Voetbal in Afrika

Op bezoek bij de Ultras Winners van Wydad Casablanca

Om 20:00 wordt er in Stade Mohammed V afgetrapt voor een wedstrijd in de groepsfase in de CAF Champions League. WAC neemt het op tegen de Congolese voetbalclub AS Vita. De eerste wedstrijd, thuis tegen Petro Atletico, heeft Wydad gewonnen. Na deze wedstrijd speelt de club nog twee keer uit. Met een thuiszege vandaag zullen ze 6 punten hebben, wat toch zorgt voor een relaxter gevoel richting de nog te spelen wedstrijden in de groepsfase. Er staat dus wel wat op het spel.

Al vroeg in de middag is de omgeving rondom het stadion afgezet met hekken voor een autovrije zone. Als wij ons rond 17:30 naar het stadion begeven zien we op de hoeken van de straten sjaals, vlaggen, petjes en hoedjes van Wydad verkocht worden. We ontmoeten een lid van Ultras Winners die onze wedstrijdkaarten overhandigt en ons meeneemt naar het stadion.

Verboden voor vrouwen

Na het passeren van de eerste hekken belanden we in een soort bufferzone tot de volgende hekken. Scooters met jongeren komen aangereden en parkeren hier. Ook is de politie in grote getale aanwezig en houdt de boel nauwlettend in de gaten. Foto’s maken wordt niet gewaardeerd door de dienders. Bij de volgende hekken moeten we de wedstrijdkaarten aan meerdere agenten laten zien om in het gebied bij het stadion te komen.

Daar staan vervolgens ellenlange rijen om Curva Nord, de tribune van Ultras Winners, te betreden en zien we gasten boven op de randen van het dak van het stadion staan en zitten. De tribune lijkt al overvol en iedereen maakt haast om binnen te komen. Uren voorafgaand aan de wedstrijd begeven de Ultras zich al naar deze tribune. Winners heeft jaren geleden besloten dat deze tribune verboden is voor vrouwen vanuit veiligheidsoogpunt. Later op de avond begrijpen we wel waarom.

Winners

Wydad Athletic Club is opgericht in 1937. De club komt uit op het hoogste niveau van Marokko en is de meeste succesvolle club van Marokko met 22 landskampioenschappen en diverse andere prijzen. Ze spelen in Stade Mohammed V., welke ze delen met hun rivaal Raja Club Athletic.

De Ultras groepering Winners is opgericht in 2005. 13 november 2005, tijdens een thuiswedstrijd in Stade Père Jégo, was de officiële start van de groep met hun eerste banner. Lang voor een jonge supportersgroep de Curva overnam met songs en een kleine trommel, startte Winners met ongeveer 50 leden die voornamelijk samen uitwedstrijden bezochten.

De groep begon in hun eerste jaar met wat kleine choreos en in het jaar dat volgde werd de groep en ook de tifo’s grootser. Over de jaren heen is de groep uitgegroeid van honderd, naar duizend naar duizenden Winners, met secties door heel Marokko en zelfs daarbuiten. Hun doel is het supporten van hun club en dat in elke situatie vooropstellen.

Ultraverbod

Maar de groep heeft ook moeilijke tijden doorstaan. In 2013, door tegenvallende resultaten en problemen met de voormalig president van de club, besloot Winners thuiswedstrijden te boycotten en enkel op straat te verschijnen. De politie verbood tekstdoeken en spreekkoren en dit alles leidde uiteindelijk tot veel arrestaties. Van 2015 tot 2017/2018 was er sprake van een algeheel verbod op de Ultras scene in Marokko en werden alle sfeerverhogende materialen verboden.

Een reden voor de Ultras groepen in Marokko om een collectief te vormen, thuiswedstrijden te boycotten en hun aanwezigheid te laten zien op straat. Politie verbood alle vormen van protest en dit heeft tot veel arrestaties geleid. Vandaag de dag spreken de choreo’s en tifo’s van Winners voor zichzelf en ontvangen ze iedere wedstrijden verzoeken van mensen over de hele wereld om een wedstrijd te mogen bijwonen.

Champ

Na nog 2 kaartcontroles en een simpele fouillering zijn we binnen en begeven we ons naar Zone 2, het vak naast Curva Nord. Zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd zitten we op onze plekken en zit de sfeer er al goed in. 2 Capo’s zwepen voor de tribune de Curva op die zich massaal laat horen. De tribune aan de andere zijde, naast Winners, is gesloten. Volgens de autoriteiten omdat er constructieproblemen en instortingsgevaar zou zijn, maar door de supporters wordt hier openlijk over getwijfeld in aanloop naar de Casablanca derby.

Onder de tribune zijn mannen bezig met hun avondgebed. We kunnen zien aan de doeken aan de hekken dat er een tifo is georganiseerd. Als het tijd is voor de opkomst lopen er jongeren met tekstdoeken voor de Winners tribune langs die aangeven wat de bedoeling is. Vervolgens wordt het eerste tekstdoek getoond. Op aangeven van de Capo’s gaan gelijke tijd tienduizenden choreo vellen de lucht in en wordt de eerste boodschap getoond: “Land. A Legacy. The ground we’ll stand”. Daarna volgen er nog 2 boodschappen op dezelfde indrukwekkende wijze: “Crown. Rising our flag, never letting it down” en “Champ. Whose reign will be everlasting.” De toon is gezet!

Champions League

Omdat het gaat om een Champions League wedstrijd, is er geen grootste pyro. Bij stillegging van de wedstrijd riskeren de supporters namelijk een wedstrijd zonder publiek. En sportief gezien heeft het team de steun hard nodig. Dat blijkt ook wel tijdens de wedstrijd. Wydad is zichtbaar de betere partij, maar weet ondanks veel kansen niet te scoren. De indrukwekkende roodgekleurde tribune geeft alles om de overwinning binnen te slepen. Duizenden Winners springen op en neer onder begeleiding van de trommels. Wanneer de tegenstander de bal veroverd volgt een oorverdovend fluitconcert.

Tijdens de wedstrijd zien we meerdere malen jongens afgevoerd worden met een brancard vanaf de tribune en ook meerdere onderlinge opstootjes. Niet gek, als je ziet hoe overvol de tribune is. In de 55ste minuut is het AS Vita die een eigen goal maakt en zo Wydad op een 1-0 voorsprong brengt. In de tijd die rest, volgen er kansen over en weer.

Ondanks dat er geen uitsupporters zijn is de wedstrijd gespannen en merk je aan alles dat er gewonnen moet worden. Als de scheidsrechter voor het eindsignaal fluit blaast, zijn de supporters opgelucht. Met 6 punten op zak lijkt Wydad de kwartfinale te halen. En zo vroeg als het stadion al vol zit, zo snel is het stadion en de omgeving van het stadion weer leeg.

We willen de jongens van Ultras Winners bedanken voor hun gastvrijheid.

Dit artikel is geschreven door gastschrijfster Mandy, waarvoor dank! Stuur jouw verhaal ook in: [email protected]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %