Voetbal in HongarijeVoetbalderbys

Gekte bij de 237e Budapest Derby: Ferencváros – Újpest

De belangrijkste wedstrijd van Hongarije is een gigantisch spektakel. Van de ultra-pub en paarse aapjes tot de sfeeracties en passie op de tribunes. Je moet een keer in je leven naar deze Hongaarse gekte.


Tickets lastig

Ferencváros en Újpest. Fradi en Lilák. De twee grootste clubs van Hongarije ontmoeten elkaar vandaag voor de 237e Budapest Derby. Dat betekent explosiviteit, letterlijk en figuurlijk. Onder het oog van een karrenvracht aan zwaarbewapende politie staat de derby altijd onder hoogspanning. Ferencváros beleeft een zorgeloos seizoen en stond met de winter al een straatlengte voor op de rest van de competitie. Met Újpest is dat een heel ander verhaal, de club zit in een crisis en moet vechten tegen degradatie. De Belgische eigenaar ligt overhoop met de supporters en wil de club graag verkopen.

Een ticket voor de wedstrijd bemachtigen is moeilijk, omdat je een supporterskaart nodig hebt. Die kun je enkel persoonlijk aanmaken een aantal dagen voor de wedstrijd, hierbij maakt de club een foto van je en slaat het je vingerafdrukken op. Bij de poort naar het stadion dien je elke keer je hand te scannen met je kaart om naar binnen te komen.

Paarse aapjes

We zijn zo’n drie uur voor de wedstrijd begint bij de ultra-pub Szöglet Presszó, in het park tegenover de Groupama Aréna. Ondergronds bij het Népliget metrostation en de pub worden nitraten afgestoken en zien we vele groene flares. Er zijn meerdere supporters aanwezig van anders clubs waarmee Fradi een vriendschap heeft. Onder meer Śląsk Wrocław, Rapid Wien en Zalaegerszeg zijn er bij. Overal ruik je de geur van vuurwerk terwijl straatverkopers je paarse pluche aapjes proberen aan te smeren. De paarse aap moet de tegenstander voorstellen. Van oude opa’s tot jonge kinderen, ze lopen allemaal met een gek paars aapje.

De sfeer in de ultra-pub is positief en de supporters hebben duidelijk zin in een nieuwe overwinning op de rivaal. Dan komt er ineens een supporter binnen met een bebloed gezicht, er was een groot gevecht uitgebroken nabij het metrostation. De meeste supporters van Újpest kwamen aan in aparte bussen maar zo’n honderd ultras gingen op eigen houtje naar het uitvak. Met behulp van Vasas FC kwam het tot een confrontatie met de Ferencváros ultras, al was de politie snel ter plekke om een verdere escalatie te voorkomen. 

Te gekke sfeer

Het volle stadion is helemaal klaar voor het langst bestaande duel van Hongarije. Bij aanvang van de spelers wordt er een grootschalige sfeeractie opgetakeld door Green Monsters, bijgezet met vuurwerk en naderhand pyro. Tegelijk gaat het volle uitvak met Lilák ook te keer met zwaar geschut. De supporters ondersteunen de teams optimaal.

Eerder dit seizoen bij Újpest eindigde de derby catastrofaal voor de paarsen, er werd beschamend verloren met 0-6 van groen-wit. De woede in het stadion was zo groot dat de spelers het shirt moesten inleveren bij de harde kern. Dit keer komt Lilák echter beter voor de dag. Na een moeilijk begin waarin Fradi de dienst uitmaakt en een knullig eigen doelpunt voor de 1-0 zorgt, groeit
Újpest langzaam in de wedstrijd.

Groen – Paars

Na de rust komt Green Monsters met opnieuw een spandoek en vliegt de pyro de lucht in. Honderden sjaals met de leus ‘Mocskos Újpest‘ worden vastgehouden, oftewel ‘Vieze Paarsen‘.  Újpest komt vervolgens tot een knappe gelijkmaker via een mooie aanval en laat het uitvak ontploffen. In de laatste twintig minuten loopt Fradi toch uit op een 3-1 overwinning, een rode kaart van de doelman beslist de wedstrijd definitief.

Veel mensen blijven in het stadion om de spelers het feest te zien vieren met de fanatieke zijde. Fradisták is trots en de fanatieke zijde heeft nog meer pyro paraat. Het is één groot feest in het stadion. Ferencváros is de baas over Újpest, Budapest en binnenkort Hongarije. Het vijfde kampioenschap op rij is een kwestie van tijd. 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %