GroundhoppingVoetbal in Hongarije

Het afschuwelijke stadion van MTK Budapest

Menig liefhebber zal het erover eens zijn: het Hidegkuti Nándor Stadion van MTK is een gedrocht. Een grijze sporthal, drooggelegd zwembad of de binnenplaats van een gevangenis? Het onder 19 team van Ajax mag het in 2023 zelf van dichtbij meemaken in Budapest.

Glorietijden

MTK (Magyar Testgyakorlók Köre) Budapest is historisch gezien na Ferencváros de meest succesvolle club van Hongarije. Deze successen werden voornamelijk behaalt in het begin van de vorige eeuw. Het gebeurde geregeld dat MTK de titel won zonder ook maar één duel te verliezen in het hele seizoen. Vanaf de jaren ’80 is het MTK nog maar twee keer gelukt de titel te pakken. Hierdoor wordt Újpest tegenwoordig gezien als de tweede club van Hongarije.

Sinds 2010 is MTK meerdere malen gedegradeerd en terug gepromoveerd. Vorig seizoen wist de club zich opnieuw niet te handhaven, de supporters moeten het weer doen met het tweede niveau van Hongarije. De identiteit van de club heeft wortels in het jodendom. Meerdere stichters waren leden van de joodse gemeenschap en de kleuren van de club werden uiteraard blauw en wit. Op de tribunes is nog altijd het merendeel van de supporters joods.

Het Hidegkuti Nándor Stadion is sinds 2016 de nieuwe thuisbasis van MTK. In 2013 bracht In De Hekken een bezoek aan het oude stadion, dat nu een droom is in vergelijking met de huidige sporthal. Een open en rond stadion met een mooie, hoge hoofdtribune. Rond de jaren tachtig kwamen er doorgaans minstens zesduizend supporters naar het stadion. Voor de oorlog was er een nog grotere houten tribune, toen waren er soms zelfs 45.000 man bij wedstrijden van MTK. Dat is nu, helaas, wel even anders.

Előre om de hoek

Voor de wedstrijd van MTK kunnen we gratis langs bij de buren, waar een andere wedstrijd wordt gespeeld die perfect aansluit. Wanneer je tien (!) voetstappen naar het noorden loopt sta je namelijk bij een andere voetbalclub, BKV Előre. Het ‘stadion’ van Előre bestaat uit één enkele tribune, vooral gemaakt van hout. Je zit ontzettend hoog op deze tribune en de banken zijn op een aparte manier ingericht. Door de hoogte is de Puskás Aréna, de thuisbasis van het Hongaarse nationale elftal, in de verte te zien. De karakteristieke tribune staat sterk in contrast met het zwembadstadion ernaast dat allesbehalve charme heeft. We zien BKV Előre SC met leuk hotseknotsvoetbal winnen van Egri FC.

Afschuw

Een paar minuten na het laatste fluitsignaal staan we alweer bij de poorten van MTK. Zo’n twintig mensen hadden hetzelfde idee om na Előre de overtocht te maken. Je komt voor iets meer dan twee euro het stadion binnen. Het is schrikken voor de stadion liefhebber. De twee korte zijden bestaan uit opgetrokken beton. Het zijn grijze, kale muren waar scoreborden op zijn geïnstalleerd. Onder de randen van het dak zijn vierkanten geplakt, hier zijn alle behaalde landstitel van MTK te zien zijn. Dat zijn er bij elkaar liefst 23, een aantal waar menig voetbalclub bij lange na niet aan kan tippen. De 23 vierkanten zien er treurig uit op de opgetrokken betonnen zijden.

De twee lange zijden bestaan uit een veel te groot VIP-gedeelte en de blauw-witte stoeltjes creëren een zwembad-gevoel. Dat het veld groen is en niet blauw van het water houd je in de realiteit. Het is verbazingwekkend waarom er gekozen is voor het design dat dit stadion heeft. Het Hidegkuti Nándor Stadion is een belediging naar de supporters.

MTK Budapest is koploper van de Merkantil Bank Liga wanneer Csákvári TK op bezoek komt. De thuisclub levert met Krisztián Németh (voormalig Roda JC) de topscorer af van het tweede niveau. Er zijn niet veel supporters aanwezig, zeker als je de historie van de club in acht neemt. Bij medeconcurrent DVTK uit Miskolc is het normaliter minimaal vier keer zo druk. Het kleine groepje fanatieke supporters, duidelijk een jongere generatie, laat zo nu en dan van zich horen, maar de wedstrijd helpt niet mee. MTK heeft op het veld erg veel pech en wordt counterend kapot gespeeld. Het nietige Csákvári TK wint met liefst 1-4 bij de club met zoveel prijzen. 

 

Joods onderonsje

Precies een maand later zijn we terug voor een speciale wedstrijd. MTK Budapest speelt namelijk tegen een Joodse club, MS Asjdod uit Israël. Het is een wedstrijd voor de UEFA Youth League tussen de -19 teams. MTK wist in Israël al met 1-2 te winnen en als het vandaag een goed resultaat neer zet mag het de volgende ronde spelen tegen Ajax Amsterdam. Nog nooit is een Hongaars team zo ver gekomen in de UEFA Youth League. Er zijn ongeveer even veel supporters aanwezig als bij de wedstrijd tegen Csákvári TK. De Youth League lijkt dus behoorlijk te leven. MTK staat er dan ook bekend om een goede jeugdopleiding te hebben.

Er is een kleine groep Israëlische uitsupport mee die zich laten gelden. Het team wordt flink aangemoedigd en de Israëlische vlag wappert trots in de lucht. Het jeugdteam van Asjdod komt een stuk beter voor de dag en is veel kansrijker. Uiteindelijk weet Asjdod slechts één keer het net te vinden waardoor MTK door gaat, het uitdoelpunt telt dubbel. 

Op het veld ging het er al aardig hard aan toe en na afloop lopen de gemoederen verder op. De staf voorkomt een grote vechtpartij tussen de veldspelers. Het -19 team van MTK Budapest mag in 2023 aantreden tegen Ajax, óók een club die iets met het jodendom heeft. We zijn benieuwd of er dan ook een afvaardiging komt in het uitvak. De supporters kunnen dan het afschuwelijke stadion met eigen ogen waarnemen. 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %