Voetbal in PortugalVoetbalderbys

Sporting CP verpest kampioensfeestje Benfica in derby onder hoogspanning

Er is vrijwel geen grotere vernedering denkbaar voor de supporters van een topclub dan de rivaal in jouw eigen stadion kampioen zien worden. Dat is precies wat er op het spel staat bij de Derbi de Lisboa tussen Sporting en Benfica. De hele avond staat dan ook in het teken van één ding. Alles en iedereen tegen Benfica.

Het belang van deze wedstrijd is sowieso niet te onderschatten. De Derbi de Lisboa kan het seizoen maken of breken voor de supporters van beide clubs. De wereldstad Lissabon en eigenlijk alle steden en dorpen in heel Portugal worden op derbyday verdeeld tussen de roden en de groen-witten. Geschat wordt dat ongeveer 8,5 miljoen Portugezen supporter zijn van een van beide clubs. Sporting – Benfica is de strijd om het land Portugal.

Volle oorlogssterkte

Alsof de derby tussen beide clubs nog niet onder genoeg spanning staat, is de editie van vandaag de meest gespannen in jaren. Dat komt allemaal door de stand in de competitie. Benfica leidt namelijk de Primeira Liga met een voorsprong van vier punten op FC Porto. Met nu als een-na-laatste wedstrijd de derby tussen Sporting en Benfica. Dat betekent dat Benfica de kans heeft om kampioen te worden in het stadion van aartsrivaal Sporting.

Het is een situatie die zich al vele decennia niet meer heeft voorgedaan en logischerwijs zorgt voor veel paniek bij instanties. Uit angst voor veel Benficasupporters op de thuisvakken wordt de kaartverkoop gelimiteerd tot Socios van vóór 2023. Ondanks dit zijn er vooraf al geluiden over vier tot vijfduizend illegale uitsupporters van Benfica die plaats zullen nemen. Een belediging voor de supporters van Sporting, die dan ook op volle oorlogssterkte klaar staan om de rivalen te ontvangen.

Hunten

Want niet alleen op sportief gebied is verliezen geen optie – het idee dat Benfica de kampioenskroon kan opzetten in het Estadio José Alvalade is te pijnlijk voor de supporters. Ook naast het veld moeten de supporters van Benfica even op hun plaats gewezen worden. We zijn nog geen minuut gearriveerd bij de buurt rondom het stadion of we zien al hoe een groep supporters de politie bekogeld met fakkels en rookpotten. Ook op andere plekken rondom het stadion zijn overal vechtpartijtjes. De Sporting-supporters zijn aan het hunten naar alles wat rood draagt. Het gebied rondom het stadion is veranderd in een waar oorlogsterrein.

Deze spanning is ook dichter bij het stadion goed te voelen. De persingang is toevallig dicht bij de ingang van de uitsupporters en daar is ook voor pers zelf absoluut geen doorkomen aan. Dat maakt oom agent meer dan duidelijk. De hele weg is tot een kwartier voor de aftrap nog altijd volledig afgesloten door rijen politie. Verderop zijn de uitsupporters tevens omringd door een cordon aan politie.

Illegale uitsupporters

Pas enkele minuten voor de aftrap mogen we eindelijk door en kan de persingang worden opgezocht. Eenmaal binnen blijkt het in typisch Portugese stijl geweldig geregeld. Niemand spreekt Engels en niemand lijkt precies te weten hoe en wat. Na 10 minuten wanhopig rondlopen door een schier eindeloze parkeergarage betreden we uiteindelijk pas in de 10e minuut het stadion.

Daar zijn gelijk enkele dingen die opvallen. De berichten over het aantal “illegale” thuissupporters is allesbehalve overdreven. Er zijn zoveel Benfica-supporters op het thuisvakken dat de politie ter plekke besloten heeft om het vak naast het uitvak om te turnen tot een officieus uitvak. Dit alles om onderling gezeik te minimaliseren. Een dikke rij politie scheidt het groen van Sporting en het rood van Benfica.

Legale ultras

Aan de kant van Sporting valt vooral het verschil tussen de ultragroepen op. De Directivo Ultras XXI zijn vanwege een oorlog met Juve Leo vertrokken naar een andere tribune. Hierdoor blijven er nog drie groepen over aan de zuidzijde. Juve Leo is hierbij de heersende groep. Bij Brigada (met vrienden van Hannover 96) en Torcida Verde staan slechts enkele tientallen supporters op een verder leeg vak. Deze twee groepen hebben eigenlijk maar weinig bestaansrecht en dat wordt vandaag pijnlijk duidelijk.

Deze twee groepen hebben er ook, als een van de weinige in Portugal, voor gekozen om zich te “legaliseren” bij de overheid door alle persoonsinformatie van de leden af te staan. Hierdoor mogen Brigada en Torcida Verde wél grote spandoeken en zwaaivlaggen mee naar binnen nemen. Leuk voor de plaatjes, maar de groep is hiermee wel het respect van de Portugese ultrawereld verloren.

Vreugde

Vanaf het begin is wel duidelijk hoe belangrijk de wedstrijd van vandaag is. Het seizoen is verder teleurstellend verlopen voor Sporting met een vierde plek en een verlies vandaag zou eeuwige schande betekenen. Voor veel supporters is het simpel. Sporting wint of de wedstrijd wordt niet uitgespeeld. Hoe dan ook mag Benfica geen kampioen worden in ‘hun’ Alvalade. Een kwestie van principes. Het luidt tot een doorlopende orkaan aan geluid met veel fluitconcerten richting Benfica en de scheidsrechter. In de 21e minuut houden de mannen van DUXXI nog een pyroshow ter ere van het 21-jarig bestaan van de groep.

Op het veld lijken de spelers de opdracht ondertussen ook te hebben begrepen, want Sporting is de bovenliggende partij. Dit wordt na 39 minuten omgezet dankzij een terecht 1-0. Een voorsprong die op slag van rust tot grote vreugde van de supporters wordt verdubbeld. Zelfs wanneer de rust al minutenlang bezig is, zingen de supporters van Sporting nog steeds op volle oorlogssterkte door. Het kampioensfeestje van Benfica lijkt in het water te vallen en dat leidt tot uitzinnige taferelen bij de thuissupporters.

Frederik Aursnes

In de tweede helft slaat de spanning toe bij de supporters. Het uitvak van Benfica is sinds de gescoorde doelpunten het overgrote deel van de tijd doodstil, maar ook de thuissupporters kijken steeds meer naar het spel zelf. Benfica begint steeds meer te drukken en iedereen voelt de wedstrijd kantelen. Het wordt helemaal zenuwslopend wanneer voormalig Feyenoorder Frederik Aursnes in de 71e minuut de aansluitingstreffer maakt.

Wij verplaatsen voor de zekerheid alvast richting het uitvak, want volgens de supporters is het Sporting-eigen om winnende situaties nog uit handen te geven. Ondanks dit gevoel staat er na 90 minuten nog altijd 2-1 op het scorebord. Daar komen echter nog zeven minuten voetbal bij, dus binnen is de buit allerminst. Dat blijkt wel als het in de 94e minuut dan toch misgaat. 2-2. Feest in het uitvak. Teleurstelling en woede bij alles wat groen-wit is. Bij Benfica worden veel fakkels afgestoken.

Kers op de taart

Ondanks een grote kans wordt het niet nog mooier voor Benfica. De wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Hierdoor wordt Benfica weliswaar geen kampioen, maar het puntje betekent dat de club in de laatste speelronde genoeg heeft aan een gelijkspel tegen Santa Clara. Bij Sporting voelen ze vooral dat ze derby uit handen hebben gegeven in plaats van dat ze het titelfeestje hebben weten te voorkomen. De tribunes lopen daardoor snel leeg.

Bij Benfica worden de spelers juist uitgebreid bedankt. Als kers op de taart van het seizoen dat naar alle waarschijnlijkheid gaat eindigen met een titel wordt een derbyverlies ook nog even voorkomen. Als de spelers vertrokken zijn blijven alleen de supporters nog over om er wat van te maken. Een groepje in het zwart van Sporting wil via de lange zijde het geïmproviseerde uitvak aanvallen, maar wordt tegengehouden door de aanwezige politie. Aan de andere kant zijn de supporters constant bezig elkaar uit te dagen. Het was al met al een enerverende avond bij een memorabele Derbi de Lisboa.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %