GroundhoppingVoetbal in Hongarije

‘Everyone can suck my dick!’ BVSC Zugló promoveert ongeslagen

Alle emoties komen samen als succescoach Flórián Urbán promoveert met BVSC Zugló. Het iconische Szőnyi úti Stadion in Budapest gaan we volgend jaar een niveau hoger zien!

Historie

Budapest is een stad met voetbal in alle uithoeken. Het Zugló-district is echter een stuk specialer, omdat hier nog een voetbaltempel staat dat voor de verandering eens níét is gerenoveerd: het Szőnyi úti Stadion. De thuisbasis van BVSC Zugló schittert in haar iconische ontwerp dat stamt uit het socialistische tijdperk. De verroeste lichtmasten en hekken zijn onaangetast én er worden wekelijks gewoon wedstrijden gespeeld. 

BVSC is een organisatie met zeer veel verschillende takken sport en voetbal is lang niet prioriteit nummer 1. De prijzenkast puilt uit met olympisch- en wereldkampioen medailles in waterpolo, tafeltennis en schermen. De voetbalgeschiedenis begint in 1911, toen de club werd opgericht door spoorwegarbeiders. De hoogtijdagen spelen zich af in de jaren ’90. Zugló bereikt twee keer de Hongaarse bekerfinale en pakt de tweede plaats in de competitie, knap achter Ferencváros. Daarom mag de club aantreden in Europa en komt onder meer Real Betis naar het Szőnyi úti Stadion.

Heroprichting

In deze periode deed BVSC Zugló tien seizoenen mee op het hoogste niveau tot de ineenstorting rond de eeuwwisseling. De voetbaltak houdt op te bestaan wegens financiële problemen. Honderd jaar na de originele oprichting besluit BVSC nieuw leven te blazen in het voetbal en een jaar erop speelt BVSC Zugló weer wedstrijden. Sindsdien is er geleidelijk een weg omhoog gevonden en bereikte de club Nemzeti Bajnokság III Keleti, het derde niveau van Hongarije dat opgedeeld is in drie regio’s. 

Het huidige seizoen is een ongekend succes. Zugló sluit ongeslagen de competitie af met 102 punten en meer dan honderd doelpunten. Ondanks deze overmacht kan de club alleen niet direct promoveren. De kampioenen van de drie regio´s nemen het op in play-offs tegen drie mogelijke degradanten van het tweede niveau. Zugló krijgt Szentlőrinc SE uit de koker en mag zich opmaken voor een uit- en thuiswedstrijd. Een niveau hoger is voor Zugló extra aantrekkelijk geworden omdat Honvéd en Vasas zijn gedegradeerd. Dit zou betekenen dat Nemzeti Bajnokság II er in Budapest twee extra derby´s bij krijgt, naast Soroksár SC dat al jaren een stabiele middenmotor is (door een samenwerkingsverband met Ferencváros). 

Volgepakt huis

Op zondag 28 mei is het de dag van de thuiswedstrijd in Budapest. Vanuit het centrum bij Oktogon pakken we de historische M1 metrolijn die ons naar het stadion brengt. Deze metro is op het Europese vasteland de allereerste ondergrondse metrolijn en tevens de derde oudste ter wereld. We gaan onder het heldenplein (Hősök Ter) door en komen al snel uit in het Zugló-district.

Uiteraard is het druk bij de kaartverkoop, deze hete namiddag (26 graden) trekt de Hongaren wel nu al het andere competitievoetbal is afgelopen. Normaliter komen er amper supporters af op wedstrijden van BVSC. Nu staan er rijen dik om een kaartje van 1000HUF (2.72eu) te bemachtigen. De drie eerdere wedstrijden die ik in het Szőnyi úti Stadion zag trokken nog geen honderd man. Hoe anders is dat nu!

Iconisch stadion

Het stadion is zoals gezegd een absolute parel. De hoofdtribune kenmerkt zich met een unieke stijl, apart dak en een grote bovenverdieping voor media en VIP. Daar kun je overigens gewoon op normale wedstrijddagen plaatsnemen, niemand die daar naar kraait. Verder kenmerkt het Szőnyi úti Stadion zich met authentieke lichtmasten, verroeste hekken, een open terras en staanplekken. Dit zijn de stadions die je wilt zien als je naar Oost-Europa komt.

BVSC Zugló heeft een groepje fanatieke supporters (max. zeven man tegen Debreceni EAC, BKV Előre en Kisvárda), dat vandaag een stuk groter lijkt. Dat ze er niet altijd zijn blijkt uit de sfeeractie als de teams het veld opkomen. Een paar slierten vliegen in het rond en het lukt niet een patroon te creëren in het publiek. De wedstrijd zelf gaat vervolgens mee in deze mislukking. Er lukt weinig op het veld en een bloedeloze 0-0 betekent dat alles op volgende week aankomt: Szentlőrinc-uit.

Foto afkomstig van de website van BVSC Zuglo

Mindenki bekaphatja a f.szom!

Er reizen een paar bussen met uitsupporters af naar het dorpje Szentlőrinc, ver in het zuiden nabij Pécs. Duizend man zien een spannende wedstrijd die alle kanten op gaat. Zo raakt BVSC twee keer de lat en scoort de thuisclub direct na de openingsgoal. In de laatste paar minuten maakt BVSC de winnende: ongeslagen promotie naar Nemzeti Bajnokság II is een feit!

De succescoach is Flórián Urbán, een oud-doelman van onder meer Ujpest FC, Zalaegerszegi TE en het nationale elftal. Op zijn arm staat groots getatoeëerd: Újpest FC, 1 city, 1 club, 1 love, 1 life. De markante hoofdcoach gaat na het laatste fluitsignaal heerlijk tekeer met de supporters en alle emoties komen samen. Urbán schreeuwt onder meer: ‘Mindenki bekaphatja a faszom!’ oftewel, ‘everyone can suck my dick!’, waarna zijn naam wordt gescandeerd. 

Alle lof voor BVSC Zugló en de waanzinnige reeks die is neergezet. We kijken komend seizoen uit naar de stadsderby´s tussen Zugló, Soroksár, Vasas en Honvéd!

Foto afkomstig van de website van BVSC Zuglo

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %