Voetbal in Hongarije

Boedapest Derby: ultras Ujpest zijn terug

Een Boedapest Derby waarbij de ultras van Ujpest eindelijk weer bij aanwezig zouden zijn. Het maakte de voorpret alleen maar groter. Een clash die de laatste jaren aan intensiteit toeneemt ongeacht de plek op de ranglijst. De verwachtingen waren hooggespannen. We werden dan ook niet teleurgesteld. De vurige clash in een heerlijk zonnig nazomer weekend!

Al jarenlang wordt de Boedapest Derby bij Ferencvaros geboycot door de harde kern van Ujpest. Reden is de biometrische controle bij de ingangen van het stadion. Echter dit seizoen verandert alles. De nieuwe eigenaar van de Paarsen drukt zijn stempel op de club. Zo werd plots het oude logo vervangen voor een moderne variant. Dit tot afgrijzen van de supporters. En zo is de boycot omgedraaid. Alle thuiswedstrijden worden niet bezocht en wordt er wel een uit protest een uitzondering gemaakt voor de derby tegen de aartsrivaal.

Sportief weinig hoop voor de bezoekers. Die bungelen hopeloos onderaan de ranglijst. Maar de stadsderby is een wedstrijd op zich, waarin verrassingen niet zijn uitgesloten. We konden ons dus opmaken voor een fantastische voetbalmiddag in een toch al fenomenale voetbalweek. Na 1,5 jaar zonder voetbalreis konden we met Away Days eindelijk weer op pad. Eerst een bezoek aan Sarajevo voor het 100-jarig bestaan van FK Zeljeznicar en de stadsderby, met tussendoor een dagje naar Mostar. En de laatste dagen dus de Hongaarse hoofdstad met als hoogtepunt de Boedapest Derby!

Boedapest Derby tot het laatst spannend

Dat de ultras van Ujpest er weer waren ging zeker niet onopgemerkt voorbij. Het vak zit helemaal vol en zijn luidruchtig aanwezig. Wij zitten in het vak ernaast, waardoor we bovenop de rivaliteit zitten. Supporters dagen elkaar continu uit, middelvingers worden opgestoken en ze schelden elkaar de huid vol. Sfeer zit er meteen goed in. Voor de wedstrijd een enorme sfeeractie achter het doel, maar ook het uitvak laat zich zien.

Al snel lijkt de derby beslist als na 5 minuten de thuisploeg op voorsprong komt en nog binnen het kwartier de bezoekers met een man minder staan. Ferencvaros springt echter slordig om met de kansen tot vlak voor rust. Ondanks de 2-0 blijven de Paarsen vechten en scoren zowaar in blessuretijd de aansluitingstreffer. Het uitvak ontploft! Die uitzinnigheid van vreugde blijft altijd genieten!

Ondanks de man meer hebben de groen-witten het ongelooflijk moeilijk. Ujpest krijgt dan weliswaar niet echt veel kansen, deze wedstrijd is absoluut nog niet gespeeld. Stiekem hoop je op een stunt, al is het alleen maar omdat uitvak naast je nog een keer gek te zien worden. Helaas valt vlak voor tijd de beslissing aan de andere kant. Het is te hopen dat Ujpest zich weet ter herpakken dit seizoen, anders is degradatie straks een feit!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %