Voetbal in Portugal

Capo van FC Porto opgepakt; politie valt binnen door presidentsstrijd

De supporterscultuur in Portugal is op veel vlakken anders dan die in Nederland. Zo lijken de grote fanatieke groepen meer op de Barra Bravas in Argentinië, met veel macht binnen de club en de mogelijkheid geld te verdienen aan o.a. kaartverkoop. De leiders van deze groepen zijn vaak praktisch beroemdheden in het land. En geen een is bekender dan Fernando Madureira, de Macaco Lider, van de Super Dragoes van FC Porto.

Als we het hebben over een nationale beroemdheid, overdrijven we niet. Macaco Lider (de apen leider), heeft maar liefst 230.000 volgers op Instagram (zijn vrouw moet het doen met 40k en zijn dochter met 37k). Niet bepaald no face, no case dus. Madureira is het type bekendheid dat in Nederland mee zou kunnen doen aan Expeditie Robinson zullen we maar zeggen. We schreven eerder al over Macaco en zijn invloed binnen Canelas 2010: de meest geduchte club van Portugal. Daar komt voorlopig een einde aan, want afgelopen week werd de capo door de politie van zijn bed gelicht…

Jorge Nuno Pinto da Costa

De achterliggende reden daarvoor wordt eigenlijk vrij snel duidelijk als je door het account van Macaco scrollt. Vrijwel al zijn recente posts gaan namelijk over één ding. Onvoorwaardelijke liefde en lof voor de huidige president van FC Porto: Jorge Nuno Pinto da Costa. Al sinds april 1982 de baas bij de club en de langstzittende en meest succesvolle voorzitter in de gehele voetbalwereld. En een man die erg goed lijkt te liggen bij de capo van de Super Dragoes. Zo hielden de supporters voor zijn 86-jarige verjaardag eind vorig jaar een gigantische pyroshow in de straten van Porto.

Het waarom daarvan laat zich niet al te lastig raden. Tussen de president en de leider van de Super Dragoes is door de jaren heen een bepaalde verstandhouding gegroeid. De supporters bieden loyale steun aan de president en fungeren in principe als zijn leger voor mensen die kritiek willen leveren. In ruil hiervoor krijgen zij veel macht binnen de club en de mogelijkheid om bakken geld binnen te halen met de verkoop van tickets, merchandise en andere (eventuele illegale) spullen. Een prima deal voor beide zijdes.

André Villas Boas

Wat dus niet past in die deal is de inmenging van buitenstaanders die de huidige machtsorde willen verstoren. En laat dat nu juist aan de hand zijn. André Villas Boas, voormalig trainer van o.a. Tottenham Hotspur en FC Porto zelf, heeft zich kandidaat gesteld voor de voorzittersverkiezingen in april van dit jaar. Dat Villas Boas mag rekenen op veel steun zorgt voor woede bij de Super Dragoes. Villas Boas is niet van plan om dezelfde voordeeltjes te gunnen aan Macaco en zijn groep.

Dit alles kwam tijdens de algemene ledenvergadering (in Portugal werken ze ook met het socio systeem) tot ontploffing. De Super Dragoes besloten om eens goed duidelijk te maken hoe zij in de situatie staan. Supporters met kritiek wordt het zwijgen opgelegd, meerdere mede-supporters die steun aan André Villas Boas uitspreken worden met de dood bedreigd en in de zaal komt het tot meerdere vechtpartijen.

Deze vergadering zorgt voor nationale krantenkoppen en veel aandacht voor de supporters van FC Porto. Te veel aandacht, zo lijkt het nu. Want hoewel Macaco machtige vrienden heeft (en daardoor lang buiten schot is gebleven) heeft André Villas Boas ook machtige vrienden en die lijken nu de doorslag te geven.

Belastingontduiking

Vanwege de bedreiging en mishandelingen bij de algemene ledenvergadering als directe aanleiding besluit de politie om binnen te vallen bij de capo van FC Porto. Hier wordt o.a. cocaïne, 3 luxe auto’s, duizenden euro’s in cash, 1 vuurwapen, pyro en wedstrijdkaarten in beslag genomen. Buiten Macaco zelf worden ook zijn vrouw, de SLO van FC Porto, een voorzitter van de club en enkele andere leden van de groep gearresteerd.

Allen zitten voorlopig nog steeds vast en gisteren trokken honderd ultras naar de rechtbank om steun te betuigen aan hun leider. Die nu flink in de problemen lijkt te zitten. Niet alleen de mishandeling en bedreiging lijken daarbij een probleem te vormen, maar vooral eventuele ontduiking van de belastingdienst dreigen.

Officieel is Macaco namelijk werkloos en verdient zijn vrouw het minimumloon, maar gezien zijn huis in de dure wijk van Porto en de aangetroffen duizenden euro’s cash en luxe auto’s lijkt dit verhaal twijfelachtig. Ontduiking van de belastingdienst kan goed zijn voor jaren gevangenisstraf. Alhoewel je het in Portugal, waar corruptie nog altijd een groot probleem is, maar nooit weet. Eén ding is in ieder geval zeker. De Super Dragoes van FC Porto zitten voorlopig zonder hun leider…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %