GroundhoppingVoetbal in Hongarije

Bizar: Tweededivisionist in Hongaarse bekerfinale

In Hongarije gebeurt het absurde en bereikt een club uit de tweede divisie de bekerfinale. Budafok, dat doorgaans 500 supporters trekt, speelt in de immense Puskás Aréna tegen Zalaegerszeg. Wie gaat Europa in?


Tegenstellingen

Budafok is een zuidelijk district in Budapest en vanuit het centrum ben je makkelijk een uur bezig om bij het Promontor Utcai Stadion te komen. Aan dit stadion is aardig bijgebouwd de afgelopen jaren. De nieuwe tribunes konden worden gerealiseerd door het geld van de Hongaars-Australische eigenaar Róbert Bélteky. De capaciteit bedraagt nu 2.450 toeschouwers maar dat aantal wordt eigenlijk nooit aangetikt. Dit seizoen draait Budafok kleurloos mee in de middenmoot van Nemzeti Bajnokság II, het tweede niveau van Hongarije.

Echter, het bekertoernooi verloopt heel anders: Budafok verslaat de ene na de andere tegenstander. Bölcske, Szeged, Iváncsa, Kisvárda en Vasas moeten er stuk voor stuk aan geloven. Hoofdcoach János Mátyus weet zijn ploeg telkens attractief te laten spelen in de beker, iets dat in de competitie minder goed lukt. We waren aanwezig bij de thuiswedstrijden tegen Kisvárda FC en Vasas FC, twee clubs die actief zijn op het hoogste niveau. Op een ijskoude avond in maart trok de kwartfinale met Kisvárda slechts 528 toeschouwers. De halve finale tegen Vasas werd wel een uitverkocht huis.

Online verkoop kent de club niet en dus waren we twee uur eerder bij het stadion voor de halve finale met Vasas. Dat bleek de juiste beslissing, want een uur voor de wedstrijd ging de ticketbox op slot. Sommigen, onder wie een paar Britse groundhoppers die we na de wedstrijd in het clubhuis leerde kennen, klommen gewoon over de hekken om het stadion in te komen. De geringe beveiliging lukte het niet overzicht te houden op de massa. Péter Beke zou de held van de avond worden door een hattrick binnen 39 minuten te scoren. De fanatieke zijde kon haar geluk niet op en tot diep in de nacht was het feest in het clubhuis: Budafoki MTE schrijft historie en doet het onmogelijke. Het gaat als tweede divisionist de bekerfinale spelen in de Puskás Aréna.  

Finale? Trainer ontslaan

Zalaegerszegi TE is een club die te boek staat als middenmoter op het hoogste niveau. Hoofdcoach Ricardo Moniz kende een goede start en hield lange tijd zicht op Europees voetbal. Een smet op het seizoen is echter de racismerel door de aanhang van Honvéd Kispest. Aanhoudende racistische spreekkoren leidde ertoe dat Moniz met zijn team van het veld stapte. Vervolgens strafte de bond juist Moniz en mocht hij maandenlang zijn functie niet uitoefenen. Dit had alleen geen invloed op het bekeravontuur. Zalaegerszeg rekende af met Kazincbarcika, Békéscsaba, Mezőkövesdi-Zsóry en Puskás Akadémia. Voor de tweede keer in haar historie bereikt ZTE de bekerfinale.

De laatste training voor de finale, ZTE 1920

Een week voor de finale besluit het management om Ricardo Moniz te ontslaan. Eigenaar Gábor Végh vindt dat het vertoonde spel in een neerwaartse trend zit en wil daarom een schok-effect creëren. Végh, de man die met staatsgeld zijn eigen stadion heeft (af)gebouwd, stelt Gábor Boér aan. De trainer die hij twee jaar eerder nog op straat zette. Moniz is hiermee een grote finale ontnomen, maar miljardair Végh zal dat niets kunnen schelen.

Het bekertoernooi kende dit seizoen verrassingen, maar Budafok en Zalaegerszeg hebben vooral mazzel gehad met de loting. Derdedivisionist Iváncsa kegelde Ferencváros uit het toernooi, terwijl Puskás Akadémia achtereenvolgens grote clubs als MOL Fehérvár, Újpest en Debrecen uitschakelde. Het valt ook bijna niet te bevatten: een bekerfinale tussen Budafok dat doorgaans 500 supporters heeft en Zalaegerszeg die het moet doen met 2.000 supporters. Plaats dit in de Puskás Aréna waar 67.155 man in kan en je krijgt een absurd beeld. Toch worden er nog 24.152 kaarten verkocht, mede omdat Zalaegerzeg kan rekenen op de steun van Ferencváros. Fradi erkent ZTE namelijk als enige vriend in Hongarije.

Aanvoerders Dávid Kálnoki-Kis en Dávid Kovács (Foto: MLSZ)

De Bekerfinale

Corteo naar het stadion, bron: ZTE 1920

Het is 3 mei 2023 als de dag van de bekerfinale aanbreekt. De kranten speculeren over Budafok als tweededivisionist in Europa, iets dat eerder is voorgekomen in 1984 toen Siófok Bányász de beker won tegen Győr. Het zou komisch zijn, maar ook een ramp voor het Hongaarse voetbal. De supporters van Budafok gaan per tram naar het stadion en Zalaegerszeg organiseert bussen en treinen om in Budapest te komen. Vanaf het treinstation Keleti Pályaudvar lopen ZTE en Fradi een mars, waar al een goede dosis aan pyro wordt afgestoken. Iedereen in de mars heeft speciale shirts aan die zijn gemaakt voor de finale en ze blaken van het zelfvertrouwen. ZTE zou toch niet kunnen verliezen van Budafok?

Sfeeractie Budafok

In het stadion zien we blauw-witte en rood-zwarte choreografie. De aanhang van Budafok doet haar best maar door het kleine aantal supporters ziet het er een beetje triest uit. Aan de andere kant creëert Zalaegereszeg een blauw-witte zee met de letters ZTE. Dit komt beter uit de verf gezien de uitverkochte eerste ring. Opvallend is dat de pyro van ZTE wordt gedoogd en bij Budafok de beveiliging ingrijpt. De enkele supporters van Budafok die een fakkel in de lucht houden worden eruit gepikt en meegenomen. Bij Zalaegerszeg en de vrienden van Ferencváros mag gerust alles de lucht in, wellicht dat de connecties van Fradi hiermee te maken hebben. 

ZTE en Fradi, (Foto: Sportfotok.hu)

De wedstrijd tussen de middenmoters van de eerste en tweede divisie is van een afzichtelijk niveau. In negentig minuten voetbal gaat er amper een bal op doel en daarom komt er een verlenging aan te pas. Lange tijd lijkt het erop dat Budafok er een strafschoppenserie uit weet te slepen, maar dan schiet Dániel Németh raak vanuit mooi combinatiespel. Als Szabolcs Szalay dan ook nog een vrije trap op schitterende wijze het doel in schiet, barst het feest los: Zalaegereszeg gaat voor het eerst sinds 2010 Europa in en wint haar eerste beker. Budafok mag ontzettend trots zijn op haar bekeravontuur. Bijna herhaalde de club het sprookje van Siófok in 1984. 

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %