De nieuwe restricties betreft corona betekenen de druppel. Supporters in Slowakije zijn klaar met de regering. Zaterdag 17 oktober is de dag dat rivaliteit opzij wordt geschoven en alle supporters, ultras, hooligans en liefhebbers van het voetbal in Slowakije bijeenkomen. Om 14:00 werd er verzameld op het hoofdstation van Bratislava om vervolgens richting het regeringsgebouw te lopen.

Oproep Ultras Slovan

Vanwege het virus zijn verschillende clubs al in de financiële problemen geraakt. De overheid heeft de sporten in Slowakije niet gesteund in deze tijd.  Na de bekendmaking om per 1 oktober wedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen, was het genoeg voor de harde kern van Slovan Bratislava. Ultras Slovan riep alle sportliefhebbers op om massaal naar het protest te komen.

In korte tijd werd deze oproep gedeeld door veel clubs. Vrijwel elke grote supportersgroep, klein of groot, heeft laten weten te komen. Aanhangers van aartsrivaal Spartak Trnava hebben laten weten dat ze komen. Jongens uit Košice maken de reis van 400 kilometer. Dukla Banska Bystrica en andere supporters uit Centraal Slowakije riepen op om te gaan. Dit zegt genoeg over hoe serieus het is. Samen staan ze voor de sport, de cultuur en Slowakije!

Drukte

Het grootste station van Bratislava beschikt niet over een groot voorplein zoals andere Europese hoofdsteden dat hebben bij het station. Het beloofde flink druk te gaan worden en logischerwijs was er veel politie op de been. Veel van de duizenden supporters hadden uiteraard een Slowaakse vlag meegenomen.

Foto via Hooligans.cz

Na 14:00 liep de menigte richting het regeringsgebouw. De politie zal blij zijn dat dit slechts tien minuten lopen is en dat de groep niet het stadscentrum in gaat. In Tsjechië zal een soortgelijke demonstratie op het oude stadsplein in Praag plaatsvinden, een locatie waar de politie zich ongetwijfeld erg druk om zal gaan maken..

Vuurwerk en waterkanonnen

Het eerdere statement richting de regering luidde ‘Hrobári športu na Slovensku’ (‘de doodgravers van sporten in Slowakije’). Het Slowaakse voetbal is de laatste jaren niet erg vooruitgegaan, maar de massale opkomst liet zien dat de sport leeft bij het volk. Premier Igor Matovic was een veelgehoord doelwit tijdens het protest. Het nodige vuurwerk kon uiteraard niet ontbreken. Wellicht zijn ze in Slowakije geïnspireerd geraakt door Femke Halsema, want ook in Bratislava kwamen de waterkanonnen tevoorschijn.

Foto via Fansnasvk (Instagram).

Het was niet erg verrassend dat het een flinke chaos was in Bratislava. Hoe het verder zal aflopen, zullen we nog horen. Sommige Slowaakse media proberen het te bestempelen als een ‘extreemrechts protest’, maar de aanwezigen weten beter. De groepen supporters hebben zich samen sterk gemaakt voor hun idealen!

Meer beelden van het protest:

https://www.youtube.com/watch?v=gVha_w3rIU4

https://www.instagram.com/p/CGcwu3MJ_-G/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.