Voetbal in Portugal

Onverwachts leuke avond bij finale van de Taca de Lisboa

Lege tribunes, gevuld met alleen een paar familieleden. Gigantisch slecht en negatief voetbal. Nee, voor liefhebbers is het Portugese amateurvoetbal het grootste gedeelte van de tijd zeker geen paradijs. De finale van de Taca de Lisboa tussen Oeiras en Desportivo O. Moscavide (CDOM) vormde gelukkig een verrassende uitzondering op deze standaard.

De Taca de Lisboa is een regionale beker, die al decennialang standaard op het programma staat voor clubs die zich in de regio Lissabon bevinden. In een Knock-outsysteem nemen 77 amateurploegen het tegen elkaar op voor een plaatsje in de finale van het toernooi. Het is een obscuur toernooi, met winnaars zoals Coutada, Igreja Nova en Ericeirense, dat zeker niet altijd kan rekenen op een grote publieke belangstelling. De kans om een prijs te winnen blijft echter speciaal en dit seizoen zijn Oeiras en CDOM de gelukkige clubs die gaan strijden om deze beker.

Three-peat

Voor Deportivo O. Moscavide geen onbekende positie. Ook in 2021 en 2022 staat de club in deze regionale finale. Beide malen wordt beslag gelegd op het zilverwerk. In de competitie lukt het echter steeds niet om te promoveren, waardoor de club ook dit jaar weer actief is in het toernooi voor de clubs uit de lagere klassen. Wat Sevilla met de Europa League heeft, heeft CDOM schijnbaar met de Taca de Lisboa en het elftal maakt zich nu op voor een ware three-peat in de beker.

Helemaal onverwachts is het bekersucces van de club ook niet. CDOM is eigenlijk gewend om op een hoger niveau te acteren. De club is altijd een van de toonaangevende namen geweest in het regionale voetbal rondom Lissabon. In de jaren 90 was de Clube Desportivo dos Olivais e Moscavide zelfs een tijdje actief op het tweede niveau van Portugal. Hoogtepunt in de clubgeschiedenis is de wedstrijd tegen Sporting CP in 1994/95 voor de kwartfinale van de beker. Na het laatste avontuurtje in het profvoetbal in 2005 wordt er dankzij veel onverantwoorde financiële beslissingen degradatie op degradatie gestapeld. Tegenwoordig is de club actief in de 1ª Divisão (het vijfde niveau).

Associação Desportiva de Oeiras uit het vlakbij Lissabon gelegen kustplaatsje Oeiras kent een minder rijke geschiedenis. Het derde niveau is het plafond voor de trots van Oeiras, die vooral bekend staat om haar goede jeugdopleiding. Grootste wedstrijd in de historie van de club is waarschijnlijk het treffen met Boavista voor de Taca de Portugal in oktober 2005. Net als tegenstander CDOM is de club tegenwoordig actief in de lokale 1ª Divisão.

1º de Maio

Toneel van de finale is het Parque de Jogos 1º de Maio. Avondwedstrijden zijn een zeldzaamheid in Portugal en de meeste complexen beschikken niet over voldoende lichtmasten voor zo’n pot. Het historische 1º de Maio kan dit gelukkig wel. Het onderkomen is in de jaren 50 gebouwd onder dictator Salazar en is geïnspireerd door het Estádio Nacional in Lissabon en het Olympisch stadion in Berlijn. Sinds 1974 is het stadion vernoemd naar 1 mei, de dag van de arbeid.

Het stadion is vandaag de dag nog steeds om te genieten. Heerlijke staantribunes achter beide korte zijdes. Een interessante hoofdtribune en hoge, smalle lichtmasten. Het is een pareltje. Enige nadeel van het stadion is de gigantische atletiekbaan met faciliteiten voor hoogspringen, verspringen en wat je verder nog maar kan bedenken. Hierdoor zit er een gigantische afstand tussen het voetbalveld en de tribunes. Veel officiële wedstrijden worden hier dan ook niet meer gespeeld.

Moscaknights

Vooraf weet ik niet goed wat ik me voor moet stellen bij deze finale. Bij de gemiddelde amateurwedstrijd in Portugal is de algemene belangstelling dramatisch. Dat blijkt vanavond anders te liggen. De kans om een beker te winnen trekt wel degelijk wat mensen naar het stadion. Voor de aftrap is de hoofdtribune al goed gevuld. Ook als de wedstrijd al enkele minuten bezig is druppelen de mensen, naar goed Portugees gebruik, nog altijd massaal binnen. Op tijd komen is niet de grootste kwaliteit van de Portugees zullen we maar zeggen.

De mensenstroom gaat zo lang door dat supporters op een gegeven moment worden verplicht om op de kleinere onoverdekte tribunes plaats te nemen. Er zijn vandaag on-Portugees veel mensen aanwezig. Ook is de sfeer eigenlijk doorlopend goed. Er wordt heel veel lawaai gemaakt met trommels, toeters en gezang. De Moscaknights hebben een groot spandoek over de korte zijde gelegd en zijn de eerste helft het luidst te horen. Pas tegen het einde van de eerste helft verzamelen aan de andere kant de Outsiders van Oeiras zich in een hoekje. Waarschijnlijk waren ze te laat.

Omdat CDOM de meeste mensen heeft meegenomen en in eerste instantie het meeste geluid maakt, besluiten we om op hun deel van de tribune plaats te nemen. Hier zien we ook voor het eerst wat voetbal. Dit is wel weer typisch Portugees. Er lopen genoeg spelers tussen met een schitterende techniek, maar een beetje samenspel lijkt te veel gevraagd. Ook zijn er weer veel overtredingen, aanstellerij en lijken beide teams vooral op de 0 te spelen. De ruststand is dan ook 0-0.

Oeiras é merde!

In de tweede helft kantelt de sfeer langs de lijn gaandeweg. Bij Moscavide lijkt de energie er wat uit te zijn. Nu de groep van 20-30 jongens en meisjes van Oeiras elkaar heeft gevonden gaat de sfeer daar juist met sprongen vooruit. Bijna non-stop wordt er gezongen. Menig Nederlandse amateurclub kan er nog wat van leren. Er wordt zelfs een ware “Oeiras” “Oeiras” ingezet van het groepje in de hoek naar de hoofdtribune. Hier knallen de supporters van CDOM dan weer overheen met een keiharde “É MERDE”. Mooie dingen.

Zoals zo vaak lijkt deze kanteling in de sfeer ook effect te hebben op de gebeurtenissen op het veld. Waar CDOM de eerste helft de beste kansen heeft, is het Oeiras dat in de 70e minuut op een 1-0 voorsprong komt. De uitsupporters gaan door een open hekje heen om de treffer te vieren, waardoor oom agent meteen in paniek raakt. Aan CDOM-zijde gaat het compleet los wanneer de supporters even later denken een penalty te verdienen. Dat het hierbij gaat om een overduidelijke schwalbe lijkt niet van belang te zijn. Enkele stoeltjes overleven de uitbarsting niet.

Vlak voor het einde, wanneer de winst eigenlijk al binnen lijkt voor Oeiras, gaat het toch nog mis. De 1-1 valt. De supporters van CDOM gaan helemaal los. Pyro-alert! Er worden twee fakkels en twee rookpotten afgestoken en deels op de sintelbaan gegooid. Gekkenhuis! Bij het groepje van Oeiras wordt even later ook nog een strobo afgestoken. De wedstrijd zelf blijft gelijk en het is dus tijd om te verlengen!

Rotjes

Het is inmiddels donker geworden en aardig afgekoeld, maar toch blijven bijna alle supporters hangen. Iedereen wil nu ook de ontknoping zien. In het halfuur voetbal dat volgt verzuimen beide ploegen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Vooral een speler Oeiras mist de uitgelezen kans door huizenhoog over te schieten in de 118e minuut. Omdat niemand lijkt te willen winnen, moet het beslist gaan worden met penalty’s.

De kant van Moscavide wordt gekozen als strijdtoneel, waardoor alle supporters snel van de lange zijde naar de korte zijde vluchten. Hier zien zij hoe het op en neer golft met gemiste penalty’s aan beide zijden. Na 10 strafschoppen is het echter uiteindelijk CDOM dat met 4-3 de overwinning over de streep trekt.

Onmiddelijk worden er weer enkele strobo’s en fakkels afgestoken. Deze worden weer richting de sintelbaan geworpen, waar de spelers inmiddels de hekken in zijn gevlogen van vreugde. Op het vak worden nog enkele rotjes en nitraten afgestoken. Een mooi feestje. Voor het derde jaar op rij legt Desportivo O. Moscavide beslag op de Taca de Lisboa. Terwijl wij vertrekken richting de uitgang wordt het feestje uitgebreid gevierd tussen spelers en supporters. Dit was een mooie avond!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %