Voetbal in Spanje

Supporters Espanyol veroorzaken chaos op de wegen van Barcelona

Het was vorig seizoen een pijnlijke degradatie voor het Spaanse Espanyol. De club was een van de vaste gezichten in de subtop of lager van La Liga. Dit jaar is de club actief in de Segunda Liga, eigenlijk beneden haar niveau. Gelukkig gaat de club daar ongenaakbaar aan kop en lijkt een kampioenschap en promotie slechts een kwestie van tijd. Daarom verzamelden supporters zich voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Malaga massaal om de spelers een extra steuntje in de rug te geven.

Trots op Espanyol

Het is niet makkelijk om in de eeuwige schaduw van een grote broer te leven. Daar weet Futbol Benfica bijvoorbeeld alles van. Ook voor Espanyol is hetzelfde lot weggelegd. Barcelona staat voor bijna iedere voetballiefhebber synoniem aan FC Barcelona. Met haar rijke geschiedenis, vele Nederlandse sterren en trainers, en bekende stadion. Daar kan Espanyol natuurlijk nauwelijks tegen op. Qua prijzen is de club toch nét niet, ondanks enkele bekerwinsten. Espanyol heeft het record in handen voor de meeste seizoenen in La Liga zonder kampioen te worden. Ook werd twee keer de finale van de UEFA Cup behaald, die ook net zo vaak werd verloren. De laatste keer was in 2006, toen er via penalty’s werd verloren van landgenoot Sevilla.

Hoewel de club zich duidelijk niet kan meten met haar grote broer is er met de twee genoemde Europese finales natuurlijk wel genoeg om heel trots op te zijn. En dat zijn de supporters natuurlijk ook. Zij die de keuze hebben gemaakt om tegen de stroom in te zwemmen. Zelfs onder de noemer ‘support your local‘ zouden zij het kunnen maken om naar Camp Nou te gaan. Dat Espanyol echter ook leeft was afgelopen weekend te zien. Aan de oproep van de Curva RCDE om massaal op scooter of ander vervoersmiddel naar de wegen rondom het stadion te komen werd massaal gehoor gegeven. Het leidde tot onderstaande schitterende beelden. De spelers motiveerde het duidelijk ook, gezien de afgetekende 3-0 winst. Hiermee is Espanyol weer een stapje dichter bij promotie terug naar La Liga. Daar waar ze zeker thuishoren!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %