Voetbalgeschiedenis

ADO-legende Dolf Niezen onverwachts overleden

Afgelopen nacht is Dolf Niezen op 94-jarige leeftijd plotseling overleden. Niezen was de enige nog levende ADO-speler van het kampioensteam van 1943. Enkele weken geleden maakte premier Rutte nog een selfie met de oud-doelman samen ADO-supporters die een doek hebben opgehangen bij het zorgcentrum waar hij tot nu heeft gewoond.

Dolf Niezen mocht op zestienjarige leeftijd debuteren in het eerste elftal van Den Haag. Een hele gave ervaring natuurlijk, maar het opmerkelijke is dat ADO destijds volop meedeed voor de titel.
Diezelfde Niezen was getuigen van ADO’s eerste landskampioenschap in 1942. Helaas als reservekeeper achter Willem Koek.
Het daaropvolgende seizoen prolongeerde ADO Den Haag de titel door SC Enschede met 1-0 te kloppen. Ditmaal stond Niezen wel onder de lat en had hij direct een record te pakken: hij was op dat moment de jongste keeper die kampioen werd in Nederland.

De afgelopen jaren heeft Niezen in Drenthe gewoond. Sinds het overlijden van zijn vrouw keerde hij terug in de stad waar hij grote successen kende. In de herfst van 2019 werd een zorgcentrum in Benoordenhout zijn onderkomen.
Toen enkele supporters van Fansupport Den Haag en SV Haagsche Bluf een prachtig doek bij het zorgcentrum ophingen om hem een hart onder de riem te steken tijdens de Coronatijden, zei Niezen: “Prachtig, ik sta nu meer in de belangstelling dan toen ik keepte…’’. Ook de premier kon het niet laten om even een selfie te maken met de ADO-legende.

Met het overlijden van Dolf Niezen wordt misschien wel het meest historische en succesvolle tijdsperk van de club afgesloten. In de Hekken wenst alle nabestaanden van Dolf Niezen veel sterkte!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %