Voetbal in ServiëVoetbalderbys

De Belgrado Derby doet haar reputatie eer aan in pyrospektakel

De Eternal Derby tussen Rode Ster en Partizan behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Iedereen kent de beelden die ontstaan wanneer de twee topclubs uit Belgrado het tegen elkaar opnemen. De wedstrijd staat volgens veel liefhebbers op nummer 1 als het aankomt op Europese derby’s. En tijdens de meest recente editie werd maar weer eens duidelijk waarom. Het was weer een waar pyrospektakel bij Belgrado Derby.

De hoofdstad van Servië gaat op slot wanneer beide ploegen het tegen elkaar opnemen in de Eternal derby. Al vanaf kilometers van het stadion af staan op elke straathoek plukjes agenten in volledig oorlogskostuum om eventuele confrontaties te voorkomen. Waar we in Nederland vaak voor de makkelijke weg kiezen, is het verbieden van uitsupporters bij deze derby voor de Serven gewoonweg geen optie. Dit betekent de nodige voorzorgsmaatregelen zoals het niet toelaten van voertuigen rondom het stadion, waardoor wij samen met honderden andere supporters ter voet onze weg naar het stadion vervolgen.

Belgrado Derby in Marakana

Vandaag wordt de Belgrado Derby bij Rode Ster gespeeld, wat betekent dat we mogen plaatsnemen in het Marakana. Een grotendeels onoverdekt stadion met plaats aan 53.000 toeschouwers maar met slecht één ring. Een fantastische bak dus, zeker wanneer 2 van de zijdes zoals vandaag zo goed als uitverkocht zijn. Op de korte zijde bij de Delije zijn de vrienden van Olympiakos en Spartak Moskou aanwezig. In het uitvak zijn dit PAOK en CSKA Moskou. Het uitvak is overigens, zoals altijd de afgelopen jaren, vanwege interne conflicten verdeeld over twee verschillende vakken.

De Delije besluit om, naar goed gebruik, de derby maar eens te starten met een schitterende pyroshow. Onderaan het vak wordt eerst een rij met fakkels afgestoken. Als deze een tijdje bezig zijn is het tijd voor shooters. Tientallen sierlijke slierten vuurwerk worden de lucht in geschoten. Het hele vak en de lucht erboven vult zich met rook en vuur. Het geeft een fantastisch geheel, dat nog dezelfde avond op alle ultra-accounts verschijnt. Het is een geslaagde actie en eentje die zeker weten de derby waard is.

Ultra Boys

Terwijl wij nog bezig zijn met het kijken naar wat er allemaal gaande is in het uitvak en bij de Delije ontploft het stadion ineens van vreugde. We hebben de 1-0 (schijnbaar een van richting veranderde voorzet) compleet gemist. De speler neemt vervolgens het domme besluit om deze goal te vieren door richting het uitvak te rennen met wat gebaartjes. De jonge Argentijnse doelpuntenmaker speelt pas sinds kort bij Rode Ster en weet duidelijk niet wat hij doet. Enkele ervaren teamgenoten proberen nog aan te geven dat hij niet beter weet, maar het is al te laat. Binnen no time regent het stoeltjes op de sintelbaan, worden meerdere keiharde knallers richting het veld gegooid en staat een deel van het uitvak in de fik. De Grobari van Partizan daag je niet zomaar even uit…

Na een halfuur zien we dat de supporters bezig zijn met wat stukken zileveren folie in de hoeken van de tribune. Voordat we goed en wel doorhebben wat er staat te gebeuren gaan er over de hele tribune velletjes de lucht in. Het resultaat is een extreem strakke uitvoering van een uitgebreid ontwerp met 5 verschillende kleuren en nauwe outline om de letters heen. Het vormt een viering ter ere van het 30-jarig bestaan van de Ultra Boys 1993, een van de subgroepen van Rode Ster. Deze actie is erg strak en doet een beetje denken aan de strakke acties die in Marokko populair zijn.

Ook op de momenten dat er geen sfeeractie gaande is, gebeurt er genoeg om niet naar het voetbal te hoeven kijken. Bijna altijd wordt er wel aan een van beide zijde minimaal een fakkel afgestoken. Ook worden regelmatig cobra’s en andere knallers de sintelbaan opgegooid. Eén shell is zo hard dat bijna het hele stadion trilt, als dat geen gehoorbeschadiging oplevert. Ook verbranden de Grobari in het uitvak nog een sjaal en een shirt. Deze Belgrado Derby verveelt geen moment.

Riff Raff Red Star

Er is in de eerste helft al zoveel gebeurd dat we zelfs in de rust niet durven te gaan pissen in de angst om iets te missen. Dat klinkt misschien overdreven, maar de spelers zijn nog nauwelijks de tunnel in vertrokken of de volgende sfeeractie wordt alweer uitgerold. Het is een albumhoes waar een ouderwetse langspeelplaat aan de zijkant uit wordt geschoven. De kern van dit “nieuwe album” is in ieder geval dat de Grobari een stelletje homo’s zijn en het spandoek kan rekenen op veel woede in het uitvak. Doel bereikt. De ouderwetse muziek die door het hele stadion galmt maakt de actie echt af.

Ook wanneer de tweede helft begonnen is gaan we vrolijk op dezelfde voet verder. Het is namelijk tijd voor nog een sfeeractie van de thuisploeg. Het is wederom een vellenactie. Deze is voor een andere subgroep van Delije, de Riff Raff Red Star (RRRS). Hoewel deze actie wat minder strak is dan die van Ultra Boys ziet het er alsnog prima uit. Dit geheel wordt afgemaakt door een rij fakkels links en rechts van de tekst. Bij andere wedstrijden zou dit dé sfeeractie zijn, vandaag is het gewoon een leuke bonus. Niet veel later worden ook nog de nodige materialen van Grobari in de brand gestoken.

Ruski

Leuke bonussen zijn er trouwens doorlopend, want tussen alle grote sfeeracties door zijn er ook continu kleinere acties gaande. Zo heeft het uitvak een spandoek waar een man een andere man als een hond aan de riem houdt. Wie het zijn weten we niet, maar het zal vast en zeker een belediging zijn voor Rode Ster. De thuissupporters hebben dan weer een rij fakkels voor een (gezien de jaartallen 1993-2023) overleden supporter of wellicht een jubileum.

Ook hebben ze nog een actie met wit/blauw/rode rook. De kleuren van Servië, maar vooral ook die van Rusland. Gezien het eerstvolgende nummer over “Ruski” gaat lijkt het wel duidelijk voor welke van de twee deze bedoeld is. Over (fout) nationalisme gesproken, er zijn weer vele verwijzingen naar Kosovo te zien. Altijd gepaard met een Servische claim op het grondgebied. Bij Partizan gaan ze zelfs nog wat verder. Daar hangt voor het vak een doekje van Ratko Mladic, ook wel bekend als de slager van Srebrenica.

Sintelbaan

Na al het vuurwerkgeweld van de thuisploeg is het tijd voor de bezoekers om ook eens iets terug te doen. Waar je in de meeste landen wel een beetje kan aanvoelen wanneer er pyro aan zit te komen (een doekje om om te kleden of keihard aftellen) komt het hier compleet uit het niets. De ene seconde is er nog niks aan de hand, maar als je even later weer richting het uitvak kijkt staat de hele boel in de brand.

Met felgroene fakkels verandert de korte zijde in één groot kleurrijk geheel. Nadat de fakkels een tijdje aan het branden zijn gooit iedereen ze lekker van zich af richting de sintelbaan, waar de brandweer overuren draait. De dikke wolken rook zorgen voor een tijdelijke onderbreking van de wedstrijd.

Vuur en rook

Als de rook van deze pyroshow is opgetrokken besluit Delije dat het natuurlijk niet kan onderdoen voor de gasten. Daarom starten ook zij maar weer met een massale vuurwerkactie. Het begint bijna normaal te worden, maar dat is het natuurlijk verre van. Verschillende soorten rook en fakkels zorgen ervoor dat nu het thuisvak weer veranderd in een gekleurde melange van vuur en rook.

Hierna blijft het nog even relatief rustig terwijl de wedstrijd richting de ontknoping gaat. Als het einde van de wedstrijd nadert besluit Delije om voor de laatste keer keihard te knallen. Al het vuurwerk wordt dat nog over is wordt afgestoken en wederom is het resultaat een schitterend spektakel. Een voorschot op de naderende overwinning, die er inderdaad komt en groots gevierd wordt met de spelers.

De wedstrijd eindigt namelijk in 1-0 na de vroege openingsgoal. Wij hebben er verder helemaal niks van gezien. Iedereen spreekt altijd over de Belgrado derby, maar op avonden als dit is dat compleet begrijpelijk. Zoals de Belgrado derby zijn er maar heel weinig in de wereld!

Wil jij deze derby ook een keer van dichtbij beleven? Boek dan jouw trip naar Belgrado via Away Days Football Travel voor komend seizoen. De najaarseditie is al uitverkocht, echter de voorjaarseditie in 2024 bij Rode Ster is nog beschikbaar!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %