Uitwedstrijden zijn geliefde tripjes in de supporterscultuur.  ‘Awaydays are the best days’ is een veelgehoorde uitspraak. Het maakt niet uit in welk land je komt. Ook in Slowakije vertrekt een bus met zo’n vijftig man ’s ochtends vroeg naar de rivaal. Een deel is niet eens aanwezig bij de wedstrijd in de tweede divisie, maar zit wel weer in dezelfde bus terug. De supporters van Dukla Banska Bystrica gaan met de punten naar huis!

Een paar maanden eerder was ik op bezoek bij Dukla Banska Bystrica voor hun wedstrijd tegen FK Poprad. Hier raakte ik aan de praat met de fanatieke supporters, die voor een mooie sfeer zorgden die dag. Het is een mooie herinnering aan het oude Stadion Stiavnicky. We wilden sowieso nog eens langskomen en ons werd verteld dat de wedstrijd tegen Zilina altijd wel voor spektakel zorgt. Drie maanden later stond de wedstrijd op het programma, dus werd de vlucht geboekt om mee te gaan naar Zilina!

Archieffoto van een wedstrijd in de lagere regionen (via Ultras Banska Bystrica).

Vroeg op

De wedstrijden tegen Zilina worden bestemd als een derby. Een paar jaar geleden was dit nog ‘gewoon’ Zilina tegen Dukla Banska Bystrica, maar de afgelopen jaren moeten de supporters het doen met een wedstrijd tegen het tweede. Na problemen binnen de club verdween Dukla Banska Bystrica in de hoogste competitie. Sinds 2015-2016 speelt de club weer in de tweede divisie, waar ook Zilina B speelt. Dit is niet het grote Zilina, maar ze spelen in hetzelfde stadion en dit betekent niet dat supporters van Zilina niet op komen dagen.

Voor mij was het praktisch om in Zilina zelf te overnachten, dus sprak ik met de groep af dat ik ze bij het stadion zou zien. In Nederland wordt vaak gezeurd over de aftraptijden om 12:15 op zondag en 20:00 op maandag, maar in Slowakije spelen de belofteteams vaak om 10:30. Dit betekende dat de wekker vroeg ging en ik moest uitkijken dat ik me niet versliep.

Rond 9:45 liep ik naar het stadion. De groep vertelde dat ze met zo’n vijftig man in een bus zouden komen. Ik kreeg te horen dat ze rond 10:45 zouden aankomen: iets wat ik eigenlijk al had verwacht. Een terugkerend fenomeen van een klassieke awayday is dat op tijd komen toch vaak lastig blijkt te zijn. Ik besloot toch alvast naar binnen te gaan, zodat ik tenminste de aftrap kon meemaken.

Beeld van tijdens de wedstrijd tegen Zilina B in 2018 (foto: Ivan Golembiovský, BBonline.sk).

In Nederland zeggen ze vaak dat de politie je beste vriend is. In Slowakije heeft de politie een stuk mindere reputatie en zijn ze ook onder de voetbalsupporters minder geliefd. Er zou niet mee te praten zijn en vies van het gebruiken van wapenstokken en pepperspray zouden ze niet zijn. Toch heb ik een prima ervaring gehad. Een chagrijnige steward accepteerde niet dat ik mijn kaartje niet gepast kon betalen en weigerde mij een kaartje te verkopen. Gek genoeg had ze zelf geen wisselgeld. De vele ingeschakelde politie voor deze wedstrijd bleek even goed uit te komen. Een vriendelijke agent schoot mij te hulp en wilde wel even wat geld met mij wisselen. Zo kwam ik alsnog op tijd!

Supporters te laat

Ik betrad moederziel alleen het uitvak van Stadion Pod Dubnom. De gastsector waar supporters van Ajax en Feyenoord eerder eens zijn geweest voor Europese wedstrijden tegen respectievelijk Zilina en AS Trencin. Net als in Nederland zijn de wedstrijden tegen B-teams niet erg sfeervol. Slechts op de hoofdtribune zat een paar honderd man. Wat mij ook verbaasde, was het wegblijven van de fanatieke supporters van Zilina. Ik had ze wel verwacht in het vak naast het uitvak, waar ze normaal ook plaatsnemen als het eerste speelt.

Op papier moest Dukla Banska Bystrica dit kunnen winnen. Ze domineerden de wedstrijd en na een kwartier spelen werd dit uitgedrukt in de stand. Uit een corner kwam de uitploeg op voorsprong. Aangezien de bus met supporters er nog steeds niet was, was ik de enige aanwezige in het uitvak die kon juichen.

De enige in het uitvak na de 0-1 (via Futbalnet.tv).

Niet lang daarna arriveerde de bus en druppelden de supporters binnen. Ondanks het tijdstip stond de biertap gewoon aan, iets waar uiteraard gretig gebruik van werd gemaakt. En om het nog beter te maken: je kon alleen halve liters bestellen. De eerste liters vlogen echter snel de lucht in, want voordat het bord de dertig minuten aantikte, bracht Robert Polievka – geboren in de regio en jeugdproduct van de club – het verschil naar twee.

Twintig uitsupporters in de stad

Het viel op dat niet alle vijftig suppprters in het uitvak zaten. Een supporter vertelde me dat zo’n twintig man al in de stad was uitgestapt, om op zoek te gaan naar supporters van Zilina. Iets wat in Nederland ondenkbaar zou zijn, aangezien een supportersbus vaak door politie wordt begeleid richting het stadion. En als dat niet het geval zou zijn, zou je binnen enkele minuten al worden gespot. De uitgestapte supporters van Dukla Banska Bystrica bleven zeker nog een kwartier na de aftrap in de stad, maar Zilina was nergens te bekennen. En dat in hun eigen stad!

Supporters van Dukla Banska Bystrica in het centrum van Zilina (via @neusohljugend).

Drie punten mee naar huis

De wedstrijd werd even spannend, maar een enkele tegengoal was niet genoeg voor Zilina B. Na de wedstrijd kwamen de spelers naar de supporters om ze te bedanken en andersom. Tevreden kon de terugreis worden ingezet met drie punten in de tas! De chauffeur wilde wel even stoppen bij mijn hotel, zodat ik mijn spullen daar kon pakken. Leuk detail is dat deze chauffeur de vaste bestuurder is bij uitwedstrijden. Hij reed bijvoorbeeld ook meerdere malen de lange reis richting Oekraïne, waar jaarlijks een groot voetbaltoernooi is onder supporters vanuit heel Europa.

De rit van Zilina naar Banska Bystrica ging niet erg snel vanwege de route door de bergen. Gelukkig werd er nog een nodige plaspauze gepland bij het tankstation. Een tankstation waar je nog gewoon bier kan halen, en waar ik een ‘fatsoenlijke’ lunch kon inslaan. In de namiddag kwamen we aan in Banska Bystrica, waar we nog wat halve liters konden doen in het centrum. ’s Ochtends vroeg al op pad, supporters van Zilina die zich niet laten zien en drie punten mee naar huis. Een geslaagde awayday in Slowakije!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.