Nederlandse clubs in Europa

AZ in Europa: de trip naar Liechtenstein

Dat FC Vaduz de groepsfase van de Conference League haalde is een van de grootste voetbalstunts van de afgelopen jaren. Supporters van de tegenstanders realiseren zich dat dit mogelijk de enige keer is dat ze deze trip kunnen maken. AZ had het geluk en werd gekoppeld aan de club uit Liechtenstein. We spreken met supporters van AZ die ervoor kozen om deze trip per trein af te leggen en die reis verliep niet geheel vlekkeloos.

Allereerst is de route van Vaduz naar het hoofdtoernooi iets wat de aandacht verdient. Het team uit de Zwitserse tweede divisie (!) wint zo goed als elk jaar de Liechtensteinse beker: in 2023 lukte dit voor de 49e keer. Dankzij deze prijs kan de club instromen in de voorrondes van de Conference League.

Na verlenging won Vaduz in de tweede ronde van FC Koper uit Slovenië. De volgende horde was het Turkse Konyaspor. In het eigen Rheinparkstadion gaven de Liechtensteiner in de 88e minuut hun voorsprong uit handen en werd het 1-1. De return verliep spectaculair: voor het oog van 22 duizend supporters stuntte de club door met 2-4 naar huis te gaan.

Het sprookje duurde voort. In de play-offronde wachtte Rapid Wien. In Liechtenstein zagen 3,5 duizend toeschouwers de teams met 1-1 gelijkspelen. Je zou verwachten dat Rapid dit thuis wel even recht zou zetten. Echter, een week later stond Vaduz na 22 minuten met 0-1 voor en moest Rapid na 35 minuten met tien man verder. Vaduz wist de voorsprong vast te houden en schreef zo geschiedenis. Voor het eerst behaalde een club uit Liechtenstein de groepsfase van een Europees toernooi!

Loting

We spreken met supporter E. Hij besloot met een grote groep de trein te pakken voor de uitwedstrijd tegen Vaduz. Wat vonden ze van de loting? ”AZ kreeg een typische AZ-loting in de Conference League, er mocht weer gespeeld worden in elke uithoek van Europa. Dnipro (Oekraïne, gespeeld in Slowakije), Apollon Limassol (Cyprus) en FC Vaduz (Liechtenstein). Het ministaatje net onder Duitsland tussen Zwitserland en Oostenrijk zou wel eens geschikt kunnen zijn om na lange tijd weer eens een mooie treinreis te maken. En inderdaad, een reis van zo’n negen uur zou je daar brengen.”

Treinreis

”Veel hadden nog niet eerder een Europees duel bezocht met de trein en dus wisten we een mooie groep van zo’n 60 man op te trommelen uit veel Noord-Hollandse plekken als Alkmaar, Schagen, Egmond, Uitgeest en Castricum om gezamenlijk de reis te maken per trein. Aangezien Liechtenstein zelf heel duur is en er vrijwel niemand woont werd de keuze gemaakt om te verblijven in Feldkirch, een kleine stad in Oostenrijk. Ook prima te bereiken per auto en trein. Vooraf werd dan ook opgeroepen om deze reis te gaan maken.

Ondanks het kleine stadion kreeg AZ veel kaarten, al snel werd duidelijk dat de hele korte zijde beschikbaar zou worden gesteld. In totaal zouden zo’n 600 uit Alkmaar de reis maken eind oktober. De bedoeling was om woensdag, een dag voor de wedstrijd, om 06:00 op Amsterdam de rechtstreekse trein naar Frankfurt te pakken. Echter, in Amsterdam kwamen we erachter dat deze trein uitviel. Een lekker begin!”

Politie in de trein

”Wat volgde was een reis via Utrecht, Wageningen, Arnhem, Düsseldorf en uiteindelijk een Duitse stoptrein om eerst maar eens in Frankfurt te komen. Vanaf zes uur zat iedereen al lekker aan een biertje en eenmaal aangekomen in Duitsland bleek dat niet zonder problemen. Dat de Duitse treinreizigers met een ochtendhumeur niet op een groep voetbalsupporters zat te wachten bleek wel toen we nog voor Frankfurt werden opgewacht door aardig wat agenten die ons verzochten de trein per direct te verlaten.

De angst dat dit wel eens het voortijdige einde kon zijn van deze Europese trip was aanwezig, maar gelukkig hadden we wat jongens die in hun beste Duits aan de agenten onze situatie konden uitleggen. En verrassend genoeg begrepen de agenten ons probleem en kregen we een vrijbrief om de hele dag via welke trein dan ook door Duitsland te mogen reizen. Deze letterlijke vrijbrief heeft ons daarna nog vier keer (!) gered toen agenten werden opgetrommeld ter controle. Verder was de treinreis natuurlijk hartstikke gezellig met het nodige gezang, geplak en gekaart.

Uiteindelijk arriveerden we na een treinreis van zo’n twaalf uur pas in Feldkirch. Feldkirch was een rustig middeleeuws stadje en had een situatie als deze mogelijk nog nooit meegemaakt, want we kregen op straat veel bekijks. Eenmaal aangekomen in de overvolle Irish Pub moesten er steeds nieuwe vaten bier komen omdat daar nog nooit zoveel man had gestaan.”

Matchday

”De volgende dag gingen we Feldkirch even verkennen, er was een mooi kasteel met wat interessante historische verhalen binnenin, voor degenen die daarvan houden. Verder was er eigenlijk helemaal niets te beleven. Dit zorgde ervoor dat er al vroeg verzameld werd op de enige straat in het stadje waar wat cafés zaten. Zij hadden deze drukte ook niet verwacht, maar vonden de AZ-supporters die donderdagmiddag de stad overnamen erg gezellig en het zorgde natuurlijk voor de nodige omzet.

De lokale bevolking vond het ook leuk om wat reuring te hebben en dus leverde dat wat leuke gesprekken op. Toen het zonnetje ook nog eens doorbrak was het heerlijk zitten op de terrasjes, naarmate het bier vorderde nam het gezang toe en rond 16:00 ging het grootste gedeelte van de groep richting het busstation. Hier waren gratis bussen geregeld om richting Vaduz te gaan. In het centrum van Vaduz kwam de sfeer er pas echt in, want daar kwamen alle supporters samen en werd er flink wat vuurwerk afgestoken en gezongen.”

Corteo en in de hekken

”Uiteindelijk liep de gehele groep met 600 AZ’ers in een corteo richting het Rheinpark Stadion. Dit vonden de inwoners van Vaduz ook allemaal erg interessant, gezien het niet vaak voorkomt dat er zoveel voetbalsupporters op bezoek komen in het dwergstaatje. In de poule was AZ dan ook de grootste club en dus kwam zelfs de Prins van Liechtenstein het duel bekijken, of hij ook heeft genoten van de Alkmaarse sfeer is bij ons onbekend. Het uitvak van het stadion was prima, het zicht was goed, en voor de gracht stonden wat hekken waar tijdens de doelpunten lekker in gehangen kon worden. We zagen vrijwel geen politie.

De sfeer in het stadion was niet heel bijzonder, het had meer weg van een oefenwedstrijd. Er waren dan ook slechts 1900 toeschouwers. FC Vaduz beschikte over een kleine harde kern. Hoewel ze af en toe druk aan het springen waren, was dat niet te horen aan de andere kant van het stadion. AZ won met 1-2, Kerkez en Van Brederode vierde hun doelpunten met het meegereisde uitvak en overwintering was weer een feit. Na de wedstrijd stonden de bussen bij het uitvak weer klaar om ons naar Feldkirch te brengen en daar werd nog wat gezopen voordat het bedje na een lange dag weer werd opgezocht. De volgende dag was de trein naar huis was weer net zo’n drama als de heenreis en kwamen we uiteindelijk weer rond middernacht aan op Alkmaar Centraal.”

Meer lezen over Nederlandse supporters in Europa? Lees onze artikelen over de awaydays van Groningen in 2015, PEC’s historische trip naar Praag, Ajax in Lissabon, de reizen van AZ in 2019-2020, het bezoek van Vitesse aan Nice, Heerenveen in Helsingborg (2007), Willem II in Luxemburg of het debuut van Heracles in Arouca!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %