Voetbalsupporters

De bijzondere haat tussen de hooligans van Slask Wroclaw en Sevilla

Alarmfase 1. Code rood. Paniek bij de instanties. Sevilla heeft zich geplaatst voor de Europa League finale. Op sportief gebied overigens niet gek; dat doet de Spaanse club wel vaker. Nu wordt de finale dit jaar echter gespeeld in het Hongaarse Boedapest. En laat de lokale hooligans van Ferencvaros nou eens goed bevriend zijn met de hooligans van het Poolse Slask Wroclaw…

Maar waarom is dat dan weer een probleem hoor ik u denken. De tegenstander in de finale is immers het Italiaanse AS Roma. Dat er Polen van Slask Wroclaw naar Boedapest komen lijkt daarom redelijk vergezocht. De supporters van Slask Wroclaw kunnen echter het bloed van de Biris Norte (hooligans van Sevilla) wel drinken. Het is een rivaliteit die al bijna een decennium bestaat. En er staat nog altijd een rekening open die de Polen maar wat graag willen vereffenen. Daarvoor grijpen ze elke kans aan.

Ave Silesia

Het zaadje voor deze haat wordt gelegd in 2013 wanneer de goden van de loting Sevilla en Slask Wroclaw aan elkaar koppelen in de voorronde van de Europa League. De tweestrijd eindigt over twee wedstrijden in een 9-1 winst voor Sevilla. Maar dat is niet het meest opmerkelijke aan dit Europese duel. Dat speelt zich juist buiten de lijnen af.

Voorafgaand aan het heenduel in Sevilla valt een groepje van 30 van de Biris Norte een groepje van 18 Slask Wroclaw supporters aan. Hierbij worden, naast enkele balaclavas en t-shirts, een viertal grote spandoeken buitgemaakt. Het gaat hierbij niet om een groepsdoek, maar wel om enkele belangrijke doeken die de supporters van Slask in het verleden vaak hadden getoond. Doeken met teksten als Ave Silesia, Wielki Slask, Strzelin and Skokowa.

Na afloop van de wedstrijd is er veel ophef over deze actie. Volgens supporters van Slask hebben de Spanjaarden onder meer gebruik gemaakt van messen om tot deze diefstal te komen en zijn er enkele Polen in het ziekenhuis beland. De return staat direct onder hoogspanning, want Slask wil niets liever dan wraak. De terugwedstrijd wordt echter, niet geheel onverwachts, vanwege de veiligheid zonder uitsupporters gespeeld.

Manchester

Alleen door thuis te blijven voor de return is het laatste woord echter niet meteen gesproken over deze diefstal. Poolse hooligans zijn niet zo coulant als het aankomt op gestolen spandoeken. Nu komt het natuurlijk niet elk seizoen voor dat Sevilla naar Wroclaw komt, wat een queeste voor wraak nogal compliceert. In plaats van te wachten op een perfecte loting kiezen de Polen maar voor een andere aanpak. Ze pakken Sevilla wel aan in andere Europese steden.

Te beginnen met de wedstrijd tussen Maribor en Sevilla 6 maanden later, in februari 2014. 50-60 Poolse hooligans worden bij de grens naar Slovenië tegengehouden terwijl ze op weg zijn om Sevilla aan te vallen. Enkele Poolse hooligans weten het land wel binnen te komen en 6 Spanjaarden eindigen in het ziekenhuis. In augustus van dat jaar speelt Sevilla in Cardiff tegen Real voor de Super Cup en wederom eindigen enkele supporters in het ziekenhuis. Tevens maken de hooligans van Slask een (minder belangrijk) doek buit.

In mei 2015 staat Sevilla wederom in de finale van de Europa League, ditmaal in Warschau. Omdat het Polen is, is het een mooie kans voor de supporters van Slask Wroclaw. De Spanjaarden worden vlak na de grens al aangevallen en dit duurt de gehele weg voort. In oktober van dat jaar komt het eindelijk tot de eerste massale confrontatie tussen beide clubs. In het centrum van Manchester (Manchester City – Sevilla staat op het programma) wordt het terras even aardig verbouwd.

Kurwo

Hierna is het even stil, maar drie jaar later laait de rivaliteit weer op. Sevilla neemt het in de Europa League op tegen Ujpest in Boedapest. De supporters van Slask reizen daarom samen met de Tsjechen van Opava af naar Hongarije. De supporters van Ferencvaros sluiten ter plekke uiteraard ook aan. De mannen van Biris Norte zijn afwezig. Datzelfde geldt twee rondes later als Sevilla het in Tsjechië moet opnemen tegen Sigma Olomouc, vlakbij de Poolse grens.

Omdat de hooligans van Slask het wachten inmiddels wel zat zijn komen ze met een spandoek. Met een groep van 150 hooligans staan ze voor het stadion van Sigma Olomouc, waar Sevilla die dag moet spelen. Op het spandoek staat: “Sevilla: Kurwo… Where are you?“. Biris Norte komt vervolgens met een statement dat veel leden op vakantie zijn en dat de Polen welkom zijn om de spandoeken terug te komen halen in Spanje. Bij het statement staat een foto van de groep met alle gestolen doeken en een tekstdoek:”We’re here with yours banners“.

Londen

In Londen wacht de supporters van Sevilla dit jaar hetzelfde lot als in Maribor, Cardiff, Warschau, Manchester, Boedapest en Olomouc. Ook hier wachten de supporters van Slask Wroclaw de Spanjaarden op. Bijna 10 jaar na dato is de diefstal dus nog altijd niet vergeten. Slask Wroclaw geeft de zoektocht naar wraak nog lang niet op. Na deze meest recente aanval komen de supporters van Slask ook nog met een statement waarin hun doel nogmaals duidelijk wordt gemaakt. Dat de Biris Norte zich straks nergens meer in Europa durft te vertonen uit angst voor aanvallen van Slask Wroclaw.

Het belooft wat voor de finale van vanavond in Boedapest. Dankzij de goede vriendschap met de beruchte hooligans van Ferencvaros de facto een thuiswedstrijd voor de Polen. Er zal dus ongetwijfeld wat geprobeerd gaan worden door de supporters van Slask Wroclaw. Sevilla zal wel een paar keer goed achterom kijken in de straten van Boedapest…

Meer lezen over Sevilla en Slask Wroclaw? Check hier:
De voetbalstad: Sevilla
Europese voorrondes en vriendschap bij Slask Wroclaw
Slask Wroclaw – Legia Warschau: wedstrijd op de tribune

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %