GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend Portugal #9: Een bezoek aan slechtste club van Lissabon

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 9: CDOM Parque das Nações

Van het gigantische Estádio da Luz van de grootste club van Portugal zette ik de week erna koers richting het piepkleine Campo do Vitoria da Picheleira om te kijken naar de slechtste club van Lissabon. CDOM Parque das Nações neemt het namelijk in de voorronde van de regionale beker van Lissabon op tegen Fundação Salesianos uit Estoril. Zelf vind ik niks mooier dan bekervoetbal en zeker op regionaal niveau. Waar competitiewedstrijden vaak nogal saai zijn, geeft bekervoetbal altijd een extra stimulans en zorgt altijd voor mooiere wedstrijden.

Het bordje wat mij gelukkig in de richting van het complex wijst

Satellietclub

CDOM Parque werd in 2016 opgericht als sattelietclub van het grote CDOM. Aangezien de club pas geleden is opgericht, moest zij instromen vanaf het allerlaagste niveau. De club is dus actief in de AF Lisboa 2ª Divisão. Momenteel staat ze daar op een gedeelde laatste plaats. Dit maakt de club dus officieel de slechtste ploeg uit het district Lissabon. Zo’n club is een bezoekje dus zeker waard. De tegenstander van vandaag was een competitiegenoot. Fundação Salesianos komt uit Estoril en is een topclub in deze competitie.

Het schitterende uitzicht rondom het Campo do Vitoria da Picheleira

Campo do Vitoria da Picheleira

In het eigen Estádio Alfredo Marques Augusto werd een nieuw veld aangelegd en dus was CDOM Parque uitgeweken naar een ander complex. Op het Campo do Vitoria da Picheleira wordt normaal gesproken alleen jeugdvoetbal gespeeld. Het complex is maar geschikt voor 700 mensen. Aangezien het dus om een klein complex ging, besloot ik ruim op tijd te vertrekken en een zoektocht te starten naar het voetbalcomplex. In alle haast was ik echter vergeten mijn camera mee te nemen en dus moest ik het vandaag doen met mijn mobiel.

Het sportcomplex behoort eigenlijk toe aan Vitoria Clube de Lisboa, een club met alleen jeugdteams

Eenmaal aangekomen in de buurt van het complex kom ik er achter dat Google Maps mij naar het verkeerde adres stuur, zoals ik al had gevreesd. Na een tijdje zoeken zie ik gelukkig een bordje wat mij richting de juiste Campo de Jogos wijst. Meer dan een uur van tevoren zit ik rustig in de buurt van het complex te genieten van het uitzicht op de Taag. Dan blijkt dat niet alleen voor mij de juiste route richting het complex moeilijk is. Een paar auto’s gevuld met de voetballers van die middag komen namelijk aan mij vragen waar het sportcomplex precies ligt. Nadat ik de spelers in de juiste richting heb gewezen besluit ik om zelf ook maar eens richting het complex te gaan.

De “ticketbox” bij het sportcomplex bleef vandaag gesloten

Oude puinzooi

Ik hoef geen entree te betalen en kan zo langs de amateuristische ingang naar de enige tribune van de club lopen. Op de betonnen tribune, die verder geen stoeltjes bevat, groeit het onkruid tussen de staanders door. De kantine van de club bestaat uit twee oude en uit elkaar vallende hutjes. Achter de lange zijde zijn de kenmerkende hoge flats van Lissabon te zien. Achter de goal zie je een glimps van de Taag. De publieke belangstelling voor deze satellietclub is niet erg groot. Ongeveer 60 toeschouwers hebben zich verzameld voor de laatste voorronde van de Lisboa Taca.

De kantine van vandaag is de mooiste die ik ooit heb gezien

Zoals het de slechtste club van de regio Lissabon betaamt weet CDOM Parque das Nações deze wedstrijd niet te winnen. De rood-blauwen van CDOM waren niet opgewassen tegen de gelen van Fundeçao Salesianos. Mede door een rode kaart ging de wedstrijd met 1-2 verloren. Geen goede uitgangspositie voor de return in Estoril. Ook daar verloor CDOM Parque das Nações met 2-1. Ook in de regionale beker maakte de slechtste club van Lissabon dus haar eretitel waar.

De enige tribune op het sportcomplex

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %