Voetbal in Polen

‘Warschau houdt van winnaars’; Legia pakt beker in pyroparty

De Poolse bekerfinale is standaard een van de Europese hoogtepunten op supportersgebied. In 2020 en 2021 zijn er echter geen supporters welkom vanwege corona. In 2022 besluit Lech Poznan om te boycotten vanwege de belachelijk strenge maatregelen. Dit seizoen keert de Poolse bekerfinale na 4 jaar afwezigheid eindelijk weer terug zoals het hoort. Daar moesten we natuurlijk bij zijn. Het werd een waar spektakel in Warschau.

De Poolse beker zat dit seizoen vol met verrassingen. Bij de laatste 8 zaten bijvoorbeeld drie teams van het derde niveau en eentje van het vierde niveau. In de halve finale stonden KKS Kalisz en Gornik Leczna op de grens van een historische bekerfinale. Maar uiteindelijk hielden er twee sportieve grootmachten stand in deze bekercompetitie. Legia Warschau en Raków Częstochowa. De twee beste clubs in het Poolse voetbal momenteel gaan zo onderling uitmaken wie de beker mee naar huis mag nemen.

Militaire precisie

Voor Rakow, dat in de afgelopen jaren een ongekende opmars heeft gemaakt, is het de kans om een hattrick compleet te maken. De vorige twee bekers waren al prooi voor de Medaliki. Voor Legia is het de kans om een einde te maken aan 2 jaar prijzendroogte. Waar Legia haar deel van het nationale stadion in Warschau, in 2012 nog locatie van de EK-finale, heeft uitverkocht zit het deel van Rakow voor ongeveer 75% vol. Een prima prestatie voor een club die qua achterban niet heel groot is en in eigen stadion slechts plaats heeft voor 5.500 supporters.

De supporters van Legia hebben de tocht naar het nationale stadion vandaag in een grote corteo gedaan. Ze zijn vervolgens al vroeg in het stadion en vanaf minuut één zijn er voorbereidingen gaande voor de sfeeractie die gaat komen. Bij Rakow zien we het licht weerkaatsen op wat gekleurde velletjes op de tweede ring. Ook zij hebben dus een sfeeractie. Bij Legia gaat op beide ringen een doekje over de supporters heen. Inmiddels een bekend ritueel als je wat vaker in Polen bent geweest.

Enkele minuten later komen daar tientallen gasten met bivakmuts onder vandaan. Bij zo’n pyro wordt niks aan het toeval overgelaten. Tattoo’s zijn afgeplakt, iedereen loopt op sokken en met handschoenen aan en enkele supporters hebben A4’tjes in de handen met de positieverdeling voor de pyro. Met militaire precisie is alles voorbereid om een optimaal resultaat te bereiken.

Een grote dag

Als de spelers het veld betreden is het Legia dat het spits af bijt. Vanaf de tweede ring wordt een adembenemend mooi doek naar beneden gerold. Het is de meermin van Warschau – het teken van de stad – die met zwaard en schild in de hand klaar staat om ten strijde te trekken. “Warschau houdt van winnaars” is de begeleidende tekst op het doek eronder. Als het doek helemaal strak over beide zijdes hangt worden er aan alle kanten rondom het doek fakkels afgestoken om de sfeeractie compleet te maken.

Dan kan Rakow natuurlijk niet achterblijven. Zij hebben een actie met rood tekstdoek met rode velletjes aan de linkerkant van het vak en een blauw tekstdoek met blauwe velletjes aan de rechterkant. “Een grote dag voor jouw glorie” valt er te lezen. In het middelste deel van het vak komt vervolgens een mooi doek. Hierop zien we een ultra van Rakow die, met 2 fakkels in de hand, kijkt naar het nationale stadion van Warschau. Ook het logo van de club is nog erin verwerkt. Deze actie wordt kracht bijgezet door een rij aan tientallen fakkels vooraan op het vak. Hoewel deze fakkels zelf van matige kwaliteit zijn, is de actie in zijn geheel wel gaaf.

Oorverdovend geluid

Het is een mooi begin van de finale; een lijn die vervolgens niet wordt doorgezet op het veld. Na enkele minuten spelen slaat het noodlot toe voor Legia. Een harde overtreding wordt door de scheidsrechter teruggekeken op aanraden van de VAR waarna er gekozen wordt voor een directe rode kaart. Legia blijft teleurgesteld achter met 10 man. Zo lijkt de wedstrijd na vijf minuten spelen al compleet verpest. Weg is de spanning in de strijd tussen de twee beste ploegen van het land.

Maar daar leggen de supporters zich uiteraard niet zomaar bij neer. Zolang het nog 0-0 staat is er altiid een kans en dat is reden genoeg om volledig achter de ploeg te gaan staan. In het geval van Legia betekent dat non-stop een oorverdovend geluid vanaf de tribunes. De supporters bevestigen vandaag weer haar reputatie als een van de luidste supportersgroepen van Europa. Ook op de lange zijde zitten nog duizenden supporters van Legia, die ook regelmatig uit volle borst meezingen. Hoewel ze keihard werken kunnen de supporters van Rakow hier niet tegenop boksen.

ADO Den Haag & Legia Warschau

Boven aan het vak van Legia hangen de vele Poolse vriendschapsdoeken (Zaglebie Sosnowiec, Radomiak Radom, Olimpia Elblag) prominent in beeld. Hierbij mag één buitenlandse vriendschap natuurlijk niet ontbreken. FC Den Haag. Een vriendschap die al jarenlang sterk is en ook vandaag is er een groepje van 20 tot 25 Hagenezen aanwezig vandaag. Zij staan vooraan het vak en zijn te herkennen aan de vele geel-groene sjaals die mee zijn. Ook hangt er een mooi gezamenlijk doek en wordt er gezwaaid met een vlag waar de logo’s van beide clubs op staan.

Halverwege de eerste helft keert het pyrodoekje op de tweede ring weer terug. Het is tijd voor ronde twee. Wederom speelt zich hetzelfde scenario af. Na enkele minuten omkleden komen de supporters met bivaks tevoorschijn. Er wordt een gigantisch tekstdoek met LEGIA over de onderste ring gegooid, waarna de bovenste ring veranderd in een chaos van rode en groene rook met ertussen nog enkele fakkels. De spelers spelen ondertussen uiteraard rustig door. Niks nieuws in Polen.

Rude Boys

Als we na de rust weer terugkeren langs het veld zien we gelijk dat er wat staat te gebeuren aan de zijde van Rakow. Daar hebben een stuk of twintig supporters van de rust gebruik gemaakt om even van outfit te wisselen. Verzameld midden op het vak staan ze allemaal klaar in de speciale bekershirts en met dezelfde bivaks op. No pyro no party en ACAB staat er op de zijkanten. Terwijl ze wachten tot de sfeeractie helemaal voorbereid is vermaken ze zich door nog wat middelvingers en de bekende L van Legia op de kop te houden.

De sfeeractie die wordt voorbereid is er eentje die verwijst naar Rude Boys, een van de oudere groepen binnen de ultras van Rakow. Midden in het vak verschijnt een groot doek met een pitbull erop, het logo van de groep. Ook hangen er weer twee tekstdoeken aan beide zijdes waarin gesproken wordt over “bombs”. Verder wordt er nog gezwaaid met blauwe en rode vlaggen. Hiertussen steken de supporters hun fakkels af. Het eindresultaat is een zeer geslaagde actie van de ultras van Rakow.

Teddy Boys van Legia Warschau

Ook qua geluid doen de gasten van Rakow erg hun best. De supporters hebben geen grote reputatie en worden de laatste tijd vaak gezien als een lachertje in de Poolse supportersscene. Niet geheel terecht. Ook nu creëren de duizenden supporters weer veel geluid. Samen met de twee sfeeracties zetten de ultras vandaag een prima prestatie neer. Mooi is ook om de passie te zien bij de jonge gasten. Een jongetje van 10 staat zonder shirt als een malle op en neer te springen om ook de rest van de supporters te motiveren. Schitterend!

Dat is overigens wel een klein verschil met de support aan de overkant. Daar hebben de Teddy Boys, de beruchte hooligans van Legia Warschau, ook hun shirt uitgedaan om de boel wat op te zwepen. Hier staan alleen maar monsters met een fysiek dat je niet gaat behalen door alleen veel kipfilet en kwark te eten. Bij deze groep staat ook Arek Wroszek, de heavyweight kickbokser en tevens lid van deze Teddy Boys (getuige ook de TB’95 tattoo op zijn arm). Zijn lidmaatschap bij deze groep heeft hem al veel problemen bezorgd.

Tijdens zijn rematch tegen Badr Hari – in de eerste partij trapte hij de Marokkaanse Nederland KO – kwam het tot massele rellen tussen de leden van Teddy Boys en de supporters van Badr Hari. Wroszek weigerde afstand te nemen van zijn vrienden en Glory besloot vervolgens om hem op staande voet te ontslaan. Vandaag is hij echter geen vechter van wereldniveau, maar gewoon een supporter van Legia Warschau. Hij doet net zo fel mee als alle andere supporters. Het mag dan een groot contrast zijn tussen beide clubs, maar de intentie is hetzelfde. Vol passie alles geven voor je club. Of je nou een wereldkampioen heavyweight kickboksen bent of een jongetje van 10. Zo hoort het!

Trommelaar

Op het veld weet Legia zonder ook maar één schot op doel een verlenging uit het vuur te slepen. Aan die verlenging hoeven we verder weinig woorden vuil te maken. Het duurt 30 minuten en er wordt wederom niet gescoord. Penalty’s moeten daarom de beslissing brengen in deze finale. De eerste overwinning is voor Rakow, want de penalty’s worden aan hun kant genomen. Legia mag echter beginnen. Alle penaltynemers hebben er zin in vandaag en de eerste 5 penalty’s gaan er aan beide kanten feilloos in.

De supporters worden constant tussen hoop en vrees geslingerd en de emotie is van de gezichten af te lezen. Ook penalty zes is raak voor Legia. Vervolgens is het moment aangebroken voor de keeper van Legia. Hij stopt de zesde penalty van Rakow en bezorgt Legia Warschau hiermee de bekerwinst. Onmiddellijk sprinten de spelers het veld over om het feest te vieren met de supporters, die ondertussen helemaal uit hun dak gaan. Vanuit geslagen positie is het team er toch in geslaagd om het onmogelijke te presteren.

Wat volgt is een groot feest. Supporters staan voor het vak te zwaaien met de grote vlaggen en de spelers brengen de beker zo snel mogelijk naar de supporters. Enkele spelers betreden de capostand en de keeper staat even later te trommelen terwijl de supporters uit volle borst meezingen. Op de bank zit een staflid ondertussen zijn tranen weg te vegen. Na een dramatisch seizoen vorig jaar en een misgelopen titel dit jaar heeft Legia weer wat zilverwerk te pakken. Het betekent veel voor de supporters. Warschau houdt van winnaars!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %