ActueelVoetbal in HongarijeVoetbalderbys

Ferencváros slacht Újpest in de derby en domineert Budapest

Begin september maakte Boedapest zich op voor de klassieker: de 236e derby tussen Újpest en Ferencváros. Het treffen staat doorgaans bekend om spektakel op de tribunes en felle duels op het veld. Deze editie nam een bijzondere wending ten afschuw van de thuissupporters. Fradi overklaste Lilák totaal met 0-6 en na het laatste fluitsignaal moesten de spelers van Újpest het paars-witte tenue inleveren bij de harde kern. Het contrast tussen de treurige schaamte bij de thuissupporters en het gelach vanuit het feestende uitvak kon haast niet groter.

Zwaar geschut

Wanneer ik ruim twee uur voor de wedstrijd naar het Szusza Ferencstadion probeer te komen, zie ik niet ver van het centrum al een groep ultras van Ferencváros die door de politie een straat terug worden gestuurd. Door de derby rijden er geen bussen in het noordelijke Újpest-district en wordt de metrolijn nauwlettend in de gaten gehouden. De vele speciale politiekrachten die zijn ingezet vallen te herkennen aan de rode baret die wordt gedragen. Het geschut waarmee men rondloopt is indrukwekkend en tekenend voor de heftigheid die staat te wachten bij deze wedstrijd.

Aangezien Újpest het seizoen zo dramatisch is begonnen, is het stadion dit keer niet uitverkocht. De club staat op de laatste plek en Ferencváros heeft vooralsnog alles gewonnen in de competitie. In een tijdsbestek van één week trof Fradi alle clubs uit Boedapest die actief zijn op het hoogste niveau van Hongarije. Van Honvéd en Vasas werd er gewonnen en nu vormde de rivaal de volgende horde.

Sfeeracties

Meerdere controles en een strenge fouillering verder, viel bij binnenkomst gelijk op hoeveel lawaai het uitvak maakte in het Szusza Ferencstadion. De opkomstmuziek werd na een paar seconden expres harder gezet zodat dit het gezang van de Green Monsters zou overstemmen. De fanatieke kant van Ujpest creëerde een mooie paarse sfeeractie en een bijbehorend spandoek, terwijl Ferencváros vooral witte en groene rookbommen produceerde. De vele rook van beide kanten kwam uit in het midden van het stadion waardoor de aftrap een tijd op zich liet wachten.

Politie in actie

Binnen tien minuten wist Ferencváros al te scoren en vanaf dat moment werd de vrees van Újpest bevestigd: dit gaat een hele zware avond worden. Bij het uitvak gingen de ene na de andere rode, groene en witte vlammen omhoog en hadden de stewards onderaan het vak een hoop werk om de afgestoken pyro op te ruimen wanneer het vuur gedoofd was. Een aantal keren hadden de Lilák-supporters om mij heen genoeg van de blijdschap in het uitvak en probeerde men via allerlei handgebaren en gescheld duidelijk te maken af te willen spreken na de wedstrijd. Dat zal niet zijn om een kop koffie te drinken.

Omdat het scorebord bij rust al 0-4 aangaf, voelde de politie het aankomen dat het zomaar fout kan gaan op de tribunes. Langs de gehele zijde van de Újpest harde kern werd een lijn gevormd door zwaar bewapende agenten met de rode baret. Er leek het vermoeden te heersen dat er een veldbestorming zou aankomen als de score nog verder oploopt of dat de keeper van Ferencváros van alles naar zijn hoofd krijgt gegooid.

https://www.tiktok.com/@danielsenaxedal/video/7139626649041292550?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Naar de slachtbank

Ondanks de stand en lijn aan politie pal voor het vak, ging de fanatieke zijde van Lilák massaal tekeer met rookbommen en pyro aan het begin van de tweede helft. Sommige fakkels leken de rij agenten te raken, maar er werd niet ingegrepen. Ondertussen gingen de Green Monsters ook door met het afsteken van pyro en kon er nog twee keer gejuicht worden: de eindstand kwam neer op maar liefst 0-6. Bij elk doelpunt werd het vermaak in het uitvak luider en gingen er vele nieuwe fakkels de lucht in. Újpest werd uitgelachen door Ferencváros en de schaamte in het stadion kon je voelen.

Toen de lijdensweg voor Újpest ten einde leek te zijn, eisten de ultras ook nog eens het tenue van de spelers en schreeuwden ze om een vertrek van de eigenaar en trainer. Het paars-witte tenue werd ingeleverd en de spelers dropen af naar de kleedkamer. Dit historische verlies zal de boeken ingaan als een gitzwarte dag voor Újpest. Het is voor het eerst in meer dan honderd jaar dat Lilák thuis in de competitie zo erg af is gegaan tegen de rivaal. Kampioen Ferencváros heeft in één week de clubs uit Budapest laten zien wie de baas van de stad is en blijft.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %