Voetbal in Frankrijk

Supporters Girondins de Bordeaux willen hun club terug

Het is al maandenlang rumoerig in Bordeaux. Een investeerder die de club niet serieus neemt, financiële problemen en een directie die er een zooitje van maakt. Daarbij stapte de trainer op. Leden van Ultramarines, de harde kern van de club, zijn de straten op gegaan om zich uit te spreken tegen de huidige situatie.

Aandelen verkocht

In 2018 werd Girondins de Bordeaux gekocht door het Amerikaanse GACP. De eigenaar van dat bedrijf liet destijds weten ernaar uit te kijken om samen te werken met clubvoorzitter Frédéric Longuépéé, de spelers, de supporters en de stad. Het bedrijf wilde vooruitgang boeken met Les Girondins.

Slechts één jaar later ziet het plaatje er anders uit. Eind december verkocht GACP hun aandelen aan investeringsbedrijf King Street. Met zo’n 85% is dit bedrijf nu hoofdeigenaar van de club. Frédéric Longuépée kreeg  – ondanks protesten van supporters – extra verantwoordelijkheden als CEO van de club.

King Street OUT (foto via Ultramarines).

Financiële crisis

In mei verschenen berichten over financiële problemen: de club heeft tientallen miljoenen verlies geleden. De salarissen van spelers werden uitgesteld. Opmerkelijk is hier dat de GACP, met goedkeuring van de directie, de loonlijst heeft verhoogd met zo’n elf miljoen euro.

Dit zou betekenen dat Bordeaux dit jaar meer dan vijftig miljoen euro tekort komt. De oude club van Zinédine Zidane kon zomaar failliet gaan. King Street moest voor de rechter verschijnen.

De supporters willen Longuépéé zien vertrekken (Foto via Ultramarines).

Supporters verliezen hun club

Supporters van Bordeaux vertellen ons dat de club dramatisch wordt bestuurd: ”Ze kennen het voetbal niet en de supporters worden niet gerespecteerd. Op deze manier verliest Bordeaux haar identiteit. Spandoeken tegen de directie werden verbannen uit het stadion. Bovendien zijn de sportieve prestaties de afgelopen jaren ook niet meer wat het geweest was.”

Ze kennen het voetbal niet en de supporters worden niet gerespecteerd

Ze zijn ook niet te spreken over de hierboven benoemde financiële situatie op dit moment. En dat terwijl ons wordt verteld dat het bestuur zich meer druk maakt om het zakelijke aspect dan om het sportieve aspect. In plaats van supporters voelt de aanhang van Bordeaux zich als klanten.

Brief aan de president

In een open brief aan Frédéric Longuépée laat de harde kern weten dat ze hem verantwoordelijk stellen voor de huidige staat van de club. De voorzitter heeft gelogen om zich naar binnen te werken bij de club. Gelogen tegen collega’s en supporters. Collega’s die hij later zelf heeft ontslagen. Hij vernietigt het historisch erfgoed van de club.

De sluwe voorzitter probeert eerder gedane uitspraken te herstellen. Zo ontvingen er spelers en medewerkers van de club gedeeltelijk hun salaris vanwege de coronacrisis, maar beweerden hij en commercieel directeur Anthony Thiodet dat al hun werknemers ‘gewoon’ betaald zouden krijgen. De reputatie van Longuépéé, die bekend staat als onbetrouwbaar en leugenaar, was al gesprek van de dag, maar is de laatste weken alleen maar versterkt.

Duidelijke boodschap in de thuiswedstrijd tegen Nice (foto via Ultramarines).

De harde kern heeft al jaren een goede band met de gerespecteerde hoofdsteward, die sinds 1998 zijn werk doet. Ze beschrijven hem als het tandwiel tussen autoriteiten binnen de club en de supporters. Longuépéé wekte de verbazing van de supporters door in het geheim zijn ontslag af te ronden en een politiecommissaris deze functie te geven. Later bij de wedstrijd tegen Strasbourg kwam er een politieteam op de tribune om de boel te controleren. Het is duidelijk dat een persoon als Longuépéé mijlenver van de supporters staat.

Zolang Longuépéé actief is binnen de club, zal Bordeaux in een noodsituatie verkeren. In Nederland roepen groepen supporters op om af te zien van een vergoeding van hun seizoenkaart, maar bij Bordeaux wordt juist wel gevraagd om dit te doen. Ze beschrijven het als ‘het minste wat we kunnen doen’. De club kan bij geldproblemen als eerst kijken naar de riante salarissen van het bestuur.

Opstand in de binnenstad

De harde kern wil serieuze investeerders, in plaats van een bedrijf dat hun club laat vallen. In de binnenstad van Bordeaux zijn eerder al drieduizend supporters bijeengekomen, om hun loyaliteit en passie te tonen. Op een spandoek is de tekst ‘Nous Les Girondins’ te lezen.

Een woordvoerder van Ultramarines lichtte een aantal zaken toe: ‘We zijn kwaad op Longuépéé. Wat pas is gebeurd, symboliseert perfect de huidige gang van zaken hier. Éric Bédouet, die sinds 2005 bij de club was, heeft ons verlaten. Maar de club gaf hem geen eerbetoon. In plaats daarvan zijn ze druk bezig om Puma te eren vanwege het einde van de samenwerking. De minachting richting Bédouet is iets wat we met Longuépéé vaak hebben meegemaakt. En dat terwijl Bédouet een zeer gewaardeerd persoon binnen de club is.’

Tot overmaat van ramp werd er ineens een nieuw logo onthuld. Oordeel zelf. Verrassend of niet: positieve reacties op het nieuwe embleem zijn zelden te lezenDe woordvoerder: ‘Het is gevaarlijk wat nu bij Girondins de Bordeaux gebeurt. Mensen worden gek. Het veranderen van het logo is een aanval op de geschiedenis. Mensen voelen zich bespot en dit veroorzaakte dan ook de opstand in de stad’.

Toevallig is het niet dat de tekst ‘Girondins de Bordeaux’ niet langer opvalt. Het belangrijkste is nu het woord ‘Bordeaux’. Het commerciële idee is belangrijker; de club kan zich op deze manier presenteren als het merk Bordeaux. Maar de supporters weten beter. Voor hen zal het ‘gewoon’ Girondins de Bordeaux blijven.

We hopen dat de harde kern en hun Girondins de Bordeaux weer betere tijden tegemoet gaat. Maar daarvoor moet wel wat gaan veranderen. De zesvoudig kampioen van Frankrijk verdient meer dan dit!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %