Voetbal in Polen

Poolse klassieker tussen Legia Warschau en Widzew Lodz keert terug met een knal

De laatste jaren heeft de wedstrijd tussen Legia Warschau en Lech Poznan een beetje de naam gekregen van dé Poolse klassieker. Niet geheel onterecht, want voor beide clubs vormde deze wedstrijd de afgelopen jaren het hoogtepunt van het seizoen. Toch kent de Poolse competitie één strijd die deze wedstrijd overtreft. De wedstrijd tussen Legia Warschau en Widzew Lodz is dé Poolse klassieker.

Er is altijd al rivaliteit geweest tussen Warschau en Lodz. Beide steden zijn groot, liggen relatief dicht bij elkaar en zijn tegenovergesteld in mentaliteit. Warschau is de moderne, levendige hoofdstad, terwijl Lodz als voormalig industriestrijd juist aan het leeglopen is. Door de degradatie van Widzew i.v.m. financiële problemen verdween de rivaliteit even van het programma, maar beide clubs beschouwen elkaar nog altijd als de grootste rivaal. Nu Widzew voor het eerst sinds 2013 weer naar Warschau komt, zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Uitverkocht

Eerder was ik al aanwezig bij de vriendschapswedstrijd tussen Legia Warschau en Radomiak Radom. Deze wedstrijd maakte qua pyro en geluid al een onuitwisbare indruk. Toch blijven vriendschapswedstrijden altijd een verhaal apart, waardoor ik erg benieuwd ben naar het verschil met de wedstrijd van vandaag waar de rivaliteit juist vanaf spat. Hoe gaat de sfeer vandaag zijn in Warschau? In ieder geval interessant is dat de bezoekers van Widzew met een vol uitvak bijna 2.000 supporters aanwezig zijn. Ook de thuistribunes zijn volledig uitverkocht.

Voor de wedstrijd is het toch het uitvak dat het meeste opvalt. Geheel in het rood gekleed bekleden de mannen uit Lodz, samen met hun vrienden van Ruch Chorzow en Elena Torun, een vak op de eerste ring en één op de tweede ring. Als tijdens de warming-up wordt besloten om even gas te geven komt er een oorverdovend geluid van dit bezoekersvak. Ik heb zelden een vak gezien waar daadwerkelijk 100% van de supporters mee doet met de nummers, maar dat lijkt hier wel het geval. Heel indrukwekkend.

De meermin

Tijdens de opkomst zijn echter alle ogen gericht op de supporters van Legia Warschau. Zij hebben een schitterende sfeeractie voorbereid van het niveau zoals wellicht alleen zij dat kunnen. Ultras komt er te staan op een schitterend rood-wit-groen doek in camouflagestijl. Vanaf het dak wordt vervolgens de meermin van Warschau – het teken van de stad – uitgerold voor het woord ultras. De meermin neemt de plaats in van het Vrijheidsbeeld en de stijl van de tifo is geïnspireerd door de title card van Columbia Pictures.

In de rechterhand houdt de meermin een fakkel vast. Deze moet natuurlijk wel worden ontbrand. Staand op het dak van hun eigen stadion steken een handvol ultras vervolgens 10 fakkels af. Een bizar gezicht. De meermin draagt zo een brandende toorts boven zich uit. Een ongekend toffe actie, die perfect slaagt. Legia bewijst hiermee maar weer eens haar reputatie als Europese topclub op supportersgebied.

Putin, lul!

Dan is het moment aangebroken voor de eerste echte Poolse klassieker in Warschau na meer dan 10 jaar afwezigheid. Vanaf het eerste minuut doen beide clubs er alles aan om elkaar eruit te zingen. Regelmatig klinken er oorverdovend massale liederen door het stadion heen, waarbij het heen en weer golft. Bij Legia verschijnt nog een tekstdoek tegen Vladimir Putin. “Putin Chuj”, wat zoveel betekent als “Putin, lul”. Niet zomaar, want het begin van de oorlog in Oekraïne is bijna op de dag af een jaar geleden.

Verder zijn er nog enkele interessant lokale vlaggen te zien. Zo hangen de stadsnamen Żyrardów, Skierniewice and Rawa Mazowicka bij Widzew en Sochaczew and Zachodnia Koalicja bij Legia Warschau. Dit zijn allemaal steden waar de bevolking qua support van oudsher verdeeld is tussen Legia en Widzew. Omstreden grondgebied zullen we maar zeggen. Voor de capostand van Legia Warschau hangt nog een grote “good night left side”. Een boodschap die geen extra uitleg behoeft.

Op het veld komt Legia op een terechte voorsprong. Na de 1-0 wordt de rest van de helft vocaal gewonnen door de thuisploeg, want het uitvak kakt wat in. Toch maakt de thuisploeg qua volume ook niet de extra stap die vandaag eigenlijk nodig is. Het verschil met de vriendschapswedstrijd tegen Radomiak Radom is wat betreft geluid vrijwel nihil. Dit is allemaal echter wel relatief, de sfeer is vandaag natuurlijk wel gewoon van topniveau.

320 fakkels

In de tweede helft beginnen beide supportersgroepen gelijk sterk. Bij Legia rolt er een doekje over de hele tribune heen, wat meteen de plannen duidelijk maakt. De tribune verandert voor nu even in een kleedkamer. Bij Widzew rollen ze een schitterend gedetailleerd spandoek van de tribune af. Waar een grote pyro wordt verwacht blijft de buit na het spandoek beperkt tot enkel strobo’s in het onderste vak. Later lezen we dat tientallen supporters van Widzew zijn opgepakt met pyro.

Als de actie van Widzew voorbij is, kan de focus weer op de tribune van Legia. Hier is het doek inmiddels omhoog gegaan en eronder vandaan komen bijna 200 ultras met bivaks op. Zij verdelen zich vervolgens over de beide ringen. Als iedereen in positie is wordt er afgeteld en dan gaan met militaire precisie exact tegelijk honderden fakkels af. Het geeft een ongekend beeld. De gehele korte zijde verandert in één rode zee aan fakkels. Terwijl de spelers rustig door spelen, kijkt er niemand meer naar de wedstrijd. Alle ogen zijn gericht op deze grootse actie. De statistieken onder aan de streep? Circa 320 fakkels, afgestoken door 170 ultras. Ongekend.

Het sluitstuk

Nadat beide kampen zich van haar beste kant hebben laten zien, is het de beurt aan de spelers om wat pit in de wedstrijd te brengen. In de 70e minuut maakt Widzew de gelijkmaker, waardoor de supporters in het uitvak los kunnen gaan. Na 75 minuten komt Legia echter opnieuw op voorsprong. Een van richting veranderde vrije trap in de 83e minuut zorgt dan weer voor de 2-2. In de laatste minuten krijgen beide clubs nog talloze kansen op de winst, waarbij Legia zelfs de lat raakt. Maar als de wedstrijd voorbij is staat er een gelijke stand op het scorebord.

Tweemaal terugkomen van een achterstand is een knappe prestatie voor de bezoekers en reden genoeg om een bescheiden feestje te vieren met de spelers. Ondanks dat Legia de kans op het kampioenschap vrijwel zeker kwijt is dankzij dit gelijkspel, worden ook de spelers van Legia nog uitgebreid bedankt door hun supporters. Voor het goeie gevoel wordt er in het uitvak nog even een sjaaltje van Legia op het hek verbrand. De brandweer spuit vervolgens een volledige blusser leeg in het uitvak. Het is het sluitstuk van een spectaculaire avond bij de grootste wedstrijd van Polen.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %