GroundhoppingVoetbal in Frankrijk

Absolute voetbalgekte in het zuiden van Frankrijk: “Allez l’OM, Allez Marseillais”

Eén van de meest ondergewaardeerde landen om wedstrijden te bezoeken. Het land van de ‘arrogante haantjes’, ‘verschrikkelijke mensen’ en noem de overige stereotypes maar. Dit land heeft veel meer te bieden dan alleen maar stokbrood en kaas. De supporters van Olympique Marseille zorgen in het stadion altijd voor een kolkende sfeer.

Op vrijdagmiddag vliegen we van Eindhoven richting Marseille. Als je op tijd boekt, kan je voor acht à negen tientjes naar de tweede stad van Frankrijk. Na het opruimen van de boodschappen wordt er een fles pastis tevoorschijn getoverd. Deze anijsdrank wordt ook wel de ‘melk van Marseille’ genoemd. In de karakteristieke fles van Paul Ricard schuilt zo’n 42% aan alcohol. Normaal zou je het aanlengen met water, maar niet iedereen vindt dat even smakelijk. Hier komt een culinaire tip van het huis: vul de pastis aan met ‘Orangina Rouge’.

Voetbalstad Marseille

In de stad zelf kloppen alle verhalen. Het is niet een doorsnee stad. De stad wordt gekenmerkt door aan de ene kant de pracht van de Zuid-Franse stad, maar anderzijds de hoeveelheid aftandse flats. Zeker in de buitenwijken kun je imagineren dat je daar in de avond (zeker als vrouw) voor geen goud wilt lopen. Overal zie je mensen die geen geld hebben en je vragen om enkele dukaten.

Marseille is wel een echte voetbalstad. Ondanks het feit dat er niet super veel clubs schuilen, is iedereen in deze stulp voor OM. Van de Vieux Port tot de Notre dame de la Garde. Alles ademt blauw en wit. Je ziet overal mensen lopen in Marseille-merchandise, van baby’s tot ouderen die de 90 al een tijdje zijn gepasseerd.

Marseille leeft!

Na het aanschaffen van een vissershoedje en een sjaal in de kleuren van Marseille, krijgen we wel tien keer de vraag of we ook naar de wedstrijd gaan die avond. Maar natuurlijk! Op zaterdagavond staat een redelijke lokale wedstrijd op de planning: Olympique Marseille – AS Monaco. Ondanks dat er een grotere rivaal van OM vijftien kilometer ten westen van Monaco te vinden is, liggen de ploegen voor Franse begrippen tamelijk dicht bij mekaar.

Eenmaal aangekomen bij het stadion hoor de knallen al op het moment dat je de metro uitstapt. Het hele plein voor het stadion staat vol met supporters die fakkels ontbranden en zingen. Allez l’OM, Allez Marseillais scanderen de supporters twee en een halfuur voor de wedstrijd. Naast de geur van rook en vuur, ruikt het ook nog eens naar barbecue. Drie oude mannetjes staan voor de legendarische trappen van het stadion hun vlees om te draaien. In Marseille kan het allemaal.

Voor de wedstrijd galmt er al een orkaan van geluid door het Vélodrome. De drie keepers van Monaco komen naar buiten voor de warming-up en worden massaal uitgefloten door de Marseillais die al in het stadion te vinden zijn. Zoals eigenlijk bij elke wedstrijd hebben de supporters van de Virage Sud (de tribune op zuid met onder andere de South Winners) en Virage Nord (noord) weer een gruwelijke sfeeractie in petto.

Een kwartier voor de wedstrijd kleden de supporters van de harde kern op zuid zich om voor de choreo. Dit resulteert in een oranje-wit gestreept vak aan de bovenkant van de zuidtribune. Aan de onderkant van diezelfde tribune hebben de supporters sjaaltjes. Een spandoek met de tekst ‘Olympique magnifique’ scheidt het onderste vak. Een hele mooie tifo. Zoals ze dat zo goed kunnen in die voetbalgekke stad.

We komen niet voor het voetbal

De wedstrijd zelf is niet noemenswaardig, maar voor de voetballiefhebbers die komen voor het mooie voetbal en de tactiek zullen we er nog even aandacht aan besteden. De ploegen gaan rusten met een 0-1 stand vanwege een eigen doelpunt van Marseille. Na een doelpunt van Marseille in de 47e minuut lijkt het een gekkenhuis te worden. Met de twaalfde man zou deze wedstrijd nog omgedraaid worden, maar niets bleek minder waar. De wedstrijd tussen Marseille en Monaco eindigt in een 1-1.

Het is te zien dat het volk in Marseille heetgebakerd is, want op de tribune zijn aardig wat opstootjes te vinden. Ook wordt er rijkelijk met nitraten geknald terwijl er niks aan de hand lijkt te zijn. De gemoedstoestand van de Marseillais is afhankelijk van het resultaat van hun club. En dat is te zien.

 

Estéban den Toom
Student journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Gaat naar zowel uit- als thuiswedstrijden van de lokale PeeEeCee. Gek van stadions, supporters en voetbalcultuur.

Reageren is niet mogelijk.

0 %