Een voetbaltrip maken met je vrienden. Velen gaan naar Chelsea, Dortmund of Barcelona. En wij maken een tripje door, jawel, Luxemburg. Dat klopt. Je moet er ook een beetje gek voor zijn.

Maar je krijgt er onvergetelijke ervaringen voor terug. Voetbal kijken met een biertje langs het veld, thuis- en uitsupporters die naast en door elkaar hun club aanmoedigen. In het kleine landje vlak bij ons is de voetbalcultuur gelukkig nauwelijks aangetast! Tijd voor een mooie triple in het nietige groothertogdom.

Vermaak bij Steinfort

Iets voor half 2 komen mijn twee maten en ik aan bij Stade Demy Steichen. “Stade” is eigenlijk wel heel sterk uitgedrukt, aangezien er maar één niet al te grote tribune langs het veld staat. Dat deze gemaakt is van hout, zorgt er toch voor dat de tribune wat uitstraling heeft. Dit stadion is de thuisbasis van Sporting Steinfort. Zoals de naam al doet vermoeden, en het logo bevestigt, is de club vernoemd naar Sporting Portugal. Aangezien bijna 20% van de bevolking van Luxemburg roots in Portugal heeft, is het niet heel gek dat je veel Portugese invloeden ziet. Gekoppeld met het feit dat Portugezen razend trots zijn op hun voetbalclubs, maakt het dat een club als Sporting Steinfort bestaat.

Hoe dan ook, de eerste obscure wedstrijd is een feit. Ent Steinfort/Kehlen onder 17 neemt het namelijk op tegen de leeftijdsgenoten van Ehlerange. Nadat we flink hebben gelachen om het hotseknots-begoniavoetbal tijdens de openingsfase van de wedstrijd, is er enkele minuten later nauwelijks aanleiding om te lachen. De nummer 6 van Steinfort kapt een tegenstander knap uit waarna laatstgenoemde zich op gruwelijke wijze verstapt en zijn kniebanden naar de filistijnen helpt. De rest van de wedstrijd zijn we er nog steeds niet uit of de blessure of het vertoonde spel van beide ploegen erger is voor onze ogen. Schitterend is wel om te zien hoe de jeugdspelers, gedreven door veel testosteron, meerdere keren ontsteken in woede. Vooral de reclameborden moeten het vaak ontgelden. Uiteindelijk wint de thuisploeg na een doelpuntrijk festijn met 4-2.

Ontspanning bij RM Hamm Benfica

Het mooie aan Luxemburgse stadions is dat je tijdens het rijden uit het niets lichtmasten in woonwijken boven enkele daken ziet prijken. Ook bij Hamm Benfica is dit het geval. De auto wordt dan ook vlug geparkeerd en via een klein toegangspoortje staan we al dicht op het veld. Iedereen met een klein beetje voetbalverstand snapt waar deze club vandaan komt. De grote concurrent met de wedstrijd ervoor. Deze club is opgericht onder de vlag van Benfica. Het enige bier wat geschonken wordt is Sagres en Super Bock. Een stukje nationale trots.

Wat een heerlijk ontspannen sfeertje hangt er bij deze club. En dat op het hoogste niveau van Luxemburg! Dit voetballand is moeilijk te vergelijken met andere landen, wellicht omdat alles zo kleinschalig is. Aan de ene lange zijde staat het clubgebouw, lijkend op een pannenkoekenhuis. Aan de overkant staat de enige tribune en ik zou het zo geloven als deze door de plaatselijke doe-het-zelver in elkaar is gezet.

Nadat de wedstrijd is begonnen en een Luxemburgse braadworst is genuttigd, maken wij een rondje om het veld, onze vaste routine. Aan de overkant van de korte zijde waar we onze consumpties hebben gehaald, kijk je zo de achtertuin van plaatselijke bewoners in. Overal om ons heen is er wel wat te zien, waardoor het sportpark niet verveelt. Ondanks dat de sfeer ontspannen is, worden er op het veld wel felle duels aangegaan tussen Hamm Benfica en Jeunesse Esch. Het spel golft op en neer en de scheidsrechter maakt er een mannelijke wedstrijd van. De uitploeg steekt de thuisploeg op de juiste momenten, door in de eerste en tweede helft een keer te scoren. Genoeg om de 3 punten mee te nemen naar Esch.

Avondwedstrijd in Strassen

Mocht je ooit een keer naar UNA Strassen gaan, vul in je navigatiesysteem dan de naam in van het “stadion”, in plaats van de club. Aangezien wij het laatstgenoemde hebben gedaan, eindigen we 30 kilometer van het stadion. Het omrijden is achteraf gezien de moeite waard geweest. We worden getrakteerd op een aantrekkelijk duel. De thuisploeg neemt het op tegen Niedercorn, de ploeg die in 2017 nog knap Rangers wist uit te schakelen in de kwalificatieronde van de Europa League.

Tientallen meters van het stadion vandaan is er al lawaai te horen dat geproduceerd wordt door trommels en toeters. De supporters die hier verantwoordelijk voor zijn, bevinden zich in een hoekje van de tribune. Gedurende de hele wedstrijd laten zij van zich horen, terwijl wij zien hoe de thuisploeg een 2-0 voorsprong volledig uit handen geeft na een domme rode kaart. De uitploeg gaat er met een 2-4 winst vandoor en enkele uitsupporters vieren dat ingetogen. Ook deze wedstrijdlocatie is prachtig met enkele bergen achter één van de korte zijdes als decor.

Terwijl de zon steeds meer ondergaat, lopen we met z’n drieën na het laatste fluitsignaal naar de auto. Wat een prachtige trip zeg! Obscuurder kan je een voetbalreis bijna niet krijgen op 400 kilometer afstand. Maar dat de échte voetbalcultuur nog bestaat, is ronduit geweldig. Mensen die lekker naar een pot voetbal kijken met een biertje in de hand. Geen uitvak. Geen gespannen sfeer. Luxemburg is zeker voor herhaling vatbaar!

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.