Voetbal in Spanje

Van kwartfinale Champions League tot het derde niveau: de val van Malaga CF

In 2013 was de club een paar minuten verwijderd van de halve finale van de Champions League. Niet veel later was de club een paar meter verwijderd van de afgrond. Inmiddels zijn we bijna een decennium verder en is Malaga CF nog altijd aan het puinruimen. Dit seizoen strijdt de club voor promotie in de Primera Federación, het semi-professionele derde niveau van Spanje. Wij namen een kijkje om te zien hoe het er aan toe is in de Zuid-Spaanse kuststad.

Een speciaal bezoekje voor mezelf ook. Al van jongs af gingen wij met de familie regelmatig richting Zuid-Spanje voor de vakantie. Daardoor heeft Malaga CF een speciaal plekje in mijn hart. Dat de club tegenwoordig op het derde niveau actief is, is ronduit pijnlijk. Toch zie ik online allemaal beelden van de sfeer in het stadion, die beter lijkt dan ooit. Reden genoeg om weer eens koers te zetten naar het Zuiden van Spanje.

Qatar

Malaga is sinds de eeuwwisseling eigenlijk vrijwel altijd actief geweest in de Primera Division, het hoogste niveau van Spanje. Met een kwartfinale in de UEFA Cup als uitschieter in 2003. In 2006 degradeert de club echter naar het tweede niveau, waarna de financiële problemen zich opstapelen. In 2010 wordt daarom in zee gegaan met de Qatarese Sjeik Al Thani.

Op sportief gebied blijkt het een fantastische keuze. Er wordt een elftal verzameld vol talentvolle spelers en in het seizoen 2011-12 eindigt de club op een vierde plek en Los Albicelestes plaatsen zich voor het eerst in haar geschiedenis voor de Champions League. Dat verloopt boven verwachting en uiteindelijk is pas de kwartfinale van het toernooi het eindstation. En zelfs dan pas dankzij twee controversiële doelpunten van Borussia Dortmund in de laatste minuut van de wedstrijd.

Financieel blijkt het allemaal net wat minder goed ingestoken te zijn door de Qatarese eigenaar en de schulden stapelen zich op. Het seizoen na de Champions League-run wordt de club vanwege schulden uitgesloten van Europees voetbal. In 2018 volgt degradatie naar het tweede niveau. Ook hier zakt de club al gauw omlaag en in 2023 volgt het ondenkbare: een afzakking naar het derde semi-professionele niveau van Spanje.

De harde kern van Malaga CF: Frente Bokeron

Daar strijdt de club op het moment van mijn bezoek weer mee voor promotie naar de Segunda Division. Dat doet de club met de steun van haar loyale supporters. Want de sfeer in het stadion is er de afgelopen jaren niet slechter op geworden. Nog steeds trekt de club regelmatig 25.000 supporters naar La Rosaleda, het onderkomen van Malaga CF. En dat voor tegenstanders als CF Intercity, Recreativo en UD Melilla.

Ook op fanatiek gebied valt er momenteel weinig te klagen bij Malaga. De Frente Bokeron is de grootste ultra/hooligan groep van de club. Vernoemd naar de Boqueron (ansjovis), een bijnaam voor de inwoners van Malaga. De groep staat bekend om haar extreem-rechtse politieke ideologie, iets dat ook is terug te zien aan de merchandise van de club die vaak het “Falange” symbool draagt; de Spaanse fascistische politieke partij uit de jaren 30.

Lange tijd was de groep verbannen uit La Rosaleda, maar tegenwoordig is de groep weer terug en sterker dan ooit. Dit komt niet in de laatste plaats door een vriendschap die in de afgelopen jaren steeds hechter is geworden. Een band met de ultras van het Italiaanse Lazio Roma, de meest bekende extreem-rechtse groepering in de supporterswereld. De vriendschap valt hierdoor niet bij iedereen even veel in de smaak, maar heeft voor de sfeer in Malaga voorlopig zeker niet nadelig uitgepakt.

Party-eiland 

De verwachtingen voor de sfeer in het stadion zijn dan ook best hoog. Enige nadeel is dat de wedstrijd gepland staat voor 12 uur op de zondagmiddag. Voor de Spanjaarden, die gewend zijn om lekker laat naar het voetbal te gaan, een vreselijke tijd. Rond dat tijdstip hoor je te lunchen, gevolgd door een eventuele siësta. Niet het moment om je longen uit het lijf te schrijven in het stadion. Toch zijn er vandaag bijna 26.000 supporters aanwezig.

Op sportief gebied is de wedstrijd namelijk wel belangrijk. Malaga strijdt nog voor directe promotie, maar mag dan eigenlijk geen punten meer laten liggen. Al helemaal niet tegen de tegenstander van vandaag: UD Ibiza. De lokale FC van het welbekende party-eiland voor iedereen die denkt dat ie heel wat voorstelt, staat op de tweede plek. Een must-win voor Malaga dus.

Heksenketel in La Rosaleda

Vanaf het eerste moment is de sfeer in La Rosaleda vandaag fantastisch. Waar het Spaanse voetbal niet altijd bekend staat om heksenketels gaat het vandaag echt heel erg luid. Bij het clublied voor de aftrap gaan tienduizenden sjaals de lucht in, wat voor een schitterend beeld zorgt. Vocaal wordt de boel geleid door de fanatieke supporters achter het doel. Voor deze tribune hangt een doek van de Fondo Sur, een verzamelnaam voor alle fanatieke groepen binnen Malaga CF.

Na de eerste helft als pers te hebben doorgebracht op het veld (geregeld door de Frente Bokeron na wat Instagram-contact) wordt ik uitgenodigd om de tweede helft vanaf de tribune te beleven tussen de harde kern. Hier zie ik inderdaad nogal wat rechtse verwijzingen, via onder meer enkele opvallende tattoos. Verder is er vandaag weinig te merken van de gevaarlijke reputatie die deze supporters hebben gekregen.

Het is precies voor de fanatieke tribune dat Malaga na 50 minuten spelen een penalty krijgt. Het blijkt later de enige goal van de wedstrijd, die door de thuisploeg met 1-0 wordt gewonnen. Zo blijft directe promotie nog altijd binnen handbereik voor de Zuid-Spanjaarden. Het moet de eerste stap vormen in een terugkeer op het hoogste niveau. Een competitie waar de supporters zeker niet uit de toon zouden vallen!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %