam. Het spandoek, en de 2-0 overwinning van Olympiakos op Liverpools rivaal Manchester United, werd weer dankbaar ontvangen in Liverpool.

Inmiddels zijn volgens onze taxichauffeur grote groepen supporters die onderling wedstrijden van elkaar bezoeken en sjaals bij elkaars monumenten leggen. En gelukkig zijn zij niet de enigen. Want los van wat je van een club vindt, bezoek de monumenten die de ziel van een club vormen. Mensen die hun liefde voor hun clubs met de dood moesten bekopen. 96 + 21, YNWA!