GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #23: Schitterende treurigheid bij CDOM

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 22: De complete ineenstorting van CDOM

Zoals ik al eerder schreef vind ik bekerwedstrijden de mooiste wedstrijden die er zijn. Zeker regionale bekerwedstrijden kunnen altijd schitterend zijn. Clubs van verschillende niveaus nemen het tegen elkaar op. In één wedstrijd kan het hele toernooi afgelopen zijn. Zeker voor teams die diep zijn gezonken is een bekertoernooi een mooie kans om oude tijden te doen herleven. Daarom bezocht ik eerder al Atletico CP, de traditionele topclub die was afgezakt naar het 6e niveau. Ook de club waar het vandaag om draait is actief op dat 6e niveau. Maar voor CDOM was dit ook niet altijd zo, recentelijk was de club nog actief op het 2e niveau. Een bizarre ontknoping zorgde er echter voor dat de club in een neerwaartse spiraal kwam. Eentje waar het nog altijd niet uit is.

Één magisch seizoen

Clube Desportivo Olivais e Moscavide, beter bekend als CDOM, heeft een lange historie in de voetbalgeschiedenis van Lissabon. De club is het overgrote deel van haar geschiedenis een van de grote namen geweest in het regionale voetbal. De club was een perfect voorbeeld van te groot voor het amateurvoetbal, maar te klein voor het profvoetbal. Dit zorgde ervoor dat de club vaak meedeed voor het kampioenschap op het derde niveau. In de jaren dat promotie werd behaald duurde het avontuur echter niet lang. Na één of twee seizoenen op het tweede niveau keerde de ploeg terug op het derde niveau om weer opnieuw voor promotie te strijden. Na het laatste avontuur ging het echter desastreus mis met de club.

Sinds de jaren 90 kreeg CDOM het steeds lastiger om zich staande te houden in de top van het amateurvoetbal. Regelmatig werd er nu ook gespeeld op het vierde niveau. Daarom was het des te verassend dat de club in 2004/05 het kampioenschap wist te behalen van het derde niveau. Opnieuw mocht de club een poging gaan wagen in het profvoetbal. Het leek erop dat de club eindelijk een lang leven was gegund in het profvoetbal.  begon het seizoen namelijk uitstekend en na 17 wedstrijden stonden er al 25 punten achter de naam van CDOM. Een veilige plek in de middenmoot leek haalbaar. Wat volgde was een gigantische ineenstorting. In de laatste 13 wedstrijden werd niet meer gewonnen, ook werd er slechts twee keer gelijkgespeeld. Met 27 punten kwam de ploeg uiteindelijk slechts drie punten tekort op concurrent Portimonense.

De neerwaartse spiraal

Waar concurrent Portimonense door de nipte ontsnapping de weg omhoog vond, raakte CDOM door de onverwachte degradatie in een neerwaarste spiraal. Portimonense speelt intussen in de Primeira Liga en doet comfortabel mee in de subtop. CDOM stapelde door onverantwoorde financiële beslissingen intussen degradatie op degradatie. De positie in de top of subtop van het regionale voetbal bleek ook niet langer haalbaar. De club die zo dicht bij handhaving op het tweede niveau was is ongeveer 10 jaar later dus actief op het zesde niveau. Met de focus op de jeugd, er is zelfs een satellietclub actief op het zevende niveau, probeert de club langzaam op te krabbelen. Een avontuur in de Taca de Lisboa zou de club dus zeker goed doen.

Met een frisse start is de club sowieso bezig. Alles wat ik op Facebook en Twitter van de club kan vinden zijn foto’s van het nieuwe veld. De club is er al een half seizoen mee bezig en is logischerwijs heel trots op haar gloednieuwe veld. De officiële eerste wedstrijd op dit gras zal vandaag zijn tegen vierdedivisionist URD Tires. Het veld van het Estádio Alfredo Marques Augusto ligt er inderdaad schitterend bij. De club heeft een grasmat liggen waar menig Eredivisionist jaloers op zou zijn. Het stadion zelf heeft ruimte voor 3.000 toeschouwers, iets wat duidelijk voor de betere tijden bedoeld was. Vandaag zijn er slechts 300 supporters naar het stadion gekomen. Dat het stadion een overblijfsel is uit betere tijden is ook wel te zien aan de staat van het stadion. Veel afgebroken en verkleurde stoeltjes, overgebleven elektronica en afbladderende verf.

Einde avontuur

Tegenstander U. Tires is favoriet vandaag en dat vertaalt zich ook op het veld. De betere voetballers lopen duidelijk bij de groene tegenstander. De mannen in rood-blauw komen er niet veel aan te pas. Na 22 minuten spelen komt de uitploeg dus ook op voorsprong. Ik geniet ondertussen van de vele hoogbouw die rondom het stadion ligt en de aanblik van de Ponte Vasco da Gama in de verte. In het restant van de wedstrijd probeerde de thuisploeg wanhopig gelijk te maken. Helaas bleek U. Tires toch echt te sterk en het avontuur in de Taca de Lisboa eindigde voor CDOM. Een terugkeer naar de glorietijd lijkt voorlopig onmogelijk voor de Moscaviden.

Beelden

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %