Voetbal in Afrika

‘Steun het team uit je stad. Daarom zijn wij voor Chabab Mohammedia, support your local’

Chabab Mohammedia is een voetbalclub in de buurt van Casablanca die sinds 2020 op het hoogste niveau speelt. Hoe is het als fanatiek voetbalsupporter daar? We gaan in gesprek met een lid van Banda Rossa, de harde kern van de club!

Het zou kunnen dat je niet eerder gehoord hebt van deze voetbalclub. Eenmaal, in 1980, werd het team kampioen in de hoogste competitie. De afgelopen jaren kwam Chabab Mohammedia vaak uit in de lagere divisies. Sinds 2020 speelt de club weer op het hoogste niveau.

Stade el Bachir

Mohammedia is een stad die niet ver van Casablanca gelegen is. Er zijn meer dan 200.000 inwoners. Qua voetbal is het dus voor te stellen dat de grote clubs uit Casablanca, Wydad en Raja, veel supporters naar zich toetrekken. Maar Marokko blijft een voetbalgek land, dus ook de lokale clubs worden gesteund.

Chabab Mohammedia speelt haar thuiswedstrijden in Stade el Bachir. Dit stadion is niet lang geleden gerenoveerd. Dit valt direct op bij het zien van de tribunes. De harde kern neemt plaats achter het doel en aan de overkant is het uitvak.

Banda Rossa

We gaan in gesprek met een lid van de Banda Rossa, de harde kern van de club. Reda vertelt ons over zijn groep en hoe het voetbal leeft in Mohammedia.

De Banda Rossa is opgericht op 7 juli 2019. Het is dus nog een jonge groep. Wat zijn de hoogtepunten van de groep? ‘De wedstrijd tegen Wydad dit jaar en het afgelopen jaar tegen Raja en FAR Rabat waren mooie herinneringen. Of toen we in 2020 voor het eerst naar de vernieuwde Botola Pro promoveerden’, zegt Reda. In 2020 werd Chabab Mohammedia op de laatste speeldag kampioen in de tweede divisie. Het verschil met de nummer twee was slechts één punt.

Met Casablanca op een steenworp afstand is het te voorspellen dat de grote clubs Wydad en Raja veel supporters naar zich toetrekken. In deze grote stad bevindt zich 10% van de populatie van Marokko. Hoe is het om in Mohammedia te concurreren met supporters van Raja en Wydad? Het idee speelt dat veel inwoners voor de clubs uit Casablanca zijn. Reda: ‘Er is een probleem in Mohammedia en dat is dat er inderdaad veel mensen zijn die voor de teams uit Casablanca zijn. Je moet het team uit je stad steunen. Daarom zijn wij voor Chabab, support your local.’

Support your local

Onlangs speelde Chabab tegen Wydad en was te zien dat de uitsupporters merendeel van het stadion bezetten. Voor Reda is het niet te accepteren dat merendeel voor de uitclub is als bijvoorbeeld Wydad langskomt: ‘Zij zijn vaak met meer en doen lacherig over ons.’

Hoe is het om als fanatieke groep het voetbal in Marokko te beleven? ‘Het is een levensstijl voor ons. Hier is er een andere  mentaliteit!’ In Nederland voelt een uitwedstrijd waar je anderhalf uur met de auto over doet als ver weg. Op zich heeft Chabab aardig wat teams in de buurt zitten, het gros van de clubs uit de hoogste divisie bevindt zich in een straal van zo’n drie uur rijden.

In Nederland kennen we de problemen wel als je een wedstrijd wilt bezoeken. Ben je als uitsupporter welkom in Marokko of is het moeilijk om je club te volgen bij uitwedstrijden? Reda: ‘Vaak hebben wij problemen met de politie, omdat zij ons als criminelen behandelen. Maar wij zijn gewoon trouwe supporters die trots zijn op onze waardevolle club: Chabab Mohammedia.’ Kennelijk is het universeel dat de lokale driehoek het steunen van een club voor uit- en thuissupporter lastig wil maken.

Om het af te sluiten heeft Reda nog een boodschap: ‘Ik heet jullie welkom als jullie naar Marokko gaan, want het is een prachtig land. Daarbij zijn heel veel Marokkanen aangetrokken tot het voetbal en dit zal je zien als je een wedstrijd bezoekt. Ik wil alle fans in Marokko groeten en tot slot: Liberté pour les ultras!

We bedanken Reda voor zijn medewerking en wensen de Banda Rossa en hun club veel succes de komende jaren! Volg de ontwikkelingen en acties van de groep via deze link.

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %