Voetbalsupporters

Must-see: de top 10 beste ultras en pyroshows van 2023!

Op de valreep sluiten we het jaar nog even af met een van de beste video’s van het jaar. Het top 10 overzicht van beste ultras van het jaar, gemaakt door de gasten van Ultras World. Enkele bekende namen uit voorgaande jaren komen weer terug in de heerlijke video van een uur lang. Subjectief? Zeker! Het kijken waard? Dat al helemaal!

De top 10 ultras van 2023

Net als in 2022 en 2021 nemen we de ranking van Ultras World weer onder de loep!

10. FC Basel
Op de 10e plek vinden we de Ultras van FC Basel, de enige Zwitserse afgevaardigde in de top 10. Vooral vanwege de vele indrukwekkende en creatieve choreo’s is de groep een terechte toevoeging bij de beste 10 van het jaar. Wij zagen eerder dit jaar nog hoe de Ultras van Basel op geniale wijze het jubileumfeest van Young Boys verstoorde. Een magistrale actie.

9. Hammarby
Hammarby is de enige Scandinavische afgevaardigde in dit lijstje. Groepen zoals AIK Stockholm, Djurgardens. Brondby en Kopenhagen zijn namelijk afwezig. De supporters van Hammarby draaide dan ook een goed jaar, met onder meer een goede pyroshow tegen FC Twente.

8. Dynamo Dresden
Dynamo Dresden vertegenwoordigt de eer van onze Oosterburen in dit lijstje. Met enkele grote, grove spandoeken en massale pyroshows bevestigt K-Block wederom haar reputatie als een van de beste van de wereld. Vocaal zijn ze ook zeker een van de luidste groepen die in de top staat. Extra knap als je bedenkt dat Dresden als enige van deze lijst niet op het hoogste niveau actief is en momenteel zelfs op het derde niveau speelt!

7. Rode Ster Belgrado
Rode Ster Belgrado heeft haar plaats in dit lijstje vooral te denken aan de vele pyroshows. Bijna elke week wordt er door de ultras een lading vuurwerk afgestoken die doet denken aan oud en nieuw. Zo maakten we zelf ook mee tijdens de Belgrado derby eerder dit jaar.

6. Slavia Praag
In 2021 op de 8e plek, vorig jaar ontbrekend in het lijstje, maar dit jaar een nieuw record voor de Tribuna Sever met een 6e plek. De groep liet dit jaar geen enkele twijfel bestaan over wie de beste en grootste groep van Tsjechië is. Veel acties, kwalitatief goede, gedetailleerde doeken en massale pyroshows. Een heel goed jaar voor Slavia Praag.

5. Raja Casablanca
Op nummer 5 vinden we de eerste groep buiten Europa. Raja Casablanca heeft haar plek te danken aan de uitgebreide, gedetailleerde velletjesacties, ongekend grote pyroshows en luide gezang. Voor ons was de derby tussen Raja Casablanca en Wydad Casablanca dé wedstrijd van het jaar. Het checken waard!

4. Rapid Wien
Hoewel de jubileumactie van de ultras het meest in het oog springt, heeft Rapid Wien daarnaast ook weer fantastisch gepresteerd dit jaar. De Oostenrijkers kunnen tevreden terugkijken op een verdiende vierde plek in deze lijst. Wij zagen ze tijdens de bekerfinale van dit jaar in actie!

3. Olympique Marseille
Een club die nogal eens kan zorgen voor verdeelde meningen onder voetbalsupporters, maar in de lijst van Ultras World altijd hoog scoort: Olympique Marseille. Bij L’Om is het elke week chaos op de tribune dankzij de veelvoud aan actieve ultrasgroepen. Ook dit jaar gingen we natuurlijk langs in Marseille.

2. Legia Warschau
Het was een meer dan terechte winnaar geweest (in 2021 waren ze dat ook) want Legia Warschau is simpelweg wereldtop. Jaar na jaar weten de ultras van Legia weer te innoveren en imponeren. Gigantisch respect voor deze groep. Wij waren zowel bij de bekerfinale als bij de terugkeer van de klassieker tegen Widzew Lodz.

1. Wydad Casablanca
Net als in 2015, 2019 en 2022 zijn de ultras van Wydad Casablanca gekroond tot winnaar van deze lijst. Voor de vierde keer zijn deze Marokkaanse ultras (het enige land met 2 groepen in deze lijst) de beste ter wereld. Niet onterecht, want het was weer indrukwekkend wat de Ultras Winners lieten zien. Met gemak praten we dan over 20 indrukwekkend tifo’s. Duizelingwekkende aantallen. Om over pyroshows nog maar te zwijgen. De Ultras Winners zijn een terechte nummer 1 van 2023. We zagen dit jaar zowel een thuiswedstrijd als een uitwedstrijd van de club. Checken dus!

Top 10 pyroshows van 2023

Als bonus komen de gasten van Ultras World nog even met een losse video van de beste pyroshows van 2023. Ook het checken waard!

10. AEK Athene
9. CSKA Sofia
8. Sturm Graz
7. Legia Warschau
6. AS Far Rabat
5. Botev Plovdiv
4. Independiente Rivadavia
3. Lech Poznan
2. Rode Ster Belgrado
1. Raja Casablanca

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %