Voetbal in Oost-Europa

Wie is MOL? Hongaarse voetbalcultuur bij Videoton

De vliegtickets zijn gekocht, het hotel geboekt en de perskaarten toegezegd. Niks staat ons meer in de weg om de passievolle Boedapest derby tussen Ferencvaros en Ujpest vanaf de eerste rang te beleven. Zou je zeggen. Totdat we een bericht tegen komen van de ultras van Ujpest. Zij boycotten het duel. Dat is een tegenvaller, maar ook van één kant blijft de derby het bezoeken waard. Tot enkele dagen voor vertrek het nieuws nog slechter wordt. Het veld van Ujpest is té slecht en de politie weigert goedkeuring te verlenen voor een verandering van stadion. De wedstrijd wordt afgelast. We besluiten toch maar af te reizen naar Boedapest. In blinde paniek en onder druk van een voetbalverslaving gaan we maar naar de dichtstbijzijnde profclub die wel voetbalt: MOL Fehérvár.

Het is pas de wedstrijddag zelf dat we besluiten om wat onderzoek te doen naar de club. De naam MOL Fehérvár met de MOL Aréna doet zelfs bij deze voetballiefhebbers geen enkel belletje rinkelen. Pas dan ontdekken we naar welke club we daadwerkelijk gaan. Voor de naamsverandering in juli 2019 en de sponsoring door de Hongaarse olie- en gasmaatschappij MOL droeg de club uit Fehérvár de naam Videoton. Dit is wél een naam die een belletje doet rinkelen. In 1985 haalde de club zelfs de finale van de UEFA Cup. Thuis in Boedapest werd 0-3 verloren van het Real Madrid van Emilio Butragueño. De 0-1 winst in het Bernabeu was helaas niet genoeg voor de eindwinst. In het afgelopen decennium werd de club nog driemaal tot beste van Hongarije gekroond. Vorig seizoen werd de groepsfase van de Europa League gehaald en kwamen de wereldsterren van Chelsea op bezoek in de MOL Aréna. Het feit dat we naar deze historische topclub gaan, verzacht de pijn van de gemiste derby toch een beetje.

Red-Blue Devils

Na een uurtje rijden vanuit centrum Boedapest komen we aan in Fehérvár. De MOL Aréna is een gloednieuw stadion vlak naast een begraafplaats en het is slechts twee jaar in gebruik. Het biedt plaats aan 14.000 toeschouwers, een aantal dat de club eigenlijk vrijwel nooit haalt. Zeker niet als er een nietszeggende tegenstander zoals vandaag op bezoek komt. Mezőkövesd Zsóry FC is een hele kleine club uit Oost-Hongarije. Het is dus al een wonder dat de club nog enkele tientallen supporters heeft meegenomen. De club is zo aardig geweest om ons op korte termijn van perskaarten te voorzien en we kunnen dus gaan zitten waar we willen. We besluiten plaats te nemen achter de korte zijde om dicht bij de ultra’s van Videoton te staan.

De supporters van de thuisploeg zijn een welkome verrassing. De Red-Blue Devils zijn een prima groep ultra’s. Voor het vak hangt een groepsdoek in de kleuren van Videoton. Boven op een capostand staan een trommelaar en een capo met megafoon de groep op te jutten. De hele wedstrijd lang laat de groep bij vlagen goed van zich horen. Het geeft de wedstrijd nog enig elan, want verder doet het grotendeels lege stadion vooral armoedig aan. Wel is het mooi om te zien dat er veel vaders met kinderen aanwezig zijn.

Houri

Op het veld is het voetbal niet van spectaculair niveau. Hoewel Videoton mee draait in de top is het voetbal in Hongarije nu eenmaal niet zo heel bijzonder. Na een kwartier komt de uitploeg verrassend genoeg op voorsprong. Het uitvak mag juichen. Een minuut later staat het echter alweer gelijk. Zo werken de topclubs. Na een halfuur schiet de Franse vleugelspeler Houri, ooit nog goed voor nul wedstrijd bij Roda JC, van twintig meter de bal in de kruising. Videoton staat 2-1 voor. Ook de tweede helft blijft de voorsprong intact. De supporters van Mezőkövesd Zsóry mogen zich daar wel flink genaaid mee voelen. Twee doelpunten van de uitploeg worden afgekeurd. Eén vanwege een overtreding die niemand heeft gezien en één vanwege twijfelachtig hinderlijk buitenspel.

Het zijn dus uiteindelijk de Red-Blue Devils die met de spelers de punten mogen vieren. De keeper komt zelfs nog naar de tribune gelopen om wat kinderen van een handtekening te voorzien. Geweldig om te zien. Na de afgelaste derby hadden we het niet meer verwacht, maar deze avondwedstrijd bij Videoton was allesbehalve een tegenvaller!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %