GroundhoppingVoetbal in Hongarije

Bij de Oekraïense grens: Kisvárda Master Good FC

Het logo van Guadalajara kopiëren, diepe politieke banden, een vreemd stadion en kippenfabriek in de officiële naam. Het kan Kisvárda Master Good FC allemaal niet gek genoeg.

Minister Seszták

Kisvárda Master Good FC is een voetbalclub uit het gelijknamige dorpje Kisvárda in Hongarije, dicht tegen de Oekraïense grens waar momenteel een oorlog gaande is. De club is opgericht in 1911 en speelt zijn thuiswedstrijden in het bijzondere Várkerti Stadion. In de eerste honderd jaar heeft de club alle niveaus van het Hongaarse voetbal gezien maar wist het nooit constant te presteren op het hoogste niveau. Een lans werd gebroken toen de club werd heropgericht in 2013 door Miklós Seszták, een controversiële ondernemer en Fidesz-politicus. 

Sinds de komst van de toenmalige Minister van Nationale Ontwikkeling zijn er grote bedragen geld overgemaakt en kwam er een gloednieuw stadion. Onderzoeken tonen aan dat Seszták schuldig was aan belangenverstrengeling en corruptie. Door de geringe transparantie heeft Seszták zijn gang kunnen gaan en is een snelle weg omhoog gevonden door de club. Later moest hij door de vele beschuldigingen aftreden als minister. 

Miljoenen Stadion

De laatste jaren kent Kisvárda ongekende successen. De club bereikte in het seizoen 2019/20 de bekerfinale en eindigde in 21/22 zelfs op de tweede plek achter recordkampioen Ferencváros. Dit betekende dat de Europa League naar het dorpje kwam, een ondenkbare prestatie dat nooit gelukt zou zijn zonder de hulp van Miklós Seszták. De laatste jaren houdt de politicus meer afstand van de club. Hij komt nu in het nieuws als vertegenwoordiger van het dorp, bijvoorbeeld in 2021 toen McDonalds er besloot een vestiging te plaatsen. 

Het Várkerti Stadion van Kisvárda is een topic van controverse. Dit miljoenenstadion staat in een dorp waar 14.400 wonen en heeft veel meer gekost dan op de planning stond. De bouw begon in 2013 bij de heroprichting van de club en werd voltooid in 2018. Oorspronkelijk had de regering 120 miljoen Forint uitgekeerd door het lobbyen van Seszták, want anders had de club nooit in aanmerking gekomen voor een nieuw stadion. Later werd het project waanzinnig duur en riep de overheid het – bizar genoeg – uit tot prioritaire investering voor de nationale economie van Hongarije. De kosten liepen op tot 2,5 miljard Forint (6,5 miljoen euro), 20 keer zo veel als de eerste berekening.


Kippenfabriek

Je zou denken dat het Várkerti Stadion heel wat is geworden, maar het resultaat valt tegen en heeft iets komisch. De hoeken zijn leeg en gesloten, bestaande uit rode wanden die doorlopen in het hele stadion. De minuscule tribunes, met name de korte zijden, zijn verhoogd met grijs beton. Zelden tot nooit is het stadion vol, ondanks dat er slechts 3.150 supporters in passen. 6,5 miljoen euro voor een capaciteit van 3.150 supporters. Dat is meer dan 2.000 euro per stoel!

Kisvárda FC is een voetbalclub zonder ziel en eigenlijk zonder supporters. De ‘fanatieke’ kern bestaat uit hoogstens twintig mensen en het uitvak is altijd beter bezet. Om een voorbeeld van de nepheid te benoemen: de club gebruikte een gekopieerde versie van het logo van Guadalajara uit Mexico. In 2020 is dit aangepast naar een eigen logo met draken. De voetbalclub maakte het vervolgens nog bonter door kippenfabriek Master Good aan de officiële naam toe te voegen. Deze sponsor is overal in het stadion te zien en staat uiteraard op het shirt van Kisvárda Master Good FC

Debrecen

Om het dorp Kisvárda te bereiken ben je bijna vier uur bezig vanuit de hoofdstad Budapest. Na een Intercity pakken we de stoptrein in Nyíregyháza en komt het volledige uitvak met Debreceni VSC supporters ons vergezellen. Zij maken er een sfeervolle rit van en in Kisvárda wacht een politiestoet ons op. Onder begeleiding zien we een gedeelte van de rustige buurten. Naast het stadion vallen een kasteel en familiepretpark op. Er is aardig wat te doen voor de lokale bevolking.

Dit seizoen speelt Kisvárda opnieuw een rol in de bovenkant van de competitie en is een Europese ticket mogelijk. Dat geldt ook voor Debrecen, het uitvak verwelkomt het team met een mooie sfeeractie. Kisvárda heeft een doek dat verwijst naar het kasteel verderop. Onder de leiding van (ex-PSV’er) Balázs Dzsudzsák overleeft Debrecen een stormachtige eerste helft. De thuisclub weet de kansen echter niet te benutten. De ultras van Debrecen laten zich de hele wedstrijd goed horen. Ze overstemmen elk geluid van de andere kant. 

Feest in uitvak

De wedstrijd is van een aardig niveau, hoewel het uitvak vooral de show steelt. Debrecen wint de lastige wedstrijd met 0-1. Dzsudzsák commandeert het team naar de supporters en er wordt uitgebreid gezamenlijk feest gevierd. Wellicht dat het Kisvárda Master Good FC weer lukt Europa in te gaan, maar laten we hopen voor het Hongaarse voetbal van niet. Er zijn mooiere voetbalclubs, die niet alles te danken hebben aan politici, geen logo kopiëren en geen kippenfabriek in de naam gooien.


DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %