Voetbal in Hongarije

Újpest vernedert Ferencváros met politieke sfeeractie

Bij de laatste editie van de Budapest Derby pakt Ùjpest haar rivaal hard aan op de politieke banden. De sfeeractie die de staatsmedia niet laat zien: het monster van regeringspartij Fidesz, ‘Nerencváros’.

Derde kans

We zijn voor de derde keer dit seizoen bij de Budapest Derby, de belangrijkste wedstrijd van Hongarije. Clubs spelen in een seizoen drie keer tegen elkaar omdat de competitie uit twaalf teams bestaat. De eerste Budapest Derby in september werd een ongekend fiasco voor Újpest, dat met 0-6 verloor van haar concurrent. Na afloop eisten de ultras het tenue van de eigen spelers, om duidelijk te maken dat ze het paarse shirt op geen enkele manier waard zijn. De tweede derby in februari was iets gelijkwaardiger, hoewel Fradi uiteindelijk vrij moeiteloos met 3-1 won. Op de tribunes maakte de supportersscharen er een heerlijk pyro-festijn van.

Ferencváros heeft in de winterstop al een straatlengte voorsprong op achtervolger Kecskeméti TE. Echter kwam bij de hervatting de klad erin en lieten de Fradisten veel punten liggen. De gigantische selectie (35+ spelers) kreeg te maken met een reeks blessures en de Russische coach Stanislav Cherchesov had moeite zijn ploeg te motiveren. Promovendus Kecskemét kwam dichter en dichter bij en dus moest de derby gewonnen worden. Voor Ùjpest is het de derde kans om revanche te nemen op de rivaal.

Politieke macht

Anti-Roderick, foto: ViolaFidelity

Natuurlijk is Ferencváros kampioen geworden. Daar zorgen de politieke banden wel voor. Vicepresident Gábor Kubatov van de politieke partij Fidesz is de eigenaar van de club. Dit is de partij die Hongarije heeft getransformeerd in een electorale autocratie. Hierbij lijkt er sprake van een democratie, maar zijn de instituties (recht, vrijheid, media) een middel geworden om de alleenheerschappij in stand te houden. Dat Fidesz een kabinet vormt met haar eigen satellietpartij geeft aan hoe ernstig de situatie is. Vrijheden worden ingeperkt en instituties zijn niet onafhankelijk. Er is lak aan Europese waarden, waardoor de Unie gedwongen wordt in te grijpen.

De regeringsvorm heeft overeenkomsten met het huidige voetballandschap. Er wordt een competitie gespeeld, maar de uiteindelijke winnaar is eigenlijk al bekend. De TAO-regeling maakt het mogelijk voor bedrijven om legaal winstbelasting te doneren aan voetbalclubs. Hierdoor kunnen voetbalclubs met de beste connecties aan geld komen en de parlementsleden als eigenaren profiteren van de opgebouwde netwerken. Újpest is een uitzondering op de regel. Zij hebben een buitenlandse investeerder en geen link met Fidesz. De Belg Roderick Duchâtelet heeft zichzelf echter onmogelijk gemaakt. Zo veranderde hij een tijdje het logo van de club, wat leidde tot een boycot. In het stadion hangen meerdere spandoeken en stickers die het vertrek van de eigenaar eisen. 

Nerencváros

Op 1 mei waren we bij de derde editie van de Budapest Derby. Een uitverkocht Szusza Ferenc Stadion stroomde vol met hoopvolle Újpest supporters. Hoelang moet de club nog wachten op een overwinning op haar rivaal? De laatste overwinning dateert alweer uit 2015. In het stadion is de sfeer de hele wedstrijd ronduit briljant. Bij de opkomst van de spelers schiet het uitvak witte en groene rook uit kanonnen, aangevuld met choreografie en de tekst: ‘De kampioenstitel gaat weer naar ons’.

Aan de andere kant takelt de fanatieke kant van Lilák een spandoek omhoog. Een groen monster in een oranje jasje: duidelijk Ferencváros (Green Monsters is de ultra-groep) in de kleuren van de politieke partij Fidesz. Naast het monster is vermoedelijk Kubatov te zien die de nagels van het monster onderhoudt en een hoedje van de harde kern B-Közép op heeft. Om het spandoek heen is uitgepakt met een lading tekst. Onder meer sneert de harde kern dat Fradi’s partijlidmaatschap vanaf de maan te zien is, de controlerende media B-Közép voortrekt en dat Ferencváros de NER-kring definieert. De NER-kring is het aantal clubs dat directe politieke banden heeft met de regering. ‘Jij bent Nerencváros’.

De sfeeractie, foto: Zsolt Reti

Alles of niets

Uiteraard laat de samenvatting op TV niets zien van de choreografie. Het laten zien van de spelers tijdens het volkslied is veel belangrijker: 18 van de 22 spelers op het veld zijn buitenlanders. Op de sites van voetbalgerelateerde media (Nemzeti / M4) zijn de acties ook genegeerd. De regering wil niet dat het volk het monster van Ferencváros te zien krijgt, alleen de sociale media kan niet geweerd worden. Op het veld geeft Újpest alles wat het heeft en vecht vanaf minuut 1. Er wordt beter gespeeld, maar zoals verwacht maken de Fradisten het eerste doelpunt. De rode, groene en witte pyro gaat de lucht in bij de Green Monsters. Vlak voor rust komt Ùjpest tot een gelijkmaker en is het haar beurt om uit te pakken. De fanatieke zijde klimt in de hekken en een indrukwekkende walm aan paarse pyro wordt afgestoken. 

De hele wedstrijd is, net als de vorige edities, een aaneenschakeling van spektakel op de tribunes. Pyroshows, spandoeken, choreografie, zang en elkaar uitdagen. Je móét de Budapest Derby meemaken als je naar Hongarije trekt. Ticketing is bij Ùjpest geen probleem, mits je een beetje op tijd bent. In de tweede helft blijft het spannend tot de laatste minuut, het is voor Ùjpest alles of niets. Enkele kansen komen dicht bij het doel, maar scoren lukt niet meer. Ferencváros pakt weer de volle buit door met 3-2 te winnen. De hekken voor het uitvak stromen vol met Green Monsters. Újpest verdiende absoluut een punt, maar de kwaliteit bij de rivaal is simpelweg te hoog. En we weten allemaal hoe dat komt.

Ultras Ùjpest, foto: Zsolt Reti

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %