Voetbal in Spanje

De voetbalstad: Sevilla

In “De Voetbalstad” nemen we iedere keer een andere stad onder de loep. Welke rol speelt de stad in de voetbalgeschiedenis van haar land? Welke clubs domineren het voetballandschap van de stad? En wat is dé derby van de stad? Deze keer duiken we in de voetbalcultuur van Sevilla!

Het voetbal in Sevilla is bekend: met Real Betis en Sevilla FC spelen er twee grote clubs met een flinke achterban. Twee keer per seizoen vindt de Derbi Sevillano plaats. Beide clubs komen regelmatig in de Europese competities uit en hebben hierdoor aardig naam gemaakt. Verder staat in Sevilla nog het Estadio Jesus Navas, waar de jeugd van Sevilla speelt, en het Olympisch Stadion.

Real Betis 

De huidige generatie supporters van groen-witten uit Sevilla heeft hun club nog niet kampioen zien worden. Het eerste en enige nationale kampioenschap dateert van 1935. Betis presteert wisselvallig in La Liga: plekken in de subtop worden afgewisseld met eindklasseringen in het rechterrijtje.

Betis’ Estadio Benito Villamarín ligt ten zuiden van de stad. Het stadion heeft drie ringen die allemaal groen gekleurd zijn. Niet elke tribune is al lang in huidige staat te bewonderen: in 2017 werd een zijde achter het doel uitgebreid en op dezelfde hoogte gebracht als de andere tribunes. Hierdoor heeft Estadio Benito Villamarín een capaciteit van meer dan 60.000. Als Betis thuis speelt zijn er vaak nog een paar duizend kaarten te verkrijgen. Let wel op: zonder lidmaatschap kunnen de tickets duur zijn. 

Authentiek bij Betis is de show voorafgaand de wedstrijd. Een violist betreedt het veld en speelt hier verschillende nummers. In combinatie met de stadionlichten die uitgaan en de lichtshow die wordt gegeven is dit een mooie beleving om mee te maken. 

Het meest recente succes van Betis vond niet lang geleden plaats: de club won de Copa del Rey in 2022. In het Olympisch Stadion in eigen stad won Betis na penalty’s van Valencia. De bekerwinst gaf hen een rechtstreeks ticket naar de Europa League, waarin het team eerste werd in de poule.

Sevilla FC 

Sevilla FC is niet weg te denken uit de Spaanse hoogste divisie. Het team doet regelmatig mee in de subtop van de competitie. In haar historie werd Sevilla eenmaal kampioen (1946) en won het vijf keer de beker.

Toch zijn het niet de prestaties in Spanje die Sevilla naamsbekendheid hebben gegeven de laatste jaren. Sevilla won zes keer de Europa League (voorheen UEFA Cup); geen enkel team heeft zo vaak die prijs gewonnen. De meest recente overwinning was in 2020, toen de Spanjaarden te sterk waren voor Inter.

Het stadion, Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán, ligt redelijk centraal in de stad en is op loopafstand te bereiken vanaf het station en het centrum. Het stadion biedt plaats aan iets meer dan 43.000 toeschouwers en is bij thuiswedstrijden van Sevilla goedgevuld. Tickets zijn te kopen via de website van de club.

De thuishaven van de oude club van Luuk de Jong is onoverdekt en volledig in de clubkleuren. Rondom het stadion zijn wat straten met barretjes waar veel supporters voorafgaand de wedstrijd heen gaan. Naast het stadion vind je de welbekende zonnebloempitverkopers en staan er kraampjes waar je drinken kunt halen.

De ultras van Sevilla, Biris Norte, nemen plaats achter het doel en zorgen voor de sfeer in het stadion. Bij de opkomst is het echter het hele stadion dat met sjaaltjes in de lucht gepassioneerd meezingt bij het clublied. 

Eerder schreven we dit artikel over een bezoek aan de stad en aan Sevilla FC!

El Derbi Sevillano

Minstens twee keer per seizoen speelt groen-wit tegen rood-wit. Prijzen voor deze derby kunnen aardig oplopen. De tribunes zijn vol bij deze onderlinge ontmoetingen, maar het is niet onmogelijk om aan kaarten te komen. Wie de clubsites in de gaten houdt en oplet wanneer de verkoop start, zal redelijk makkelijk aan een ticket kunnen komen.

Estadio de La Cartuja

Het Olympisch Stadion van Sevilla is in 1999 geopend en is gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008. Dit toernooi vond echter niet in Sevilla plaats. In 2021 werden dit stadion vier wedstrijden van het EK 2020 afgewerkt. Er wordt zo af en toe een interland gespeeld, je moet het dus goed timen als je hier een wedstrijd wilt zien.

Estadio Jesus Navas

Sevilla FC beschikt over een aardig complex waar ze trainen en waar de jeugd en de vrouwen hun wedstrijden afwerken. Het stadion telt 8.000 plaatsen en zou niet misstaan in het profvoetbal. FC Volendam speelde hier onlangs een vriendschappelijke wedstrijd tegen Sevilla. 

 

Kortom: citytrip Sevilla? Geen slecht idee! Er zijn twee prachtige grote clubs en de fijne stad met een goed klimaat vullen de andere wensen aan. Tickets zijn redelijk makkelijk te krijgen en beide clubs hebben gegarandeerd een hoop volk op de tribunes!

Lees ook de voetbalstad Thessaloniki, Bratislava, Krakau, Mannheim, Lissabon, Sofia en Belfast! 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %