Stade du Thillenberg. Nagenoeg een lost ground. Of toch niet? Het stadion lijkt in ieder geval verlaten en al jaren onbespeeld, maar schijn bedriegt. Heel af en toe wordt hier een wedstrijd afgewerkt. Wel of geen wedstrijd, Stade du Thillenberg is een sieraad voor de Luxemburgse voetballerij.

Red Boys Differdange

Dat Stade du Thillenberg geen vaste thuisbasis meer is van een voetbalelftal heeft te maken met de fusie van Red Boys Differdange. De club kent aardige statistieken door maar liefst 70 seizoenen op het hoogste niveau van Luxemburg geacteerd te hebben. In deze periode zijn ze zes keer landskampioen geworden. Bovendien bezitten de Red Boys een record door 16 keer de nationale beker te winnen. Andere hoogtepunten zijn de Europese kwalificatiewedstrijden die zijn gespeeld. Tegen het Ajax van onder andere Van Basten, Rijkaard en Koeman wordt thuis knap met 0-0 gelijkgespeeld. Uit wordt nipt met, hou je vast, 14-0 verloren.

In 2003 fuseerde Red Boys Differdange met derdedivisionist AS Differdange. FC Differdange 03 is een feit. Uiteindelijk krijgt Differdange 03 een gloednieuw stadion, waardoor Stade du Thillenberg steeds meer verwaarloosd wordt. Heel af en toe speelde hier een jeugdteam, het nationale elftal van Luxemburg of CS Oberkorn. Doodzonde voor zo’n pareltje…

Staalindustrie

Differdange 03 ligt in de gelijknamige plaats in het zuidwesten van Luxemburg. De stad is bekend vanwege de staalproductie. De hoogovens zijn niet te missen wanneer je het plaatsnaambordje hebt gepasseerd. Door de bouw van deze hoogovens steeg de productie van stalen balken, oftewel “Differdinger”. Door het industriële decor, krijgt het centrum automatisch een grauw sfeertje dat je haast meeneemt naar de 19e eeuw. Het verbaast me dan ook dat ik op de zondag nog aardig wat volk in de hoofdstraat zie.

Diezelfde hoofdstraat heb ik in no time achter me gelaten om mijn route naar het stadion te vervolgen. De auto wordt in de aangrenzende straat, Rue de l’Hôpital, geparkeerd, om vervolgens het laatste stukje te voet af te leggen. Het is maar dat in de verte muziek te horen is, want het stadion is niet zichtbaar door een in het oog springend viaduct. Enkele meters verder is het silhouet van Stade du Thillenberg al te zien. Oude lichtmasten en stadionmuren zorgen ervoor dat het voetbalhart een tikkeltje sneller gaat kloppen. De beboste omgeving en het viaduct zorgen ervoor dat het stadion echt verscholen is. Dit is letterlijk een verborgen parel!

Stade du Thillenberg

Vandaag is dus een geluksdag. De lost ground is voor even geen lost ground. CS Oberkorn, uitkomend op het vierde niveau, is voor even uitgeweken naar Stade du Thillenberg. Steinfort is de tegenstander. Vanwege Corona is het dragen van een mondkapje verplicht. Het interesseert mij vrij weinig, aangezien ik blij ben dat toeschouwers niet meer geweerd worden. Een kaartje kost vijf piek waarna je kan gaan en staan waar je wilt. Bij binnenkomst kijk je echt je ogen uit. Dit stadion blinkt uit in schoonheid! Wat moet dit geweldig zijn voor de voetballers van Oberkorn en Steinfort, voetballen op een nagenoeg verlaten ground. Om Oberkorn enigszins het gevoel te geven dat ze ‘thuis’ spelen, is een doek van deze club opgehangen voor de kantine.

Terwijl de spelers al een poosje bezig zijn met de warming-up zoek ik de oude, brokkelige treden op van de staantribune. Deze staantribune vult de gehele lange zijde aan de rechterkant. Daar recht tegenover, aan de andere kant van het veld, bevindt zich een geweldige hoofdtribune waar men op kan zitten. Het dak, de pilaren, de vorm en de achtergrond…het klopt allemaal. Deze tribune is deze middag gevuld met aardig wat toeschouwers, waaronder vele kinderen. Laatstgenoemden zijn regelmatig verantwoordelijk voor wat sfeer door af en toe te zingen. Hoe dan ook, Stade du Thillenberg is absoluut één van de mooiere stadions (dan wel lost grounds) van Europa. Deze mening mag bijna als feit verkondigd worden.

Voetbalparodie

Over de wedstrijd zelf hoeft niet gesproken te worden. Deze eindigt in 0-0 en de spelers tonen een parodie op voetbal. Het zal iedereen een worst wezen, want een middagje doorbrengen op Stade du Thillenberg is zeer vermakelijk. Elke seconde kom je ogen tekort. Het jammere aan het stadion is dat het bovenste gedeelte van de staantribune geblokkeerd wordt door hekwerken. Dit waarschijnlijk vanwege de staat van de treden. Deze tegenvaller wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat je wel tot aan het hekwerk plaats mag nemen op die staantribune. Menig bezoeker doet dit dan ook en een vrouw maakt met haar hond zelfs even een kort wandelingetje over de betonbrokken. Het kan hier allemaal gewoon. Althans, voor even.

De plannen om op deze plek een atletiekvereniging of tenniscourt te plaatsen, is nog niet van de grond gekomen. De kansen doen zich dus nog voor om dit nostalgische en wonderschone stadion te bezoeken. CS Oberkorn speelt hoogstwaarschijnlijk nog enkele keren dit seizoen op deze lost ground. Kijk dus goed wanneer ze hier spelen, zodat je je wensenlijstje kan aanvullen. Want na een bezoekje zal Stade du Thillenberg voor altijd in je geheugen gegrift staan.

Lees ook:

– Vergane Glorie: BKV Előre, opgericht door Hongaarse tramwerkers
– Vergane Glorie: AGOVV Apeldoorn, Veluws Trots
– Vergane Glorie: Voetbalmonument Het Drielindenstadion
– Vergane Glorie: toen Poznań nog in bloei stond

 

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.